σουπάρω

skol

Active member
Προσπαθώντας να πειραματιστώ με μια ετυμολογική απόδοση του souped-up, είδα ότι το "σουπάρω" είναι κατειλημμένο. Δεν ήξερα ότι υπήρχε αυτό το ρήμα και τα ευρήματα που βρίσκω στο διαδίκτυο είναι ελάχιστα. Απ' ό,τι καταλαβαίνω η σημασία που καταγράφουν τα λεξικά είναι κάπως ξεπερασμένη. Βρήκα όμως και κάποιες μεταφορικές χρήσεις με τη σημασία του κάνω κάτι σούπα ή γίνομαι σούπα. Να μια τέτοια περίπτωση από μια ομιλία του Τάσιου:
Αμέσως-αμέσως έχουμε 5 ή 6 σημασίες που είναι κρίμα να τις σουπάρουμε στο μυαλό μας.
και άλλη μία από ένα φόρουμ μοτοσικλετιστών:
6. Αλλαγή κατεύθυνσης - σφήνες. Αφήνουμε τον γρηγορότερο που βλέπουμε ότι βιάζεται να περάσει κάνοντας λίγο στο πλάι, δεν είναι κακό. Άν αλλάζουμε κατεύθυνση δεν πετάμε τροχό στο ρεύμα που περνάνε τα άλλα μηχανάκια. Είναι τρομερό θα σουπάρουμε όχι μόνο οι δύο αλλά και οι από πίσω.
Είναι άραγε ευρύτερα γνωστές αυτές οι σημασίες ή είναι εφήμεροι σχηματισμοί;
Είναι το "σουπάρω" μια λέξη που χάνεται ή έχει μέλλον με άλλες ίσως σημασίες;
 
Αμέσως-αμέσως έχουμε 5 ή 6 σημασίες που είναι κρίμα να τις σουπάρουμε στο μυαλό μας.
Υποψιάζομαι ότι θέλει να πει «τις κάνουμε σούπα», δηλαδή τις ανακατεύουμε. Μου φαίνεται ότι δεν είναι πολύ κοινή, ούτε η λέξη ούτε η έκφραση.
 

skol

Active member
Μου φαίνεται ότι δεν είναι πολύ κοινή, ούτε η λέξη ούτε η έκφραση.
Έτσι φαίνεται, οπότε μάλλον μόνο η σημασία τρώω σούπα υπάρχει είτε σε ένα δείπνο ή στην άσφαλτο!
Τέλος πάντων, όσο αφορά το "souped-up", πιο ταιριαστό ρήμα για τη σημασία του δίνω σούπα πρέπει να είναι το σουπίζω, κατά το ταΐζω, ποτίζω. Άρα και το φτιαγμένο αμάξι θα το πούμε σουπισμένο! (πλάκα κάνω)
 
Top