Γιατί ενοχλούνται τώρα οι χρυσαυγίτες όταν τους λένε νεοναζί;

Palavra

Mod Almighty
Staff member


Στην συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ότι δεν μπορώ να διεκδικήσω την θέση γιατί μού λείπει κάτι (ή μού περισσεύει κάτι, αν θες).
 
Τι κάνει κανείς σ' αυτήν την περίπτωση; Σκέφτηκα να επέμβω άμεσα, αλλά ομολογώ πως δεν είχα τα κότσια: ήταν δύο, ήταν χτισμένοι, ήταν δυο κεφάλια ψηλότεροι, είμαι ολίγον σακάτης τον τελευταίο καιρό. Σκέφτηκα επίσης πως μπορεί και να έκανα ζημιά επί της ουσίας, επειδή το κορίτσι, ξαναλέω, αντιδρούσε θετικά, μπορεί λοιπόν το γεγονός ότι ένας «γέρος» πάει να παρέμβει να είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Μίλησα στον υπεύθυνο του σταδίου, μου είπε ότι θα το κοιτάξει, αμφιβάλλω αν θα κάνει τίποτε. Τι άλλο μπορεί να κάνει κανείς;

Πολύ λίγα πράγματα, νομίζω, θα μπορούσες να κάνεις σε ατομικό επίπεδο. Επειδή αυτό το ερώτημα μ' απασχολεί και μένα και πολλούς φίλους και το έχω συζητήσει αρκετές φορές, πέρα από ένα κράξιμο όταν μας παίρνει δε νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Εκεί που υπάρχει χώρος είναι η οργανωμένη αντίδραση σε επίπεδο σχολείων, συλλόγων γονέων, γειτονιάς, χώρου εργασίας κλπ. Θα μπορούσες π.χ. να μαζέψεις κι άλλους γονείς ή να το συζητήσεις με το γιο σου ή και φίλους του; Αυτό ίσως θα είχε μεγαλύτερη αξία. Για να το πω σχηματικά: όχι το κήρυγμα σ' αυτούς αλλά η ευαισθητοποίηση των άλλων.

Ήθελα όμως κυρίως να σχολιάσω αυτό που αναφέρθηκε αρκετές φορές στη συνέχεια: ότι δεν θα έπρεπε να μιλάνε αυτοί στην κοπέλα επειδή είναι χώρος αθλητισμού κλπ. Για μένα αυτό είναι εντελώς λάθος βάση. Ούτε το σχολείο ούτε οι χώροι αθλητισμού ούτε κανένας άλλος χώρος είναι χώροι ουδέτεροι, όπου έρχεται ένα χρυσαύγουλο ή οποιοσδήποτε άλλος και τους χρωματίζει. Μ' αυτή την έννοια ούτε όσοι θα μιλήσουν κατά του φασισμού έχουν δικαίωμα να παρέμβουν. Δε νομίζω ότι η καταστολή με επίκληση του «νόμου» είναι η ενδεδειγμένη οδός. Πέρα απ' το ότι περιορίζει και τη δική σου δράση, ενισχύει την αντισυστημική τους φαντασίωση και ενδέχεται, όπως είπες και συ για την κοπέλα, να λειτουργήσει ανάποδα -για μένα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα λειτουργήσει έτσι.
 

SBE

¥
Η επίκληση του νόμου δεν είναι να πάει ο Πιδύο να διώξει τους νεαρούς αλλά να φροντίσει ο υπεύθυνος εκεί να εφαρμόζεται ο νόμος και να μην υπάρχει πολιτικό ή άλλο ψηστήρι στο χώρο αυτό. Δεν είναι αμελητέο όπλο ο περιορισμός της δράσης σε χώρους που μπορεί να υπάρχει αντίλογος με ασφάλεια, π.χ. στη σχολική αίθουσα.

Βεβαίως στο χώρο διδασκαλίας χρειάζεσαι έναν καλό δάσκαλο, που μπορεί να πει δυο πράγματα σωστά και σοβαρά, όχι κάποιον που βαριούνται οι μαθητές να τον ακούνε.

