Τα εφήμερα

SBE

¥
Κοίτα, όπως είπα, δεν περιμενω να δω διαφορετικές αντιδράσεις εδώ μέσα. Αναφέρθηκα στους πεντε στους δέκα. Εσυ θες να συνεχίσεις να αναφερεσαι στον ένα στους δεκα. Δεν αμφιβάλλω ότι υπάρχει αυτός. Αλλά οι άλλοι τον περνάνε αριθμητικά. Κ ιέτσι χάνουν κι οι έξι. Και χάνουν κι οι άλλοι τέσσερεις που δεν τους ανέφερα.
Η περιπτωση του ρηαλιτι της Αλεξάνδρας στους πεντε στους δέκα πεφτει. Ζουν περα απότις δυνατότητές τους γιατί κάπως ξελασπώνουν (προς το παρόν).
Και να προσθέσω: με αποτέλεσμα να μην υπαρχει κίνητρο για βελτίωση της κατάστασης.
 

nickel

Administrator
Staff member
Οι περισσότεροι στην Ελλάδα ζούμε πέρα από τις δυνατότητές μας, ολόκληρη η χώρα αν θες. Το λέει το χρέος μας, το συλλογικό και το κατά κεφαλήν. Φταίνε τα κακομαθημένα τα παιδιά ή αυτοί που τα κακομάθανε; Φταίει που κατέχουμε τα σκήπτρα στη λοβιτούρα; (Που σημαίνει ότι δεν έχουμε μόνο την ανισοκατανομή του «υγιούς» καπιταλισμού, αλλά και την πρόσθετη, μιας πολύ άρρωστης κοινωνίας.) Εσύ, SBE, λες ότι ξοδεύουμε περισσότερα απ' όσα βγάζουμε και θα συμφωνήσουν μαζί σου και οι στατιστικές. Οι άλλοι λένε ότι βγάζουμε λιγότερα απ' όσα θα έπρεπε να βγάζουμε και αναφέρονται στην ανισοκατανομή, προφανώς. Άρα, μια δουλειά που έχει να γίνει είναι να φροντίσουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και να τη μοιράζουμε πιο δίκαια. Μια άλλη δουλειά είναι να κράζουμε τους ψωροφαντασμένους, Αλλά δευτερευόντως.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δηλαδή, SBE, το ότι το σουπερμάρκετ στην Ελλάδα είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη ενώ αντίστοιχα οι μισθοί από τους χαμηλότερους είναι εξαίρεση; Δεν είπα ότι αμφιβάλλω για το ότι πολλοί ξοδεύουν πιο πολλά από όσα βγάζουν, αλλά επειδή την καθημερινότητα στην Ελλάδα τη ζω κι εγώ αλλά και πολλοί άλλοι που δεν είναι το πρώτο μας μέλημα τα γυαλιά των 300€, να μου επιτρέψεις να έχω ό,τι άποψη θέλω.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω ακόμη στο ότι ολόκληρη η κοινωνία μας είναι προβληματική ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: δεν είναι μόνο τα σουπερμάρκετ τα ακριβότερα, δεν είναι μόνο (και οι ξένες) τράπεζες οι ακριβότερες, ακόμη και τα κινέζικα στους ίδιους τους Κινέζους είναι πολλές φορές ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι στη Γερμανία και την Αυστρία, τουλάχιστον, που έχω προσωπική πείρα.
Βρίσκουν όλοι και τα κάνουν; Φυσικά! Όσο μπορεί ακόμη όποιος ζητάει ό,τι του κατέβει να βρίσκει αγοραστές για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες του, αυτό θα γίνεται. Αλλά η παράνοια δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ ακόμη. Χρειάζονται πολλές και ριζικές αλλαγές, και γρήγορα. Το ότι η ελληνική κοινωνία καταλαβαίνει το πρόβλημα, φάνηκε. Το αν καταλαβαίνει πόσο είναι μαζί θύτης και θύμα, δημιουργός και μέρος του προβλήματος, αμφιβάλλω.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το αν καταλαβαίνει πόσο είναι μαζί θύτης και θύμα, δημιουργός και μέρος του προβλήματος, αμφιβάλλω.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Όταν με την καθιέρωση του ευρώ, οι τιμές στην Ελλάδα τριπλασιάστηκαν σε χρόνο μηδέν σε όλα τα πράγματα, η μόνιμη απορία μου ήταν γιατί ο Έλληνας καταναλωτής δεν μποϊκοτάρει τίποτα, αλλά δέχεται (όχι αδιαμαρτύρητα, βέβαια) τα πάντα! Γκρίνια συνεχής, αλλά καμία κίνηση ως υπεύθυνος καταναλωτής. Όταν ένα βενζινάδικο πουλάει την βενζίνη 20 λεπτά ακριβότερα από το παραπέρα πρατήριο, γιατί δεν κλείνει από έλλειψη πελατών; Όταν είχαμε τις δραχμές, έστω ότι ένα βενζινάδικο πουλούσε 300 δρχ. τη βενζίνη και το άλλο 368, δηλαδή τα 20 λεπτά διαφορά που λέγαμε. Ποιος θα πήγαινε να πάρει με 368; Τώρα γιατί την αγοράζουν; Δηλαδή, τόσο πολύ έχει τυφλωθεί ο Έλληνας από το ευρώ που είναι ανίκανος να υπολογίσει τι ξοδεύει;
 
