Maps

pidyo

New member
.....
Every Noise At Once” is an incredibly simple, deep way to explore all of music, as well as searching for bands to find out where they fall, and exploring the additional genre maps to see what bands in each genre sound like,from happy hardcore to indiepop and beyond.
Let’s take a peek, shall we?
http://blog.echonest.com/post/52385283599/how-we-understand-music-genres



Πλάκα έχει όντως. Έμαθα κι ένα τοπωνύμιο που δεν ήξερα. Είδα στον χάρτη Piedmont Blues κι αναρωτήθηκα προς στιγμήν τι δουλειά έχουν τα μπλουζ στο Πεδεμόντιο της Ιταλίας, μέχρι που έμαθα ότι υπάρχει και αμερικανική γεωγραφική περιοχή που ονομάζεται Piedmont (η περιοχή ανάμεσα στα Απαλάχια και την πεδιάδα της Ανατολικής ακτής), ότι στην περιοχή μετανάστευσαν πολλοί μαύροι του νότου σε αστικά περιβάλλοντα και γι' αυτό έγινε κοιτίδα διακριτής σχολής των μπλουζ.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έρευνα, όχι αστεία:

 
Α, κλασικό xkcd... Και μου θυμίζει και κάτι παρόμοιο που είχα να αντιμετωπίσω σχετικά πρόσφατα. Για λίγο καιρό περνούσα αρκετές ώρες την ημέρα σε ένα δωμάτιο με παγκόσμιο χάρτη στον τοίχο, μεγάλο και παλιό· μου άρεσε να τον μελετάω (δεν είχα και τίποτα άλλο να κάνω), βλέποντας τα παλιά τοπωνύμια στην καθαρεύουσα και διάφορες αποικιακές ονομασίες που έχουν πλέον μισοξεχαστεί (όπως οι δημοκρατίες τής Δαχομέης και του αναφερόμενου στο διάγραμμα Άνω Βόλτα). Φρόντισα επίσης να κρατήσω και μερικές σημειώσεις ώστε να τον χρονολογήσω αργότερα που θα είχα πρόσβαση στο διαδίκτυο, και όντως αυτό έκανα, αν και δεν κράτησα τις σημειώσεις από τότε.

Πάντως θυμάμαι κάποιες λεπτομέρειες: τις δύο Γερμανίες, τις δύο Υεμένες, τα δύο Βιετνάμ, τα δύο Πακιστάν... πολλά ζευγάρια, γενικά, ενώ τώρα μείναμε μόνο με τις Κορέες. Την πιο έντονη εντύπωση μου προξένησε η λεγόμενη Ακτή Πειρατών, στη θέση των σημερινών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων: η ονομασία παραπέμπει σε αθώες εποχές προ πετρελαίου, όταν στην έρημο της Αραβίας έβλεπες ψαροχώρια και όχι ουρανοξύστες. Βάσει αυτών των στοιχείων προσδιορίζω εκ νέου τη χρονολογία έκδοσης εκείνου τον χάρτη στην περίοδο 1967–71 – της χούντας, σαν να λέμε. Ίσως την πρώτη φορά να μην το στένεψα και περισσότερο, μιας δεν γνώριζα γι' αυτήν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λίστα· με τη βοήθειά της θα μπορούσα να είχα εστιάσει σε μικρότερες λεπτομέρειες, όπως αλλαγές ονομάτων κρατών και πόλεων, καθώς και ανεξαρτητοποιήσεις βρετανικών αποικιών όπως του Μαυρίτιου και της Τόνγκα*. Από την άλλη, βέβαια, αναρωτιέμαι με τι καθυστέρηση μπορεί να εκδοθεί ένας τέτοιος χάρτης και αν θα λάβει υπ' όψιν όλες τις μικροαλλαγές που έχουν στο μεταξύ συντελεστεί στον κόσμο.

* Τόνγκας; Ξέρω ότι η κατάχρηση του ακλίτου αποτελεί πληγή...
 

nickel

Administrator
Staff member
(δεν είχα και τίποτα άλλο να κάνω)

Φανταριλίκι; Θητεία σε γραφείο; Με χάρτη ξεχασμένο από τα χρόνια της χούντας;

του Μαυρίτιου
Ήταν ποτέ έτσι; Πάντα Μαυρίκιο τον θυμάμαι.

της Τόνγκα*

* Τόνγκας; Ξέρω ότι η κατάχρηση του ακλίτου αποτελεί πληγή...

