Αλλάζοντας λάπτοπ

pit

New member
Έχω εδώ και καιρό που το σκέφτομαι, αλλά περίμενα να βάλω κάποια λεφτά στην άκρη, ώστε να μη με γονατίσει η αγορά καινούργιου λάπτοπ. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιώ ένα HP με 17άρα οθόνη, αλλά σκέφτομαι μήπως πρέπει τώρα να πάρω ένα με 15,4 οθόνη. Θα είναι πολύ πιο μικρή; Θα νιώσω τη διαφορά; Να σημειώσω ότι στο λάπτοπ γράφω, διαβάζω, βλέπω βίντεο, δουλεύω, ακούω μουσική. Δε θέλω να παιδεύομαι για να δω την οθόνη... Και κάτι άλλο. Έχετε να προτείνετε κάτι συγκεκριμένο όσον αφορά τον επεξεργαστή, την κάρτα γραφικών και τη μνήμη; Ευχαριστώ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Γεια σου. Εγώ δεν είμαι των λάπτοπ, οπότε θα περιοριστώ να σου πω: Μην κατεβάσεις τις διαστάσεις της οθόνης στην οποία δουλεύεις και βλέπεις και καμιά ταινία. Μόνο να τις ανεβάσεις. Αλλιώς, θα σου χαλάσει την ψυχολογία.
 

SBE

¥
Το ίδιο δίλημμα έχω κι εγώ. Κανονικά θα έπαιρνα κάποιο από αυτά τα τεράστια λάπτοπ που κυκλοφορούν πιο μεγάλο από το δικό μου, αλλά όλοι έχουν μικρά. όμως δεν βγαίνει πλέον πολύ από το σπίτι μου το λαπτόπιον. Όμως όταν πηγαίνω Ελλάδα για πολλές μέρες το παίρνω μαζί μου με όλες τις επιπτώσεις του βάρους. Οπότε θα ήθελα να ακούσω κι εγώ εντυπώσεις.

Σχετικά με μνήμες, επεξεργαστές κλπ, αγόρασε ό,τι σε συμφέρει οικονομικά. Εγώ έχω αρχαίο λάπτοπ το οποίο τόοοοτε μου έλεγαν ότι ήταν ήδη παλιομοδίτικο και έχει χωρέσει τα πάντα και παραμένει γρήγορο (εννοείται κάνω συντήρηση και ξεκαθαρίσματα και έχω κάνει και μια αναβάθμιση της μνήμης στα δύο χρόνια). Όταν το αγόρασα δεν περίμενα ότι θα το κρατήσω τόσα χρόνια κι όχι μόνο κρατάει αλλά πέρασε και το τεστ μούρης στο πανεπιστήμιο πέρσι.
 

pit

New member
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Το σκέφτομαι κι εγώ ότι θα νιώσω έντονα τη διαφορά από μεγάλη οθόνη σε μικρή, ωστόσο ένα μικρότερο λάπτοπ θα με διευκόλυνε στη μεταφορά και ίσως στη χρήση. Μάλλον τα μειονεκτήματα είναι ισάριθμα με τα πλεονεκτήματα...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ κατάργησα το σταθερό PC εδώ και εφτά χρόνια και πέρασα αρχικά σε λαπιτόπι με 17άρα. Όταν πρόσφατα τα τίναξε ξαφνικά ο σκληρός του, μετά από απροσδόκητα μεγάλη και ευδόκιμη υπηρεσία, πέρασα σε συνδυασμό με 13άρι λαπιτόπι συν εξωτερική οθόνη --η οποία, επειδή δεν θα την οδηγεί στο έπακρο το λαπιτόπι, δεν χρειάζεται να είναι η τελευταία λέξη, οπότε μπορείς να την πετύχεις και σε ευκαιρία. Για μνήμες, σκληρούς κλπ, δύο συμβουλές έχω: όσο γίνεται πιο πολλές εξόδους (αν γίνεται, 3Χ USB) και όσο γίνεται περισσότερη RAM. Για όλα τα άλλα, ακόμη και τα σύγχρονα μηχανάκια των υπεραγορών υπεραρκούν, το πιο σημαντικό κριτήριο είναι το οικονομικό.
 

pit

New member
Ναι, το σκέφτηκα κι εγώ να πάρω ένα μικρό και να το συνδέω με πληκτρολόγιο, οθόνη και ποντίκι, αλλά θα είναι και πάλι σαν ντέστοπ. Θα δω. Το ψάχνω. Ευχαριστώ για τις συμβουλές.
 