Το σουπερμάρκετ στην Ελλάδα δεν είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη.
Μπορεί να είναι το ακριβότερο συναρτήσει των μισθών, απολύτως όμως δεν είναι.
 

SBE

¥
Μου είπαν κάτι φίλοι που έχουν μωρό όρι το καλοκαίρι που το περασαν στην Ελλάδα αναγκάστηκαν να μεταφέρουν απο το Η τα αναλώσιμα του μωρού (πάνες και γάλατα) γιατι στην Ελλάδα είναι λέει διπλές τιμές από το ΗΒ.
Η απορία μου επομένως στέκει: πόσο ευθύνεται ο καταναλωτής για το ότι δεν του φτανει ο μισθός του και που δεν ανεβαίνει ο μισθός του;
Ας πω ένα άλλο παράδειγμα: Στις χώρες της νότιας ευρώπης δεν υπάρχει το σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων που υπάρχει στη βόρεια Ευρώπη. Αυτό οφειλεται στο ότι τους ηλικιωμενους τους φροντίζουν τα παιδιά τους. Εδώ- εκεί καποιος δεν εχει κανε΄ναν, υποφέρει κλπκλπ.
Όμως καθώς αλλάζουν οι κοινωνίες και πλέον υπάρχουν πολλοί ηλικιωμενοι χωρίς κανέναν να τους φροντίζει, γίνεται όλο πιο πιεστική η ανάγκη της κρατικής πρόνοιας και σιγά σιγά αλλάζει η νομοθεσία.
ε, το ίδιο δε γίνεται και με τους μισθούς; Αν δεν βολεύονταν κάπως οι περισσοτεορι χαμηλόμισθοι, θα ει΄χε αλλα΄ξει η κατάσταση. Επειδή παίρνουν πενταροδεκάρες και συμπληρώνουν με δάνειο, με επιδότηση απο την οικογένεια, με το ξεπούλημα της περιουσίας στο χωριό, δεν υπάρχιε κοινωνική ανάγκη για αλλαγή.
 

SBE

¥
Και κάτι άλλο βέβαια που δεν το λεέι ποτέ κανένας στην ελλάδα, είναι το ότι πάντα κάποιες δουλειές θα έχουν χαμηλό μισθό. Πριν 50 χρόνια χαμηλόμισθος ήταν ο αγροτικός εργάτης, σήμερα χαμηλόμισθος είναι ο δάσκαλος, αύριο μπορει να είναι ο γιατρός και να πληρώνονται χρυσές οι νοσοκόμες λόγω ελλείψεως τους.

Όσο για το βόλεμα που αναφέρω πιο πάνω, να κι ένα άλλο παράδειγμα:
παπούδες συνταξιούχοι τυ δημοσίου.
Γονείς: δημόσιοι υπάλληλοι που ζουν πολυ πιο περα από τις δυνατότητές τους με ξελάσπωμα από τους γονείς του τύπου τ΄ρωμε στους γονείς τρεις φορές την εβδομαδα, μας φέρνουν απο το χωριό καλάθια με πράγματα, μας δίνουν δανεικά κι αγύριστα και φροντίζουν και τα εγγόνια τους.
Εγγόνια: Ξέρουν πότε πληρώνεται ο παπούς και πανε και εισπράττουν από 300 ευρώ εκαστο.
Έτσι... οι παπούδες πλλήρωναν εισφορές για αν παρουν καλή σύνταξη, για να ζούνε με πενταροδεκάρες.
Τα παιδιά δε μεγάλωσαν ποτέ, δεν έβαλαν ποτέ το χέρι στην τσέπη για τα δικά τους παιδιά, όλα ήταν πληρωμένα από τους παπουδες κι έτσι μπορούν να περνάνε ζωή και κότα.
εγγόνια: τώρα καλά πανε, άμα πεθανουν οι παπούδες τι θα γίνει;
Και γενικά το θα γίνουν όλοι αν οι παπούδες αρρωστήσουν και χρειάζονται τα χρήματα;
Το παράδειγμα έιναι φανταστικό. Αλλά...
Πόσες ελληνικές οικογένειες ξερετε έτσι;
 
