Γιατί ενοχλούνται τώρα οι χρυσαυγίτες όταν τους λένε νεοναζί;

Έλσα, ναι, ακριβώς, είναι!

Όσο για τη "νοσταλγική φωτογραφία", είναι σκίτσο του Δερβενιώτη και αποτελεί απάντηση στο "νοσταλγικό βίντεο" της ΧΑ. Αν προσέξετε, το σκηνικό είναι ακριβώς το ίδιο. Απλά το σκίτσο του Δερβενιώτη δίνει άλλη μια διάσταση στο παρελθοντολάγνο βίντεο της ΧΑ, με την ειδυλλιακή Αθήνα, τα φώτα, τον κόσμο που ψώνιζε, κτλ. Κάθε εποχή έχει τα καλά της, έχει και τα κακά της. Κι εμένα μ' αρέσει να βλέπω τη Βουγιουκλάκη να λέει στον κυρ Παντελή: "ναί κυρ Παντελή, βάλε 6 σοκολάτες, 2 για το κάθε παιδί!", τρελλαίνομαι με τις ρομαντικές εικόνες της φτωχογειτονιάς, αλλά θυμάμαι ότι μόνο 2 χρόνια πριν δολοφονήσαν τον Λαμπράκη, και μόνο 2 χρόνια μετά έγινε το πραξικόπημα. Οκ, δεν τα ερμηνεύουμε όλα με όρους πολιτικής, αλλά το γεγονός ότι υπήρχαν ΙΧ και λαμπιόνια και ο κόσμος ψώνιζε και τρούμπα υπήρχε και ο στόλος κατέβαινε και μπάλα έπαιζε ο γαύρος και τα μαγαζιά δουλεύανε κτλ κτλ κτλ δεν σημαίνει ότι όλα ήτανε τέλεια. Κάποιοι πεινάγανε, και κάποιοι ήτανε στα ξερονήσια.
 

SBE

¥
Όλι, κι εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί τόση σημασία στη συγκεκριμένη φωτογραφία, για την οποία συμφωνώ με τον Έλλη. Μάλιστα εμένα μου φάνηκε παράξενο που δείχνει τόσα πολλά αυτοκίνητα κι επειδή είναι όλα ίδια σκέφτηκα ότι μπορεί να ήταν καμιάς εταιρίας ενοικιάσεων, κι έτυχε να τα μεταφέρουν, τα πρόσεξε ο φωτογράφος κλπ κλπ.
Από κει και πέρα, στην Αθήνα του 2006 π.χ. (για να μην πω 2012 και πιάσουμε ατέρμονες συζητήσεις για την κρίση) υπήρχε κόσμος στους δρόμους και λαμπιόνια και όλα τα καλά, και μπόλικη δόση γκλαμουριάς, αλλά κάποιοι πεινάγανε και παράνομη διακίνηση γυναικών υπήρχε και όλα, και δυο χρόνια αργότερα ήρθε η οικονομική κρίση.
Σε κάθε εποχή υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Η διαφορά είναι ότι την εποχή εκείνη θετικό ήταν το να μπορείς να πάρεις δυο σοκολάτες (κανονικού μεγέθους) στο κάθε παιδί ενώ το 2006 η σοκολάτα θα έπρεπε να είναι Τομπλερόν μεγάλη, του κιλού, αλλιώς ήταν φτωχικό δώρο.
 
Πού διαφωνούμε δεν ξέρω! :p :p :p
Ναι, βρε, αυτά λέω κι εγώ. Το ζουμί είναι απλά ότι η ΧΑ κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο παρουσιάζονται τα Χρυσά Χρόνια, που όλα ήταν τέλεια γιατί δεν υπήρχαν ξένοι.
 