LostVerse

Member
Καλησπέρα,
δούλευα για χρόνια με μεγάλο φορητό με 17ιντση οθόνηκαι θεωρούσα ότι ήμουν καλυμένος. Κάποια στιγμή έσπασαν οι μεντεσέδες της οθόνης όμως και αναγκαστικά έχει γίνει επιτραπέζιος. Τώρα εδώ και 2 χρόνια έχω ένα εμφανώς μικρότερων συνολικά διαστάσεων με 15ιντση οθόνη και βλέπω τελικά ότι σε ένα φορητό υπολογιστή το μικρότερο μέγεθος και κυρίως, το μικρότερο βάρος, μετράνε πολύ. Σημειώνω όμως ότι το δικό μου δεν το είχα μέσα στο σπίτι όσο το μετέφερα συνεχώς δεξιά κι αριστερά, με αποτέλεσμα συνεχή και άτσαλα μερικές άνοιξε-κλείσε.
 
Συστήνω ThinkPad X60, X61 ή κάτι παρόμοιο, με οθόνη 12-13 in . Το δικό μου είναι 1800 g, τα καινούργια έχουν πέσει στα 1500 g.
 
Για κανέναν λόγο μην πάρεις φορητό με μικρότερη οθόνη απ' ό,τι έχεις. Ειδικά αν βλέπεις και ταινίες, ήδη οι 17 ίντσες είναι περιορισμένες. Ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι όσο μικρότερη είναι η οθόνη, τόσο πιο δυσλειτουργικό είναι το interface. Προσωπικά έχω έναν Acer 4 χρόνων, που έσπασε το ένα του hinge, από τις μεταφορές Ελλάδα-Αγγλία (γιατί κατά τα άλλα τον έχω σαν desktop). Αν σε ενδιαφέρει η φορητότητα, μην πάρεις μεγαλύτερο από 17άρι. Κι αν δεν το έχεις μόνο για γράψιμο και μουσική, μην πάρεις ούτε μικρότερο από 17.

Όπως κατάλαβες θα, προτείνω 17άρα. Προσωπικά είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση των Acer, για τα λεφτά τους. Αντιθέτως, πολύ κακές επιλογές είναι η Sony και η Dell.
 
Εγώ θα προτείνω κάτι extreme λίγο. Αν έχεις ήδη μια οθόνη ή μπορείς να βρεις από κάπου για να γλιτώσεις το έξοδό της, μπορείς να πάρεις αυτό: http://www.apple.com/macmini/

Ζυγίζει ένα κιλό περίπου, είναι μικρότερο από μια σελίδα Α4 και το παίρνεις φυσικά μαζί σου παντού αρκεί να βρίσκεις πάντα μια οθόνη εκεί που πας. Και είναι και Μακ με ό,τι αυτό συνεπάγεται, καλό ή κακό.
 

SBE

¥
Και φυσικά δεν έιναι μόνο το ΜακΜίνι, π.χ. η Acer βγάζει παρόμοια σε pc.
 
Επί πολλά χρόνια χρησιμοποιούσα αυτό για τη δουλειά, μέχρι που κάηκε (τότε έκανε 300 ευρώ χωρίς τον σκληρό). Τώρα έχει αντικατασταθεί από άλλα σαν αυτό ή σαν αυτό, που είναι αρκετά οικονομικές λύσεις παρόμοιες με το MacMini.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Οθόνη δεν είναι μόνο οι ίντσες, αλλά (κυρίως) η ανάλυση. Πρόσεξέ το αυτό προτού αποφασίσεις.

Πολύ κακές επιλογές είναι η Sony και η Dell.
ΥΓ Υπάρχουν πολλά Dell που τα συστήνω ανεπιφύλακτα. Κι έχω στήσει τέσσερις φορητούς Dell (Studio, Latitude, XPS15) μόνο στο τελευταίο 12μηνο. Και πολύ θετική η εμπειρία από τις επαφές μου με την ελληνική αντιπροσωπεία για κάτι που χρειάστηκα.
 

Oneiro13

New member
Πιστεύω ότι όλα είναι θέμα συνήθειας.
Π.χ. εγώ στην Αθήνα έχω μεγάλη τηλεόραση, στο χωριό όμως έχω μικρότερη τηλεόραση. Ε, όταν πάω στο χωριό τις πρώτες μέρες μου φαίνεται λίγο παράξενη η τηλεόραση,αλλά μετά από 1-2 μέρες τη συνηθίζω.:) Το ίδιο γίνεται όταν επιστρέφω στην πόλη.:p
Γι' αυτό λέω ότι θέμα συνήθειας! Βέβαια, για ταινίες και βίντεο δεν ξέρω να σου πως θα αισθάνεσαι, γιατί για να πω την αλήθεια μου τα τελευταία χρόνια τηλεόραση δεν βλέπω σχεδόν καθόλου.Ο υπολογιστής μου είναι 15,4" αλλά και πάλι όσα βίνετο ή ταινίες βλέπω τα αφήνω ως έχουν δεν τα ζουμάρω, οπότε ΟΚ!:)
 
Top