Το περίμενα ότι και εσείς θα ανήκατε στην ομάδα των παραπονιάρηδων για τους μισθούς. Είναι λογικό.
Όμως η νοοτροπία απέναντι στο χρήμα και στα χρέη πιστεύετε ότι είναι τελείως ασύνδετη με τα παράπονα για το κόστος ζωής;

Αυτό εννοούσα με αυτό εδώ:
Αυτό που βλέπω όμως και με ανησυχεί είναι ότι η νοοτροπία του ενός αντανακλάται στο σύνολο. Και τανάπαλιν.

Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ζωής συνεχώς αυξάνεται εξαιτίας της νεοπλουτίστικης στάσης μερικών που πληρώνουν ό,τι τούς ζητήσουν ασχέτως οικονομικής επιφάνειας. Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό έχει άμεση σχέση με τους μισθούς. Η ουσία είναι ότι σήμερα στην Ελλάδα αν είσαι νέος και μόνος σου (χωρίς να έχεις από πίσω οικογένεια, ένα σπίτι ή δεύτερο μισθό συζύγου κλπ), είσαι στο έλεος του Θεού.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αυτό που δεν μου φαίνεται φυσικό είναι να λες με όλη σου την απάθεια: «Εγώ δεν πάω πουθενά, ας βρει ο άντρας μου δυο δουλειές για να ξελασπώσει».

Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Για ρώτα και κάναν παντρεμένο να σου πει... :rolleyes:
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πες τα, βρε Ζαζ, γιατί αν τα πω εγώ θα θεωρηθώ προδότρα. Οι ίδιες γυναίκες που όταν είναι 20-25 χρονών λένε με θράσος ότι ψάχνουν άντρα που θα καλύπτει όλα τους τα έξοδα και το μόνο που προσέχουν σ' έναν άντρα είναι πόσα ξοδεύει γι' αυτές και τι αυτοκίνητο οδηγεί, όταν φτάσουν στα 40, λένε αυτό ακριβώς που είπε η κυρία στο ριάλιτι.
 

SBE

¥
Και χειρότερα, Αλεξάνδρα!
(για να μην πω και μη χειρότερα).
Νόμιζα ότι αυτά συμβαίνουν στις λαϊκοκατίνες, όχι στον καλλιεργημένο και σοβαρό κύκλο μου :cool: (εντάξει είμαι ψώνιο, ΟΚ; ) κι έχω ήδη δυο περιπτώσεις γνωστών μου που την επόμενη του γάμου μετατράπηκαν σε χρηματοδιψή και χρηματοβόρα μαντάμ Σουσού και σε ανθρωπάκι που δουλεύει δεκαπέντε δουλειές για να κουβαλάει και εννοείται οι προσωπικές του απόψεις επί του θέματος δεν μετράνε. Κλασσική περίπτωση "κουβάλα μαλάκα".

Από την άλλη, για να μη λέμε μόνο για τις γυναίκες, οι περισσότεροι Έλληνες που έχω γνωρίσει τα τελευταία χρόνια (και δεν είναι και τόσοι πολλοί αφού δε ζω στην Ελλάδα), με το καλημέρα θέλουν να μάθουν την οικονομική σου κατάσταση και την αντίστοιχη των γονιών σου. Κανονική ανάκριση. Μου λένε ότι στην Ελλάδα είναι small talk η ανάκριση αυτού του είδους και δε σημαίνει τίποτα :eek:. Τείνω να μην το πιστεύω. Ειδικά αφού έχω πρόσφατο το παράδειγμα γνωστής μου που της έδωσαν οι γονείς ένα διαμέρισμα δώρο για να μείνει με τον μέλλοντα σύζυγό της και ο γάμος αναβλήθηκε γιατί ο γαμπρός ήθελε νεόδμητη μαιζονέτα κι όχι το πεντάρι που ήταν 20 χρονών. Τελικά οι γονείς υποχώρησαν, ο γάμος έγινε τρεις μήνες αργότερα και δεν ξέρω κατά πόσο ήταν αυτή η υπόθεση ένδειξη ότι θα ζήσουν καλά κι εμείς καλύτερα.