SBE

¥
Γι'αυτό είπα κι εγώ ότι ο καθένας νομίζει ότι τα παιδικά του χρόνια ήταν χρυσή εποχή. Τις ερμηνείες για το γιατί μετά χάλασε η χρυσή εποχή τις δίνει ο καθένας με βάση τις ιδιαιτερότητές του. Οι ΧΑ λέει γιατί δεν είχε ξένους. Άλλος μπορεί να πει γιατί ήταν το ΚΚΕ παράνομο (δεξιός: και δε μας ζάλισαν οι κνίτες, αριστερός: και ήμασταν πιο ισχυροί στην παρανομία). Ή γιατί δεν είχε νέφος ή γιατί ο μπαμπάς του ο πολιτικός μηχανικός δεν είχε ανταγωνισμό κι έβγαζε ένα σωρό λεφτά ή γιατί δεν ήμασταν στην ΕΕ που μας κατάστρεψε ή γιατί τα παγωτά ΕΒΓΑ ήταν καλύτερα. Ο καθένας με τον πόνο του. :rolleyes:

Από τη μητέρα μου που έκανε το πρώτο της ταξίδι στην Ελλάδα το '62 και της εντυπώθηκε ιδιαίτερα: ναι, τα παγωτά ΕΒΓΑ ήταν καλύτερα, αλλά ο κόσμος έτρωγε επίσης τρόφιμα που σήμερα τα σιχαινόμαστε (όπως το Ζβαν). Βεβαίως άνοιγαν οι κύριοι τις πόρτες στις κυρίες, αλλά τις τάραζαν στο τσίμπημα στα λεωφορεία, για να μην πω και χειρότερα.
 
Γι'αυτό είπα κι εγώ ότι ο καθένας νομίζει ότι τα παιδικά του χρόνια ήταν χρυσή εποχή.

Πριν λίγο καιρό μιλούσα με την γιαγιά μου και μου έλεγε ιστορίες απ' τα παλιά. Κατέληξε να μου λέει για τότε που ο πατέρας της τής μάθαινε να μαγειρεύει, που έπαιζε στους αγρούς, που έκρυβαν το σιτάρι σε σακιά που πάνω είχαν κοπριά, για να ξεγελάσουν τους κομιτατζήδες. "Ωραία χρόνια", λέει στο τέλος. Για όποιον δεν κατάλαβε, μιλάμε για την κατοχή.
 

bernardina

Moderator
Αυτό κυκλοφόρησε εδώ και μέρες αλλά σήμερα εδέησα να το διαβάσω. Δε συμφωνώ με όλα, αλλά έχει ενδιαφέρουσες σκέψεις.
Χρυσή Αυγή, γαλάζια «δημοκρατία» και πράσινα άλογα…

Ναι, και η πιο ενδιαφέρουσα απ' όλες είναι το πάγιο ρεζουμέ: μονίμως κάτι κάνει αντιπερισπασμό στους αποκαμωμένους αγωνιστές και αντί να ασχολούνται με τα πραγματικά τους προβλήματα ασχολούνται με ξένου μύλου αλέσματα. Της κοντής λωλής της φταίνε οι τρίχες.
 

SBE

¥
Αυτό μπορεί να είναι γενική δικαιολογία για πολλά ζητήματα και να αγγίζει τα όρια της συνωμοσιολογίας (και να τα ξεπερνάει). Αλλά ας μου επιτρέψεις να διαπιστώνω εγώ που τα βλέπω από απόσταση ότι ειδικά σε ορισμένους, που ίσως έχουν ανάγκη την παρουσία αντιπάλου για να βρίσκουν νόημα στη ζωή, οι αντιδράσεις είναι δυσανάλογες του προβλήματος.
 
