Λεξιπλασίες (Nonce words)

nickel

Administrator
Staff member
γκάτζετ λαγκ
1. (τεχνοφοβική απορρύθμιση) διαταραχή και απορρύθμιση των σωματικών ρυθμών τεχνοφοβικού ατόμου μετά από πολύωρη έκθεσή του σε νέες τεχνολογίες: Προσπάθησε να μου εξηγήσει πώς θα ανεβάζω τις φωτογραφίες της ψηφιακής στον υπολογιστή και θα τις επεξεργάζομαι και στο τέλος όχι μόνο αποφάσισα να επιστρέψω στην παλιά μου Κάνον αλλά έπαθα κι ένα ξεγυρισμένο γκάτζετ λαγκ που ακόμα να συνέλθω.

2. (τεχνολογική υστέρηση) η απόσταση ανάμεσα στον πεπαλαιωμένο τεχνολογικό εξοπλισμό ενός ατόμου και τα τελευταία εξελιγμένα μοντέλα που τον περιστοιχίζουν: Κάθε φορά που τολμώ να βγάλω το παλιό μου Νόκια σε κοινή θέα, όλοι μου λένε ότι κάτι πρέπει να κάνω για το γκάτζετ λαγκ που με χωρίζει από τη σύγχρονη εποχή.
 
Last edited:

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
φραγκοφονία

1. Πράξη μεγάλης φιλαργυρίας, χαρακτηριστική ενός φραγκοφονιά: Και αφού του χρέωσαν κι εγώ δεν ξέρω πόσα μύρια για τα συμβόλαια, τον έβαλαν να πληρώσει και τους καφέδες!
2. Αντιστασιακή Τρομοκρατική πράξη κατά τη Φραγκοκρατία, η φραγκοκτονία.

Καμία σχέση με τη γαλλοφωνία (francophonie).
 
Last edited:

Elsa

¥
χλωμίδα και σπανίδα: ταλαιπωρημένη flora και fauna (όπως π.χ. της Αθήνας).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
προσωποκρότηση

«φιλικό» χαστουκάκι που εισπράττει προσαγόμενος για προσωποκράτηση
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
βαλκύριος, βαλκυρία

Μανιώδης παίκτης/παίκτρια που βάζουν συνεχώς προσάνναμμα (ποντάρουν, αγοράζουν «εγγυημένες» μετοχές κ.ο.κ.) Συνώνυμο του βαλκυρίου είναι το «Χοσέ» (όπως στο η μάνα του Χοσέ δεν έκλαψε ποτέ).
 

Zazula

Administrator
Staff member
χαζοπούλι-τζερ
Βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο και το οποίο θεωρείται ως η ύψιστη διάκριση για το χαζοπούλι εκείνο που πιστεύει πως έγινε ξαφνικά και δημοσιογράφος (κι όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει).

καπούλι-τζερ
Βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο στην Πετρούλα Κωστίδου και το οποίο θεωρείται ως η ύψιστη διάκριση για τα καπούλια της (που την έφεραν εκεί όπου βρίσκεται τώρα).
 

Zazula

Administrator
Staff member
επιστολίδι (το) η ιδιαιτέρως επιθετική επιστολή: με φλόμωσε / μ' έχει πεθάνει / πλακωθήκαμε στα επιστολίδια. Να μην συγχέεται με υποκορ. επιστολίδιον (συνήθ. μειωτ.), διαδικτυακό e-πιστολίδι (αυτό δεν είναι φόρουμ, είναι φαρουέστρουμ με τόσο e-πιστολίδι) και επίθ. επιστολίδιος (πρβλ. επιτραπέζιος).
 

Zazula

Administrator
Staff member
βρούτερ
το ρούτερ που σε προδίδει (με συχνές απώλειες της σύνδεσης, καθυστέρηση να σηκώσει την ADSL ή να πάρει ΙΡ, υπερβολικά μεγάλη εξασθένηση κλπ) Αχ αχ αχ, ένα καράβι λεφτά έσκασα για χάρη σου, ZyXEL, κι εσύ techno βρούτερ...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
...οπότε προύτερ είναι το πρώτο μας ρούτερ και φρούτερ το σαπάκι ρούτερ, το βρούτερ για πέταμα... :D

btw, βρούτερ και bruiteur είναι άραγε ψευδόφιλες λεξεις με την ακριβή έννοια του ορισμού;
 

nickel

Administrator
Staff member
πανικοτίνη = η νικοτίνη που θα βάζουμε από 1ης Ιουλίου στον οργανισμό μας υπό το κράτος πανικού (καπνιστών και καταστηματαρχών) [από τις λέξεις πανικός (από το αρχαίο θεωνύμιο Παν) και νικοτίνη (από το ανθρωπωνύμιο Jean Nicot)].


H νικοτίνη πήρε το όνομά της από τον Γάλλο Ζαν Νικό, πρεσβευτή της χώρας του στη Λισαβόνα, απ’ όπου έφερε (γύρω στο 1560) στη Γαλλία τα πρώτα σπέρματα της νικοτιανής (Nicotiana tabacum), του φυτού του καπνού που πήρε το όνομά του. Η μητέρα του βασιλιά, η Αικατερίνη των Μεδίκων, η οποία υπέφερε από ημικρανίες, λάτρεψε τον ταμπάκο και πρέπει να είναι η πρώτη νικοτινομανής της ιστορίας.

Εμάς εδώ μας ενδιαφέρει ο κύριος Νικό και σαν λεξικογράφος, αφού συνέταξε το πρώτο σύγχρονο λεξικό της Γαλλικής, το Thresor de la langue françoyse tant ancienne que moderne (1606). Το βρίσκετε εδώ, μαζί τα υπόλοιπα παλιά λεξικά της Γαλλικής Ακαδημίας. (Αν ασχολείστε με τα γαλλικά, η διεύθυνση πρέπει να υπάρχει στα Αγαπημένα σας.)


Smoking ban or smoking Panic?
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ουδέν κενόν υπό τον ήλιον!
Επιφωνηματική φράση που δηλοί ότι δεν ανευρέθη καμία ξαπλώστρα / ομπρέλα που να μην είναι ήδη πιασμένη (ή αγκαζαρισμένη) στην παραλία.
 
αναθεωρητής Κλουζώ
Όλοι έχουμε πέσει στα νύχια του τουλάχιστον μία φορά...
 
Πηζοπορεία: μετακίνηση στους δρόμους της πόλης με αυτοκίνητο
 

nickel

Administrator
Staff member
Γεια σου, Γιάννη Αγιάννη!


σαμπούκωμα: η κατανάλωση άφθονης σαμπούκας (κυρίως όταν θέλεις να αποφύγεις να μπουκώνεσαι με φαγητό).

σαμπούκος: ο τραμπούκος που βγαίνει από μέσα σου μετά τη νιοστή σαμπούκα 38 βαθμών.
 
Scandalusia: small Mediterranean region where license to steal is first granted to government officials after a national vote, then facilitated by law and supported by the Constitution

(And my greetings to you, too! I was not away, just preferred reading instead of writing…)
 
Top