Επιστροφή δηλαδή στις αγνές παραδοσιακές ελληνικές αξίες της δεκαετίας του '50.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μπράβο τα Τρίκαλα!

Τα Τρίκαλα μεταξύ των 21 πιο έξυπνων κοινοτήτων στον κόσμο (σύμφωνα με αυτό εδώ).

Και μέχρι να έρθει ο ειδικός δαίμανας να μας εξηγήσει το πώς και το γιατί, οι επόμενες απορίες μου:

  • Κοινότητα τα Τρίκαλα με πληθυσμό 52.000;
  • Κοινότητες και το Porto Alegre (Βραζιλία) με πληθυσμό 1.400.000, η Suwon City (Νότιος Κορέα) με πληθυσμό 1.097.000, κοινότητες και κοτζάμ Taoyuan County (Ταϊβάν) με πληθυσμό 1.950.000 και Tianjin Binhai New Area (Κίνα) με πληθυσμό 2.020.000, κοινότητες και κοτζάμ πρωτεύουσες όπως το Tallinn (Εσθονία) με 400.000 και το Tel Aviv (Ισραήλ) με 384.400; Και πώς να παίξεις ένας αντίπαλος με δέκα και με σαράντα; Και ποιος ήταν άραγε ο αγγλικός όρος; Community;
 

daeman

Administrator
Staff member
Επίσης εδώ: http://www.trikalacity.gr/art/nea-megali-diakrisi-gia-ton-dimo-trikkaion-kai-tin-e-trikala-ae
και, πιο αναλυτικά τα έργα που έχουν ήδη υλοποιηθεί και οι προβλεπόμενες δράσεις, εδώ: http://www.e-trikala.gr/

Όσο για το ζήτημα της πραγματικής χρήσης από τους πολίτες εδώ (από τη θεωρία στην πράξη, δηλαδή) εκτός του ότι έχω τις επιφυλάξεις μου, επιφυλάσσομαι να το σχολιάσω μόλις βρω λίγο ελεύθερο χρόνο. :)
 
  • Κοινότητα τα Τρίκαλα με πληθυσμό 52.000;
  • Κοινότητες και το Porto Alegre (Βραζιλία) με πληθυσμό 1.400.000, η Suwon City (Νότιος Κορέα) με πληθυσμό 1.097.000, κοινότητες και κοτζάμ Taoyuan County (Ταϊβάν) με πληθυσμό 1.950.000 και Tianjin Binhai New Area (Κίνα) με πληθυσμό 2.020.000, κοινότητες και κοτζάμ πρωτεύουσες όπως το Tallinn (Εσθονία) με 400.000 και το Tel Aviv (Ισραήλ) με 384.400; Και πώς να παίξεις ένας αντίπαλος με δέκα και με σαράντα; Και ποιος ήταν άραγε ο αγγλικός όρος; Community;

Πες τα Dr7x, γιατί όταν φωνάζω.... :D
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
  • Κοινότητα τα Τρίκαλα με πληθυσμό 52.000;
  • Κοινότητες και το Porto Alegre (Βραζιλία) με πληθυσμό 1.400.000 [...]
Και πώς να παίξεις ένας αντίπαλος με δέκα και με σαράντα; Και ποιος ήταν άραγε ο αγγλικός όρος; Community;
Έχουμε και λέμε: πληθυσμός Ελλάδας, 11.000.000, άρα η κοινότητα Τρικάλων αντιστοιχεί σε 0,47% του πληθυσμού.

Πληθυσμός Βραζιλίας, περίπου 190.000.000, προς 1.400.000 η κοινότητα του Χαρούμενου Λιμανιού Πόρτο Αλέγκρε, περίπου 0,70% του πληθυσμού, άρα δεν είναι και καμιά τραγική διαφορά αν αναλογιστούμε τα μεγέθη, νεσπά;
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ θυμάμαι που και η EU ήταν κάποτε Κοινότητα / Community.
 
Top