Πάντως δεν νομίζω να μπορεί να αμφισβητήσει κανείς το γεγονός ότι, εδώ και λίγο καιρό, το κανάλι της βουλής είναι το πιο συναρπαστικό. Όταν ήμουν 8 χρονών πήγα πρώτη -και τελευταία- φορά σε τσίρκο και ομολογώ πως δεν διασκέδασα τόσο. Εν μέρει οφείλεται στην ΧΑ, πρέπει να της το αναγνωρίσουμε αυτό. Είναι προσφορά στον χώρο του θεάματος. Τελευταία το μόνο που είχε μείνει στην ελληνική τηλεόραση ήταν τούρκικα σήριαλ και μαγειρική μετ' εμποδίων. Δόξα τω Θεώ, έχουμε το κανάλι της Βουλής. Σε κάθε συνεδρίαση υπάρχει κι από ένα συναρπαστικό χάπενινγκ.
 

bernardina

Moderator
Αυτό μπορεί να είναι γενική δικαιολογία για πολλά ζητήματα και να αγγίζει τα όρια της συνωμοσιολογίας (και να τα ξεπερνάει). Αλλά ας μου επιτρέψεις να διαπιστώνω εγώ που τα βλέπω από απόσταση ότι ειδικά σε ορισμένους, που ίσως έχουν ανάγκη την παρουσία αντιπάλου για να βρίσκουν νόημα στη ζωή, οι αντιδράσεις είναι δυσανάλογες του προβλήματος.

Και θα ήθελα να μου εξηγήσεις την αντίφαση του να βλέπεις τα πράγματα από απόσταση και ωστόσο να είσαι βέβαιη ότι οι αντιδράσεις είναι δυσανάλογες με το πρόβλημα. (Ναι, πλάκα δεν είχε που μαχαιρώσανε τον ποδηλάτη επειδή ήταν μελαψός και τους έκλεινε το δρόμο; Τι να σου πω, εγώ έσκασα στα γέλια).
Κι εγώ δυσανάλογες τις βλέπω τις αντιδράσεις, αλλά από την άλλη πλευρά της εικόνας· θα ήθελα να ήταν πολύ πιο έντονες. Και, κυρίως, να μην είχαν τη σιωπηρή αποδοχή που έχουν, ακόμα και από ανθρώπους που δεν το υποψιάζεσαι.
Και, πίστεψέ με, δεν είμαι από τα παιδάκια ή τους κομπλεξικούς που έχουν ανάγκη την παρουσία ανύπαρκτου αντιπάλου για να βρουν νόημα στη ζωή τους.

Όσο θεωρούμε ότι οι αντιδράσεις στο χρυσαυγίτικο φασισμό είναι υπερβολικά έντονες, τόσο θα αποθρασύνονται. Σ' αυτό το ζήτημα δεν χωράει καμία δικαιολογία και καμία συγχώρηση. Τόσο δύσκολο είναι να το αντιληφθούμε;
 
Εγώ πάντως διαφωνώ με την διαπίστωση του άρθρου ότι η όψιμη απήχηση της ΧΑ δεν οφείλεται στην άνοδο του νεοναζισμού ή έστω του φυλετισμού, του ακροεθνικισμού, κτλ. Ο λόγος που η ΧΑ ήταν πριν κάτω απ' το 1% είναι πως ήταν άγνωστη. Δημοσιότητα απέκτησε απότομα, απέναντι στο ευρύ κοινό, μέσα στο 2012. Το 10% της ΧΑ δεν είναι άτομα που ξαφνικά έγιναν νεοναζιστές, βέβαια· ήταν κι από πριν, απλά δεν ήξεραν ότι υπάρχει κόμμα που τους εκφράζει τόσο. Πιο πριν, τα ίδια άτομα ψήφιζαν ΛΑΟΣ, τίποτα ή ΝΔ (ναι, υπήρχαν και ακροδεξιοί που ψήφιζαν ΝΔ γιατί δεν έβρισκαν ότι υπάρχει σοβαρό ακροδεξιό κόμμα να τους εκφράζει). Η διαπίστωση του άρθρου ότι η ψήφος στην ΧΑ ήταν ένα "άντε γαμηθείτε", απέναντι στο πολιτικό σύστημα, δεν στέκει. "Άντε γαμηθείτε" είναι το λευκό, το άκυρο, η αποχή. Κανένας λογικός, μη νεοναζί άνθρωπος δεν ψηφίζει νεοναζιστές από αντίδραση. Κι αν στις εκλογές Μαΐου υπήρχε η δικαιολογία της άγνοιας, στις εκλογές Ιουνίου εξαλείφθηκε (που δείχνει ότι και στις εκλογές Μαΐου δεν είχαμε καμμιά άγνοια του τι είναι η ΧΑ).
 

