metafrasi banner

burkini = μπουρκίνι

nickel

Administrator
Staff member
Από την burka / burqa (μπούρκα) και το bikini (μπικίνι).

Τον Ιούλιο του 2007 το Μαρικλέρ είχε παρουσιάσει τη νέα μόδα για μουσουλμάνες κολυμβήτριες:



Τώρα μια πισίνα στη Γαλλία απαγόρεψε σε μέλος της να κάνει μπάνιο με μπουρκίνι. Έτσι οι άντρες δεν θα έχουν την ευκαιρία να τη γδύνουν με τα μάτια.

Είχα γράψει παλιά για το μπικίνι:
Το 1945 ο γάλλος Λουί Ρεάρ (Louis Reard) είχε σχεδιάσει ένα προκλητικό ντεπιές μαγιό και έψαχνε να βρει το κατάλληλο όνομα με το οποίο θα το λάνσαρε. Τέσσερις μέρες πριν από την επίδειξη, η έμπνευση ήρθε από τη δοκιμή αμερικάνικης ατομικής βόμβας στην ατόλη Μπικίνι τού Ειρηνικού. Η ονομασία «μπικίνι» δεν παρέπεμπε μόνο στο εκρηκτικό του πράγματος αλλά περιείχε και εκείνο το αρχικό bi-, δηλαδή «δύο» (η πραγματική σημασία του «μπικίνι» στη γλώσσα των ιθαγενών είναι «γη των κοκκοφοινίκων»). Ο Ρεάρ στάθηκε αδύνατο να βρει μοντέλο διατεθειμένο να κάνει την επίδειξη και τελικά χρησιμοποίησε μια στριπτιζέζ του Καζινό ντε Παρί (η οποία στη συνέχεια δέχτηκε 50.000 επιστολές θαυμαστών). Ήδη από τα χρόνια του πολέμου, είχαν εμφανιστεί στην Αμερική τα πρώτα ντεπιές στα πλαίσια της οικονομίας που ζήτησε η κυβέρνηση να γίνεται στα υφάσματα. Το μπικίνι όμως ήταν, λόγω μεγέθους, πολύ πιο τολμηρό — ο Ρεάρ είχε πει ότι «ένα ντεπιές δεν αξίζει να λέγεται μπικίνι αν δεν μπορεί να περάσει μέσα από μια βέρα». Και βέβαια η καλύτερη διαφήμιση για το μπικίνι έγινε το 1957, όταν το φόρεσε η Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα. Όταν η Ράκελ Γουέλτς το έκανε μόδα στην Αμερική δέκα χρόνια αργότερα, οι Ευρωπαίοι ήδη ασχολούνταν με το μονοκίνι.

Αμφιβάλλω αν στις πισίνες όπου συχνάζουν οι πλούσιοι μουσουλμάνοι θα εμποδιστούν οι κυρίες να κάνουν μπάνιο όπως θέλουν. Εκεί δεν μετράνε ούτε τα μπικίνια, ούτε τα μπουρκίνια — μόνο τα μπικικίνια.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Τώρα μια πισίνα στη Γαλλία απαγόρεψε σε μέλος της να κάνει μπάνιο με μπουρκίνι.
Οι Γάλλοι είναι απερίγραπτοι. Αυτός ο βιασμός τής επιθυμίας τού άλλου, ο εκπορευόμενος από τη δική τους ντεμέκ προσήλωση στην ελευθερία του (!), αποτελεί την πιο στρεβλή κι εμετική πράξη στο όνομα των δημοκρατικών αρχών και των ατομικών ελευθεριών.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι πολλές γυναίκες, μουσουλμανικών ή άλλων χωρών που θεωρούν τη γυναίκα άνθρωπο Β'' κατηγορίας, και της φέρονται αναλόγως, έχουν την τάση να βαφτίζουν "επιθυμία τους" τη συνεχιζόμενη συμμόρφωση με τις επιθυμίες και τις διαταγές του αφέντη τους.
 
Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι καυτό και εξαιρετικά ενδιαφέρον από πάρα πολλές απόψεις. Γιατί από τη μία έχουμε ένα κοσμικό Ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο στηρίζεται μεν στις στοιχειώδεις αρχές της ισότητας και της ανεξιθρησκείας κλπ, αλλά τις βλέπει να πηγαίνουν περίπατο (όπως αυτό τις αντιλαμβάνεται) όταν συμβαίνει το αδιανόητο: γυναίκες που ιδία βούληση αποδέχονται και υποστηρίζουν κάτι που σύμφωνα με αυτούς φαίνεται να αναιρεί τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες αυτό είναι θεμελιωμένο. Σίγουρα, όταν θεμελίωναν το Γαλλικό κράτος, δεν είχαν φανταστεί οι νομοθέτες την μπούρκα. Ο δικηγόρος του διαβόλου θα ρωτήσει: τις αποικίες τις είχαν φανταστεί;

Από την άλλη, έχουμε το when in Rome, do as the Romans do. Και πότε οι Ρωμαίοι σταματούν να κάνουν ό,τι κάνουν.
 