Καμιά φορά και η κατάχρηση της γενικής. Θα έλεγες «του τανγκού»; :)
 
Ήταν ποτέ έτσι; Πάντα Μαυρίκιο τον θυμάμαι.
Δεν ήμουν σίγουρος όταν το έγραψα, αλλά είναι μάλλον αμφίβολο να πρόσεξα κάτι τέτοιο στον χάρτη. Απλώς η μεγάλη πλειοψηφία των όσων διαβάζω είναι στ' αγγλικά, και η πρόσφατη δραστηριότητά μου στη Λεξιλογία βγάζει στην επιφάνεια όλα τα γνωστικά κενά που ήξερα ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να φροντίσω να συμπληρώσω. Μη με λυπάστε, όταν δείτε κάτι παράξενο υποδείξτε το μου μήπως και μάθω τίποτα!

Φανταριλίκι; Θητεία σε γραφείο; Με χάρτη ξεχασμένο από τα χρόνια της χούντας;
Περίπου: ήμουν με δίμηνη απόσπαση ως οδηγός στο Στρατόπεδο Πλαστήρα, στη Λάρισα, και τις πρώτες μέρες περιμέναμε οι οδηγοί στο γραφείο κινήσεως μέχρι να μας χρειαστούν για κάποια δουλειά ή αγγαρεία. Καμιά φορά καθόμασταν στο κύριο γραφείο με τη συζήτηση και την καπνίλα των στελεχών, όπου τουλάχιστον δρόσιζε το κλιματιστικό, αλλά συνήθως βρισκόμασταν στο μισοσκότεινο διπλανό δωμάτιο, που ήταν για τη δική μας χρήση. Βολευόμασταν στις ερειπωμένες αλλά σχετικά άνετες πολυθρόνες (η μία έκανε μπαμ ότι ήταν από τράπεζα), ανταλλάζαμε καμιά κουβέντα, τρώγαμε το πρόγευμά μας και ακούγαμε λίγη μουσική από το παλιό ραδιόφωνο πάνω στο τραπέζι στη γωνία. Πληκτική η ατμόσφαιρα, ληθαργική: κάποιοι πάντα έλειπαν και οι λιγοστοί υπόλοιποι έπαιζαν με τα κινητά τους ή προσπαθούσαν να ξεκουράσουν τα μάτια τους. Αλλά και έξυπνο τηλέφωνο να είχα, που λέει ο λόγος, πάλι με τον χάρτη θα ασχολιόμουν, στην αρχή τουλάχιστον. Μου άρεσε η γεωγραφία από παλιά.

Μετά άρχισα να κάνω τακτικά δρομολόγια για τα ώνια (μεταφορές προμηθειών για όσους δεν γνωρίζουν) και έτσι, από τη στιγμή που η δουλειά μου ήταν κυρίως με τα μαγειρεία, καθόμουν κι εγώ εκεί. Μιλούσαμε με τους μάγειρες, τους βοηθούσα ενίοτε με το φαγητό (μικροπράγματα φυσικά, αλλά είχε την πλάκα του) και επειδή σταμάτησα να πολυπηγαίνω στο γραφείο κινήσεως, γλύτωνα και κάποιες αγγαρείες. Βέβαια πέρασα τους δύο θερμότερους μήνες τού χρόνου στη θερμότερη ίσως πόλη της Ελλάδας, με κοριούς στους θαλάμους, ενώ τα μεσημέρια οδηγούσα –με την ελάχιστη εμπειρία που διέθετα– ένα όχημα με μουσαμά για οροφή και χωρίς κλιματισμό, στο κέντρο μιας άγνωστής μου πόλης, με βαριά κίνηση και πολλά φανάρια και πεζούς να πετάγονται από δω κι από κει. Ήταν εξαιρετικά αγχωτικό στην αρχή, αλλά με τον καιρό έμαθα αρκετά πράγματα. Και η ζωή στη Στρατιά είχε και τα πλεονεκτήματά της, διόλου ευκαταφρόνητα τολμώ να πω.

Προς το τέλος σταμάτησα τα ώνια και περνούσα πάλι τις ώρες μου στο γραφείο κινήσεως, ως βοηθός αυτή τη φορά. Ήταν πιο άνετα, και χειριζόμουν υπολογιστή, αλλά δεν είχα τον χρόνο για βολταρίσματα που πολλές φορές προέκυπτε τις πρώτες εκείνες μέρες στη Λάρισα. Όχι πως είχε και πολλά να δεις εκεί γύρω, αλλά μια μέρα ξέθαψα κάτι. Ένα παρατημένο γραφειάκι, γεμάτο πράγματα και μισοκρυμμένο δίπλα σε μιαν αποθήκη, από τα πολλά σημάδια παρακμής που συνάντησα ως στρατιώτης σε σχέση με τις «παλιές καλές εποχές» των φαντάρων διετούς και τριετούς θητείας. Στον τοίχο κρέμονταν παλιές αφίσες (νομίζω της δεκαετίας του '90) και ένας ρυμοτομικός χάρτης, παλιότερος, κιτρινωπός, με λεπτές γραμμές. Έμοιαζε χειροποίητος και περισσότερο τοπογραφικός παρά σαν αυτούς τού εμπορίου. Πρόσεξα σε κάποιους δρόμους ονόματα βασιλέων και πριγκίπων, που τα αντίστοιχά τους έχουν μακράν εκλείψει από τις περισσότερες ελληνικές πόλεις. Και εκεί όπου αναγνώρισα τη μεγάλη νότια περιμετρική οδό της Λάρισας, τη Λεωφόρο Ηρώων Πολυτεχνείου, που περνάει ακριβώς μπροστά από το στρατόπεδο... Κι αυτή άλλο όνομα έφερε τότε. Και πιο συγκεκριμένα, ημερομηνία.
 