SBE

¥
Μπέρνι, αυτή είναι η άποψή μου και την έχω αιτιολογήσει πολλές φορές οπότε η επανάληψη δεν χρειάζεται. Δεν θα δικαιολογηθώ ούτε θα αισθανθώ ενοχές που έχω αυτή την άποψη.
Αν με θεωρείς νοήμονα ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αν με θεωρείς ηλίθια συνιστώ την αδιαφορία.


(είδες, εφαρμόζω τις μεθόδους που αναλύσαμε στο περί φοιτητών νήμα :-))
 

bernardina

Moderator
Μπέρνι, αυτή είναι η άποψή μου και την έχω αιτιολογήσει πολλές φορές οπότε η επανάληψη δεν χρειάζεται. Δεν θα δικαιολογηθώ ούτε θα αισθανθώ ενοχές που έχω αυτή την άποψη.
Αν με θεωρείς νοήμονα ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αν με θεωρείς ηλίθια συνιστώ την αδιαφορία.


(είδες, εφαρμόζω τις μεθόδους που αναλύσαμε στο περί φοιτητών νήμα :-))

Μην λες αστήρικτα πράγματα, είναι δεδομένο ότι δεν σε θεωρώ ηλίθια. Ούτε έχω πρόβλημα να διαφωνήσω μαζί σου -ή με οποιονδήποτε άλλο, εδώ που τα λέμε. Απλώς πιστεύω ότι βλέπεις τα πράγματα από μια οπτική γωνία που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα έτσι όπως τη βιώνει η χώρα. Και φαίνεται πως όχι μόνο τη βιώνει, αλλά έχει αρχίσει να την εξάγει κιόλας.
Αναπαράγω την είδηση cum grano salis, όχι επειδή ο Τσίπρας δεν είναι της γούνας μου μανίκι, αλλά επειδή έχω επίγνωση των υπερβολών στις οποίες καταφεύγουν ορισμένοι. Αν θες την προσωπική μου γνώμη, θεωρώ πολύ πιθανό να έγινε όντως.
Και ενοχές δεν θα προσπαθούσα ποτέ συνειδητά να σε κάνω να νιώσεις. Ίσως επειδή δεν έγινα ποτέ μαμά, δεν διακρίνομαι ιδιαίτερα στο άθλημα.
Όσο για την αδιαφορία, δεν νομίζω ότι συμπεριλαμβάνεται στο οπλοστάσιό μου. Αντ' αυτής, συχνά επαναλαμβάνω στον εαυτό μου με άφθονη δόση αυτοσαρκασμού, life is too short, you can't prove anyone wrong. Κι αυτό είναι που εξηγεί τη σιωπή μου σε διάφορα άκρως ενδιαφέροντα νήματα.;)
 