Ένα μεγάλο μειονέκτημα της δράσης κατά των ακραίων ιδεολογιών στα σχολεία* είναι ότι ενώ όλο το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας συμφωνεί, δεν συνεργάζεται η μία παράταξη με την άλλη. Και δεν βλέπω να κάνει τίποτα το υπουργείο παιδείας, που θα έπρεπε να έχει ετοιμάσει ενημερωτικό υλικό για τους δασκάλους. Όχι φυσικά κατά της ΧΑ, αφού είναι νόμιμο κόμμα, αλλά κατά κάθε ακραίας συμπεριφοράς και ιδεολογίας. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα γίνει αναφορά και σε άλλες ακραίες ομάδες, όπως οι αναρχικοί κι οι τρομοκράτες κι αντάρτες πόλεων κι οι χούλιγκαν κι όλοι αυτοί που τόσο αγαπάμε όλοι στην Ελλάδα.

* Ορίστε σου έβγαλα και πολιτικά ορθό όνομα
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Η επίκληση του νόμου δεν είναι να πάει ο Πιδύο να διωξει τους νεαρούς αλλά να φροντίσει ο υπεύθυνος εκεί να εφαρμόζεται ο νόμος και να μην υπάρχει πολιτικό ή άλλο ψηστίρι στο χώρο αυτό.
Και ποιος ακριβώς νόμος ορίζει ότι απαγορεύεται η διάδοση πολιτικών ιδεών σε χώρους αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και ποιος ακριβώς νόμος ορίζει ότι απαγορεύεται η διάδοση πολιτικών ιδεών σε χώρους αθλητισμού, πολιτισμού και εκπαίδευσης;
Είμαι βέβαιος (αλλά δεν μπορώ να το τεκμηριώσω τώρα) ότι στο πλέγμα των αθλητικών νόμων υπάρχουν πολλές σχετικές αυστηρές διατάξεις για τους χώρους του αθλητισμού και, υποθέτω, της εκπαίδευσης (άλλο τι γίνεται στην πράξη).
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Οι νόμοι του αθλητισμού (ή της εκπαίδευσης) ωστόσο επισύρουν πειθαρχικές ποινές εντός συγκεκριμένου πλαισίου, και για ανθρώπους του χώρου, και δεν εφαρμόζονται από την αστυνομία. Ούτε μπορείς να διώξεις από δημόσιους χώρους αθλητισμού ανθρώπους που μπορούν να πουν ότι απλώς αθλούνται εκεί ή είναι θεατές. Γι' αυτό και το πρόβλημα του πιδύου. Αν μπορούσε να φωνάξει την αστυνομία, ή αν είχε τέτοια αρμοδιότητα ο προπονητής, τα πράγματα θα ήταν απλά. Αλλά δεν είναι.
 
Προσωπικά, πάντως, δεν αναφερόμουν στον νόμο με την αυστηρή έννοια του όρου (γι' αυτό και τα εισαγωγικά), αλλά γενικά στην επίκληση μιας οποιασδήποτε άνωθεν εξουσίας (π.χ. του προπονητή) και των κανόνων (γραφτών ή άγραφων, δεν έχει σημασία) που διέπουν ένα χώρο. Το πρόβλημα του φασισμού δεν είναι κτγμ πρόβλημα εφαρμογής ή μη κανόνων και νόμων. Ούτε, φυσικά, η κρατική εξουσία και οι φορείς της είναι ουδέτερα όργανα που θα εφαρμόσουν «αντιφασιστικούς» νόμους, την ίδια στιγμή που προωθούν το φασισμό ως λύση με όποιον τρόπο μπορούν. Τα στρατόπεδα μεταναστών είναι ένα καλό παράδειγμα.
 
Υπάρχη διάταξη του συντάγματος εναντίον του προσηλυτισμού. Ναι, είναι στο άρθρο περί θρησκειών, αλλά ο προσηλυτισμός μπορεί να έχει και μη θρησκευτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με το ΛΚΝ:

προσηλυτίζω [prosilitízo] -ομαι Ρ2.1 : πείθω κπ. να ακολουθήσει τη θρησκεία, το δόγμα που πρεσβεύω: Προσπάθησαν να τον προσηλυτίσουν οι μάρτυρες του Iεχωβά. || (επέκτ.) προσελκύω κπ., τον πείθω να γίνει οπαδός ιδίως των ιδεολογικών, των φιλοσοφικών, των πολιτικών μου απόψεων: Προσηλυτίστηκε από τους ακροδεξιούς / τους εθνικιστές.