SBE

¥
Εγώ παντως συμφωνών με την Αλεξάνδρα- τις πιο πολλές φορές οι υποτιθέμενες επιθυμίες των Αραβισσών δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής, ελεύθερης και ανεπηρέαστης επιλογής. επιπλέον είναι συχνά άρνηση συμμετοχής στην κοινωνία που επέλεξαν να ζουν. Και άλλες απλά θέλουν να ασχολούμαστε όλοι μαζί τους οπότε απαιτουν για λόγους προσωπικής ελευθερίας να τους κάνουμε παραχωρήσεις.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αλεξάνδρα και SBE, αναγνωρίζω το δίκιο σας, αλλά κι εσείς οφείλετε να επισημάνετε την άμετρη υποκρισία των Γάλλων, όπως εύστοχα την περιγράφει ο Αμβρόσιος. Έχουμε αρχές, λένε, αλλά υπό όρουςτους δικούς μας όρους!

τις πιο πολλές φορές οι υποτιθέμενες επιθυμίες των Αραβισσών δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής, ελεύθερης και ανεπηρέαστης επιλογής
Ευκαιρία μήπως να ξαναναστήσουμε το νήμα περί θήλεων Αράβων; :D
 
Πάντως το αρθράκι του BBC που λινκάρισε ο nickel λέει ότι προϋπήρχε κανονισμός που απαγόρευε το μπάνιο στην πισίνα με ρούχα γενικώς, για λόγους υγιεινής (=καθαριότητας). Γιατί, ενώ ο γυμνός πρέπει να κάνει ντους πριν μπει στην πισίνα, με το ρούχο τι θα κάνεις; Θα το περάσεις πρώτα απ' το πλυντήριο; Επίσης, ο δήμαρχος είπε σωστά πως το ρούχο αυτό δεν είναι ισλαμικό ούτε προβλέπεται από το Κοράνι, άρα αποτελεί περισσότερο ενδυματολογικό statement, όπως το ίδιο θα αποτελούσε και μια χι-ψι εξαντρίκ αμφίεση μπάνιου κάποιου Δυτικού φρικιού, που κι αυτή θα απαγορευόταν. Θέλω να πω ότι δεν θίγεται και καμιά ιερή παράδοση των Μουσουλμανίδων.
Προσωπικά εμένα δε με ενοχλεί η ως άνω απαγόρευση. Αντιθέτως, μου φάνηκε αδιανόητη η άδεια που δόθηκε σε νεαρό μαθητή Σιχ στην Αγγλία, μετά από δικαστικό αγώνα του, να κυκλοφορεί μέσα στο σχολείο του, μόνος αυτός, οπλισμένος με τη γνωστή χατζάρα των Σιχ, διότι, λέει, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητας των Σιχ. Χέστηκα! Αν αύριο σφάξει κανέναν, όχι επειδή είναι Σιχ και οι Σιχ σφάζουν αλλά απλά επειδή ο ίδιος σαν άτομο τυχαίνει να είναι βίαιος, πώς θα νιώσω εγώ σαν γονιός μαθητή;
Δείτε κι αυτό το βιντεάκι μου, από την παραλία στο Καβούρι (lousy όπως πάντα, αλλά επί του θέματος).
 
Αν αύριο σφάξει κανέναν, όχι επειδή είναι Σιχ και οι Σιχ σφάζουν αλλά απλά επειδή ο ίδιος σαν άτομο τυχαίνει να είναι βίαιος, πώς θα νιώσω εγώ σαν γονιός μαθητή;
Θα σιχτιρίσεις
 

nickel

Administrator
Staff member
...μου φάνηκε αδιανόητη η άδεια που δόθηκε σε νεαρό μαθητή Σιχ στην Αγγλία, μετά από δικαστικό αγώνα του, να κυκλοφορεί μέσα στο σχολείο του, μόνος αυτός, οπλισμένος με τη γνωστή χατζάρα των Σιχ, διότι, λέει, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητας των Σιχ.
Δεν γνωρίζω τη συγκεκριμένη περίπτωση και έχω την αίσθηση ότι ένας Σιχ με το kirpan του δεν είναι ο πιο επικίνδυνος συνδυασμός στους δρόμους της Δύσης. Κάπου ωστόσο πρέπει να μάθουμε να επιβάλλουμε τις αρχές της Δύσης: αναπόσπαστο τμήμα της ταυτότητας του μαθητή είναι να μην κουβαλάει μαχαίρι.
 