SBE

¥
Περί Τσίπρα: Και του Αλογοσκούφη όταν είχε έρθει να μιλήσει στο LSE του πέταξαν αυγά και δεν ήταν ψηφοφόροι της ΧΑ γιατί τότε η ΧΑ έπαιρνε 0.0001%. Τέτοια καφριλίκια συμβαίνουν σε όλες τις παρατάξεις, δυστυχώς.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δε συμφωνώ με όλα, αλλά έχει ενδιαφέρουσες σκέψεις.
Χρυσή Αυγή, γαλάζια «δημοκρατία» και πράσινα άλογα…
Αν διάβασα σωστά, αν και βιαστικά, λέει ότι ο πραγματικός εχθρός δεν είναι η Χρυσή Αυγή αλλά το σύστημα και το μνημόνιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί να διαφωνήσει μαζί του κάποιος από τους λεγόμενους «αντιμνημονιακούς» της αριστεράς (αν δεχτούμε υπεραπλουστευτικούς όρους). Εκτός αν αρχίζει κανείς να ενοχλείται εκεί που λέει ο συντάκτης του άρθρου ότι κακώς δεν λέμε τη γνώμη μας και τα σύκα σύκα σαν τον Κασιδιάρη.
 
Σχετικά με το κείμενο, και επειδή είπα ότι μου φάνηκε κι εμένα ενδιαφέρον: πρώτον, σίγουρα έχει κάποια σημεία χωρίς βάση (όπως π.χ. το τσουβάλιασμα του συλλεξιλόγου μας), δεύτερον είναι κείμενο γραμμένο για να διαβαστεί από, ας πούμε, αριστερή σκοπιά έτσι κι αλλιώς (αυτό για την παρατήρηση του Νίκελ). Αλλά έχει μερικά ενδιαφέροντα σημεία για όλους: την ερμηνεία της ψήφου στη ΧΑ σαν "πολιτικό χουλιγκανισμό", το ότι η ναζιστική καταβολή της έρχεται σε δεύτερη μοίρα και επομένως ότι είναι ατυχές να επικεντρώνεται εκεί και η κριτική της, αλλά και -είμαι διατεθειμένος να επιμείνω σ' αυτό- το ότι κακώς η αριστερά στις διάφορες μορφές της επικέντρωσε εδώ και είκοσι χρόνια τη δύναμη πυρός της σε Χριστόδουλους και Αδώνηδες με αποτέλεσμα τώρα (παρά τα εκλογικά και δημοσκοπικά αποτελέσματα) να τρέχει και να μη φτάνει. Ενδεικτική η παρακάτω παράγραφος:
Ακόμα και τα "στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών" δεν τα έκανε πράξη ούτε ο Καρατζαφέρης ούτε ο Πλεύρης, αλλά ο φουλ μέσα στον "δημοκρατικό μας πολιτισμό" Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ― και για αυτά δεν γράφτηκε ούτε το ένα χιλιοστό των άρθρων που γράφτηκαν ποτέ για τον Άδωνι, τον Χριστόδουλο ή τον τηλε-πλασιέ Λιακόπουλο... Το ίδιο βιολί βάραγαν οι ευρωπαϊκές γραφίδες για το "μέγα κίνδυνο" που συνιστούν ο Χαίντερ στην Αυστρία και ο Φίνι στην Ιταλία ― έως που έγιναν "αξιότιμοι" κεντρώοι πολιτικοί και υπάκουσαν με εντέλεια στις εντολές και τις συμβάσεις του παγκοσμίου κεφαλαίου.
Το υπόλοιπο κομμάτι, περί πολιτικού λόγου, θα πρότεινα να διαβαστεί ως ένας φιλιππικός κατά του πολυεπίπεδου "στρογγυλέματος" του λόγου του Σύριζα. Και βέβαια όχι σαν κάλεσμα σε κασιδιαρισμούς. Έτσι το καταλαβαίνω τουλάχιστον εγώ.
 

rogne

¥
Να κι ένας ο οποίος ούτε που θα σκεφτόταν να πει τους χρυσαυγίτες νεοναζί γιατί δεν θέλει καθόλου να τους ενοχλήσει. Αντιθέτως, τους αποκαλεί "ελληνική Χεζμπολά" και "το μόνο ακτιβίστικο κίνημα μετά τη μεταπολίτευση που γεννήθηκε αυθεντικά" (αν το θυμάμαι καλά). Α. Λοβέρδος χτες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (μεταξύ 16'45'' και 22'00'').
 
Top