Η προσπάθεια να πείσεις έναν ανήλικο να ενστερνιστεί μια πολιτική ιδεολογία είναι οπωσδήποτε προσηλυτισμός.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Υπάρχη διάταξη του συντάγματος εναντίον του προσηλυτισμού.
Ο προσηλυτισμός αναφέρεται ρητά στο άρθρο 13 του Συντάγματος που αφορά την ανεξιθρησκεία, και συγκεκριμένα την ελεύθερη άσκηση λατρείας. Δεν μπορείς να πάρεις ένα άρθρο και να το εφαρμόσεις σε περίπτωση διαφορετική από αυτήν την οποία αφορά.
 

SBE

¥
Noμίζω Παλ ότι άμα το ψάξω θα βρω κάποιον κανονισμό, αλλά δεν έχω χρόνο και διάθεση. Πάντως αν διαβάσεις καλά τα πιο πάνω θα δεις ότι δε μιλάμε για περιορισμό στη συζήτηση αλλά για τον περιορισμό των άσχετων περαστικών. Γι'αυτό αναφερθήκαμε και σε εμπόρους ναρκωτικών και σε παιδεραστές.
Δεν έχουν θέση στο γήπεδο την ώρα της προπόνησης όσοι δεν είναι συνοδοί των μαθητών ή εργαζόμενοι στο χώρο (στη βάρδια τους, όχι να έχουν σχολάσει πέντε ώρες νωρίτερα). Απλό μέτρο που συνήθως λαμβάνεται για τα ναρκωτικά, τους παιδεραστές και τους προσηλυτιστές. Για να μπορεί ο γονιός να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Αντίστοιχα όταν εγώ ήμουνα μαθήτρια κάποια εποχή η πόρτα του σχολείου έκλεινε με το που ξεκίναγαν τα μαθήματα, κι αν κάποιος ερχόταν για δουλειά στο γραφείο π.χ. έπρεπε να χτυπήσει κουδούνι και να του ανοίξει ο επιστάτης. Και καμιά φορά όταν μαζεύονταν πολλοί με μηχανάκια έξω από το σχολείο και περίμεναν τις γκόμενες, πέρναγε κανέναν περιπολικό και εξαφανίζονταν με το που το βλέπανε.
Αυτές οι αηδίες ότι είναι κοινόχρηστος χώρος το σχολείο ή το γήπεδο και ότι μπορεί ο καθένας να κάθεται να παρακολουθεί ή να κόβει βόλτες είναι επειδή όλα έχουν χαλαρώσει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Noμίζω Παλ ότι άμα το ψάξω θα βρω κάποιον κανονισμό, αλλά δεν έχω χρόνο και διάθεση.
Δεν είναι θέμα διάθεσης και χρόνου, δεν υπάρχει νόμος. Εσωτερικός κανονισμός ίσως, αλλά έγραψα παραπάνω σχετικά. Όσο για το ποιος έχει θέση πού την ώρα της προπόνησης, έγραψα και πάλι παραπάνω. Και τα μπλέκεις: άλλο το σχολείο, άλλο ο χώρος αθλητισμού.

Άσε που δεν μπορώ να καταλάβω τι σε πειράζει να είναι ελεύθερη η πρόσβαση και στο σχολείο:
Αν σας πω ότι διαβάζοντας τα περί σχολείου θυμήθηκα ότι παρόμοια λέγανε για τους Κνίτες και για τους εμπόρους ναρκωτικών όταν πήγαινα εγώ σχολείο, αλλά δεν έγιναν οι Έλληνες όλοι κομμουνιστές και πρεζόνια, θα με βρίσετε;
 
Εμένα πάντως με πειράζει κι ας μην έχω παιδιά. Το σχολείο είναι χώρος εκπαίδευσης, όχι χώρος δημόσιας συναναστροφής. Επίσης δεν είναι ελεύθερα ανοικτοί, δημόσιοι χώροι. Δικαίωμα εισόδου έχουν μόνο όσοι έχουν δουλειά στο σχολείο, όχι ο οποιοσδήποτε.
 

SBE

¥
Το είπε ο Έλλη.
Όχι μόνο το σχολείο, αλλά και ο χώρος αθλητισμού το ίδιο. Δεν είναι πλατεία.
Δε νομίζω ότι θα λέγαμε το ίδιο αν ο χώρος ήταν φροντιστηριο αγγλικών, ωδείο ή σχολή μπαλέτου.
 
Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις της σωτήριας παρέμβασης της αστυνομίας:

Μαργαρίτα Παπαμηνά

Μάγια και Γεννάδιος

Δεν ξέρω ποια είναι αυτή η Μαργαρίτα Παπαμηνά, αλλά διαμαρτύρεται γιατί ο χρυσαυγίτης έχει το δικαίωμα να της κάνει μήνυση. Έλεος δηλαδή. Η άλλη περίπτωση είναι ακόμα πιο αόριστη και δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς περίμεναν από την αστυνομία. Δεν καταλαβαίνω γιατί ενημερωνόμαστε για το πώς λειτουργεί η αστυνομία από ένα αντιεξουσιαστικό μπλογκ.
 

SBE

¥
Επειδή έχω αϋπνίες, ας πω μια ιστορία από παλιά (όχι πολύ παλιά, μερικά χρόνια), όπως μου τη μεταφέρανε...

Επαρχιακό μεγάλο πανεπιστήμιο, να, καλή ώρα σαν το Σάρεϊ του Έλλη, τμήμα γλωσσολογίας. Έχουν καθιερώσει το δίωρο της μα#!$%&$, όπως το έλεγε ένας φίλος μου. Δηλαδή μια φορά το μήνα συναντιούνται οι υποψήφιοι διδάκτορες και οι πανεπιστημιακοί και μιλάνε για διάφορα πράγματα. Κανονικά θα έπρεπε να μιλάνε για την έρευνά τους και πώς προχωράει και να ανταλλάσσουν ιδέες, αλλά τι γλωσσολόγοι θα ήταν αν δεν το έριχναν στη βαθιά διανόηση; Το αποτέλεσμα ήταν ότι αντί να μιλάνε για τις εργασίες τους οι συναντήσεις έμοιαζαν με συναντήσεις των Ανώνυμων Αλκοολικών, έπαιρνες το λόγο, σηκωνόσουνα όρθιος και έλεγες βλακείες και οι αποκάτω σχολίαζαν.
Τέλος πάντων, για να μην τα πολυλογώ, εκείνο το μήνα έλαβε το λόγο ένας ακόμα κουλτουριάρης (ήθελα να πω αριστεροδιανοούμενος, αλλά θα παρεξηγηθούν μερικοί) και εξήγησε στην ομήγυρη ότι το προηγούμενο βράδυ, εκεί που έβλεπε τηλεόραση (προφανώς τα άπαντα του Ταρκόφσκι σε ντιβιντί), άκουσε θόρυβο, ότι κάποιος του έριξε κάτι στην πόρτα. Πήγε στην πόρτα, όπου μετά βδελυγμίας διαπίστωσε ότι του είχαν ρίξει ένα φυλλάδιο. Το οποίο φυλλάδιο διαφήμιζε την επόμενη γενική συνέλευση μελών του Βρετανικού εθνικιστικού κόμματος (ΒΝΡ) της περιοχής. Ο θαρραλέος εκπρόσωπος της διανόησης θορυβήθηκε. Όχι για τη συνέλευση αλλά για το ότι το κόμμα αυτό μοίραζε φυλλάδια. Το ότι κι η πιτσαρία της γειτονιάς του είχε ρίξει το μενού της την ίδια μέρα δεν τον απασχολούσε, φυσικά. Και πήρε την αστυνομία τηλέφωνο και απαίτησε να έρθουν αμέσως να συλλάβουν τον δράστη της εγκληματικής ενέργειας. Τους παρότρυνε μάλιστα να βιαστούν για να μην τον χάσουν. Οι αστυνομικοί δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να αφήσουν το γραφείο τους νυχτιάτικα με το κρύο και του είπαν ότι δεν είναι παράνομο να σου ρίχνει κάποιος στο γραμματοκιβώτιο διαφημιστικά (νόμιμου κόμματος). O τύπος θεώρησε ότι αυτό ήταν εμφανής συνεργασία και υποστήριξη της αστυνομίας προς το ΒΝΡ. Προσπάθησε να βγει έξω και να βρει ο ίδιος τον φυλλαδιορίπτη και να τον συλλάβει, αλλά ήταν σκοτάδι και γύρισε πίσω.

Ο φίλος που ήταν παρών στη συζήτηση μου είπε ότι φάγανε το δίωρο να του λένε του τύπου τι γενναίος που είναι και να κάνουν δηλώσεις κατά του ΒΝΡ, μην τους περάσουν για συμπαθούντες.

Αυτά...
 
Top