Μια διευκρίνιση: εγώ δεν λέω ότι κακώς κάνουν οι Γάλλοι και απαγορεύουν τη μπούρκα. Ούτε ότι κάνουν καλά. Λέω απλά ότι νομικά και ιδεολογικά είναι μια παράδοξη και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση από όποια μεριά κι αν το κοιτάξεις.

Το πράγμα θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρον στην υποθετική περίπτωση που μια βέρα Γαλλίδα (βέρα από προπάππου, που λέει ο λόγος) ασπαζόταν τον ισλαμισμό και επέλεγε να φορέσει μπούρκα!
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δείτε κι αυτό το βιντεάκι μου, από την παραλία στο Καβούρι (lousy όπως πάντα, αλλά επί του θέματος).
Αυτά παθαίνεις για να 'σαι πρώτη μούρη στο Καβούρι, Κώστα! :D Για πέρνα κι απ' το χωριό μου να δεις τις βρακούδες γιαγιάδες να κάνουν μπάνιο με τα ολόμαυρα τσεμπέρια και τις τεράστιες βράκες (σαν τον Χάρο, ένα πράμα), να σου πω εγώ τι πά' να πει Discovery Channel! :p
 

Elsa

¥
Για πέρνα κι απ' το χωριό μου να δεις τις βρακούδες γιαγιάδες να κάνουν μπάνιο με τα ολόμαυρα τσεμπέρια και τις τεράστιες βράκες (σαν τον Χάρο, ένα πράμα), να σου πω εγώ τι πά' να πει Discovery Channel! :p

Περιμένουμε βιντεάκι, οπωσδήποτε! :D
 

SBE

¥
Άμα θέλει η άλλη να μπει με τα ρούχα στη θάλασσα, με το καλό, και να δω πώς θα αλλάξει μετά ή αν θα κυκλοφορεί μουσκίδι.
Παρεμπιπτόντως, μια φίλη που μεγάλωσε στη Λιβύη της εποχής που κυκλοφορούσα πολλοί Ευρωπαίοι θυμόταν ότι μπαίνανε στη θάλασσα οι λίβυες φορώντας άσπρο ράσο πάνω από... τίποτα και βγαίνοντας ήταν πιο γυμνές από αυτές που φοράγανε μαγιώ.
 
Last edited by a moderator:

SBE

¥
Σχετικά με το τι κάνουν νεοφώτιστες μουσουλμάνες (πρώην χριστιανές), μια- δυο που έχω συναντήσει είναι πολύ πιο άνετες με το ντύσιμό τους. Φοράνε δηλαδή φερετζέ αλλά δεν παθαίνουν αποπληξία όταν τις βλέπει κανείς χωρίς το φερετζέ. Στη θάλασσα ή στην πισίνα δεν ξέρω τι κάνουν, αλλά κατά τα άλλα είναι λάιτ και χαλαρές μουσουλμάνες, όπως είναι π.χ. οι τουρκάλες, οι λιβανέζες κλπ. Απόδειξη ότι το θέμα είναι πολιτιστικό/ κοινωνικό κι όχι θρησκευτικό.
 
Παρεμπιπτόντως, μια φίλη που μεγάλωσε στη Λιβύη της εποχής που κυκλοφορούσα πολλοί Ευρωπαίοι θυμόταν ότι μπαίνανε στη θάλασσα οι λίβυες φορώντας άσπρο ράσο πάνω από... τίποτα και βγαίνοντας ήταν πιο γυμνές από αυτές που φοράγανε μαγιώ.
Ό,τι είπε η Elsa στο #12
 

SBE

¥
Πάντως για την καλή μουσουλμάνα που θέλει να πηγαίνει στα μπαιν-μιξτ λύσεις (με φωτογραφίες) προτείνει αυτό εδώ το μπλογκ, το οποίο μάλιστα θεωρεί ότι το μπουρκίνι είναι άσεμνο.
Έχει και φωτογραφία κυρίας που κολυμπάει στην αγκαλιά του εκλεκτού της, όχι μόνο πλήρως ενδεδυμένη αλλά και με φερετζέ που καλύπτει τα πάντα εκτός από μία μικρή σχισμή στα μάτια ΚΑΙ γάντια.
Άμα ο σύζυγος θέλει να την πνίξει δεν θα πάρει χαμπάρι κανένας.
 
Last edited by a moderator:
Top