Αναμενόμενο το ζευγαράκι Ελλάδας-Αλβανίας (μόνο άλλα δύο τέτοια βρίσκεις στον χάρτη: Ρωσία-Ουκρανία και Κροατία-Βοσνία), αν και τώρα βέβαια πληθυνόμαστε και στη Βουλγαρία, ενώ οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι φεύγουν. Υποθέτω περίμενα ακόμα να δω περισσότερους Τούρκους στη Γερμανία παρά Πολωνούς, αλλά φαίνεται πως αυτό έχει καιρό τώρα αλλάξει (οι δυο χώρες συνορεύουν, άλλωστε). Όσο για τη σχέση τής Πορτογαλίας με τις πρώην αποικίες της, διάβαζα πριν από λίγα χρόνια ότι το ρεύμα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιστραφεί, και ότι οι Πορτογάλοι είναι αυτοί που συχνά φεύγουν αναζητώντας εργασία στις αναπτυσσόμενες οικονομίες τής Αγκόλας και της Μοζαμβίκης.

Το Czechia για συντομία το έβαλαν, άραγε;
 
Κοίτα τι μαθαίνει κανείς. Η αλήθεια είναι ότι το Czech Republic και η συνεχιζόμενη χρήση του υποδεικνύουν έναν διαχωρισμό μεταξύ τής πολιτικής οντότητας και των παραδοσιακών γεωγραφικών περιοχών από τις οποίες (ή, κατά περίπτωση, από τμήματα των οποίων) αποτελείται. Όταν αυτή η οντότητα είναι πρόσφατης κοπής, και τα σύνορα καινούργια, ο διαχωρισμός δικαιολογείται κάπως περισσότερο. Όσο περνάνε τα χρόνια, οι πολιτικές διαιρέσεις καθιερώνονται περισσότερο στη συνείδηση του κόσμου και τα εθνικά ή άλλα σύνορα εδραιώνονται ως γεωγραφικό πλαίσιο αναφοράς, αντικαθιστώντας σε κάποιον βαθμό το προηγούμενο τέτοιο πλαίσιο. Ίσως το υπεραναλύω το θέμα· άλλωστε το Czechia και πιο σύντομο είναι, και από το ίδιο καλούπι με πολλά άλλα ονόματα χωρών βγαίνει, και ίσως χρησιμοποιείται ήδη από κάποιες γλώσσες, που ήταν και η αρχική μου εντύπωση όταν είδα τον χάρτη (δηλαδή ότι κάποιος ξένος τον σχεδίασε και επηρεάστηκε από αυτό). Αλλά νομίζω ότι η ίδια διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και εδώ.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
World Song Map - Classic Edition

An imaginary world map where the continents, countries, cities, oceans, rivers and landmarks are made up from the titles of over 1,000 songs. From the obvious classics such as Born in the U.S.A. (Bruce Springsteen), Back in the U.S.S.R. (The Beatles), Anarchy in the U.K. (Sex Pistols), China Girl (David Bowie), New York, New York (Frank Sinatra), Radio Ethiopia (Patti Smith) and Radio Free Europe (R.E.M); to cult classics and some of our own personal favourites such as Trans Europe Express (Kraftwerk), No Sleep till Brooklyn (Beastie Boys), London Calling (The Clash), Town Called Malice (The Jam), Hong Kong Garden (Siouxsie and the Banshees), Fake Tales of San Francisco (Arctic Monkeys), Hit the North (The Fall) and Afrika Shox (Leftfield). Zoom in and see more of our World Song Map here:





Quizable.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εντυπωσιακό. Δεν γνώριζα καν το Timelapse του Google Earth. Σε 1000 χρόνια θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό. :)
 

SBE

¥
Είναι πρόσφατο φρούτο, κι εγώ πριν μια βδομάδα το έμαθα
 
Top