Γιάνης όπως κάπα

nickel

Administrator
Staff member
Γράφει ο Μιχάλης Τσιντσίνης στο χτεσινό του σημείωμα στα Νέα:

Την αντισυμβατικότητα του Γιάνη Βαρουφάκη μπορεί κανείς να τη διακρίνει ήδη από τον τρόπο που αυτοσυστήνεται γράφοντας —με ένα νι— το όνομά του.

Είναι μια ηθελημένη ανορθογραφία που δεν μαρτυρά μόνο την ανάγκη του Βαρουφάκη να μην περνάει ποτέ απαρατήρητος. Συμβολίζει και την εικονοκλαστική αποστολή που έχει ο υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5203284/hotel-california/

Δεν πρόκειται για ανορθογραφία. Υποθέτω ότι πρόκειται για εσκεμμένη επιλογή, επιλογή που είχαν κάνει παλιότερα ο Γιάνης Κορδάτος και ο Γιάνης Βηλαράς. Γιάννης είναι το υποκοριστικό του εβραϊκού Ιωάννης (=ο Θεός έχει δείξει εύνοια), το οποίο διατηρεί την παγιωμένη ιστορική ορθογραφία του. Το υποκοριστικό ωστόσο μπορεί να απλοποιηθεί όπως έχει γίνει με άλλες ελληνιστικές λέξεις. Για παράδειγμα, τα γράμματα γάμμα και κάππα έχουν απλοποιηθεί στη σχολική ορθογραφία και έχουν γίνει γάμα και κάπα (η αρχική σκέψη μου για τίτλο ήταν «Γιάνης όπως γάμα», αλλά φοβήθηκα ότι θα ήταν παρεξηγήσιμος).

Βέβαια, το ΛΚΝ, αν και έχει γάμα και κάπα, τον Γιάννη τον έχει με δύο ν, π.χ. Σαρανταπέντε Γιάννηδες ενός κοκόρου γνώση. Ίσως λοιπόν να θέλει ο νέος υπουργός να διαφοροποιηθεί από παροιμιώδεις Γιάννηδες. :-)
 
Δεν πρόκειται για ανορθογραφία. Υποθέτω ότι πρόκειται για εσκεμμένη επιλογή

Μια επιβεβαίωση αυτού που λες, μαζί με επανάληψη -στο περίπου- του περί ανορθογραφίας λάθους, εδώ:

Όμως ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτός από τις νέες συνήθειες που θέλει να… επιβάλει στο υπουργείο, θέλει να θεσπίσει και νέους κανόνες ορθογραφίας.

Έτσι, έχει αποφασίσει ότι το όνομά του θα το γράφει με ένα «ν».

Ο λόγος; Τον έχει ήδη εξηγήσει ο ίδιος σε παλαιότερες δηλώσεις του, τονίζοντας ότι εξαιτίας αυτής του της… ιδιοτροπίας είχε προβλήματα με την δασκάλα του.

«Είχα αισθητικό πρόβλημα με τα δύο “ν”, δεν μ’ άρεσαν από το Δημοτικό και κάποια στιγμή το έγραψα, το δοκίμασα να το γράψω με ένα “ν” και είχα μια δασκάλα, Τετάρτη δημοτικού, η οποία μου το έσβησε και μου έβγαλε δύο μονάδες, που τότε το να αφαιρέσεις δύο μονάδες στο Δημοτικό ήταν τεράστιο. Το 10 το έκανε 8. Το 8 τότε σήμαινε ότι είσαι στούρνος! Και θυμώνω και αρχίζω και το γράφω συνεχώς με ένα “ν”. Και κάποια στιγμή, όταν ήμουν 13, σε ένα βιβλιοπωλείο έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο του Γιάνη Κορδάτου, ο οποίος το γράφει με ένα “ν”, και λέω “να το”. Τελείωσε, αυτό ήταν. Εξιλέωσις», είχε δηλώσει ο νέος υπουργός Οικονομικών.

http://www.star.gr/Pages/Politiki.a...tase_o_g_varoufakis_sto_ypourgeio_oikonomikon
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Ένα τραγούδι μου 'ρθε απόψε απ' τα παλιά :-), το New kid in town των Eagles:

There's talk on the street; it sounds so familiar
Great expectations, everybody's watching you
People you meet, they all seem to know you
Even your old friends treat you like you're something new

Johnny Johny come lately, the new kid in town
Everyone expects from you, so don't let them down

You're walking away and they're talking behind you
They will never forget you 'til somebody new comes along...
 

Earion

Moderator
Staff member
Γιάνης Ψυχάρης (1854-1929), καθηγητής γλωσσολογίας στην Σχολή Ανατολικών Γλωσσών (Παρίσι).
Γιάνος Λώλος (1954- ), αρχαιολόγος, ανασκαφέας στη Σαλαμίνα και αλλού.
Γιάνης Γιανουλόπουλος, ιστορικός, καθηγητής πανεπιστημίου.
 
Last edited:
Top