Δημοψήφισμα: Grexit ή Syriza exit;

rogne

¥
Γλωσσική (ας πούμε) παρατήρηση:
Ο panadeli έγραψε ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα. Και άλλοι εδώ μέσα (δεν έχω χρόνο να ψάχνω και να παραθέτω) έκαναν λόγο για πραξικόπημα ή για πραξικοπηματικό δημοψήφισμα. Ο drsiebenmal στηλιτεύει το γεγονός ότι ο Καμμένος υπαινίχθηκε πως ενδέχεται να απειληθεί η σταθερότητα στη χώρα. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Επίσης, προσωπικά δεν μπορώ να θυμηθώ καμία δήλωση του Καμμένου που να μην παραπέμπει σε πραξικόπημα, ολοκαύτωμα, παγκόσμιο πόλεμο, πυρηνικό όλεθρο κλπ. Ο άνθρωπος είναι μόνος του μια μπάντα ντεθ μέταλ...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Επίσης, προσωπικά δεν μπορώ να θυμηθώ καμία δήλωση του Καμμένου που να μην παραπέμπει σε πραξικόπημα, ολοκαύτωμα, παγκόσμιο πόλεμο, πυρηνικό όλεθρο κλπ. Ο άνθρωπος είναι μόνος του μια μπάντα ντεθ μέταλ...

Είναι επίσης ΥπΕθΑ, πλασιέ ναυτικών βάσεων, πνευματικός ταγός και ειδικός στους υδατάνθρακες -- και πάνω του στηρίζεται η ΠΦΑ.

Α, για το δημοψήφισμα: Ναι, εγώ πιστεύω ότι είναι συνταγματικά νομότυπη αλλά πολιτικά πραξικοπηματική ενέργεια, ισοδύναμη με 217,5 kΠΝΠ των σαμαροβενιζέλων. Θα ανακαλέσω πάντως αυτή τη φράση, θα ζητήσω δημόσια συγγνώμη και θα αντιγράψω (με το χέρι μου και καλλιγραφικά γραμματάκια) χίλια ποστ πολυγραφότατου συλλεξιλόγου της επιλογής σας αν μου υποδείξετε ένα δημοψήφισμα δημοκρατικής χώρας που

(α) να έχει προκηρυχθεί με προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών και
(β) να έχει αρχικά ασαφές, ύστερα παραμετρικό και τελικά ανύπαρκτο ερώτημα, που ερμηνεύει ο καθείς κατά το δοκούν και ανάλογα με την ώρα της ημέρας, το ζώδιο και τον ωροσκόπο του.

Δεν βάζω στην πιο πάνω λίστα τη βαρύτητα του δημοψηφίσματος επειδή πρέπει να λύσουμε πρώτα το (β).
 
Αυτή την επίκληση του "πραξικοπήματος", μπορεί να την εξηγήσει κάποιος/α που τη συμμερίζεται; [Panadeli, μάλλον για σένα χτυπάει η καμπάνα :-)] Γιατί εμένα μου θυμίζει το "η Χούντα δεν τελείωσε το '73 [sic]" απ' την ανάποδη.

Πολύ φοβάμαι ότι όλες σου οι απορίες θα λυθούν σε λίγες εβδομάδες. Όταν η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία σκίζει τα ρούχα της ότι το Όχι δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ, και μάλιστα απειλεί με ποινικές κυρώσεις όποιους δηλώνουν το αντίθετο, κάνει, κατά σειρά ή με κάποια άλλη σειρά, τα εξής:
α. βγάλει τη χώρα από το ευρώ
β. κλείσει όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ που την αντιπολιτεύονται
γ. αρχίσει να περνάει το παλαιό πολιτικό προσωπικό από εξεταστικές και κατόπιν προανακριτικές επιτροπές
δ. κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ό,τι συνεπάγεται αυτό

Το δ μπορεί κάλλιστα να γίνει πρώτο, αλλά μάλλον θα πρέπει να έχει προηγηθεί τουλάχιστον το β.

Μακάρι να διαψευσθώ. Το εύχομαι με όλη μου τη καρδιά. Αυτή τη στιγμή, επενδύω όλες τις ελπίδες μου να διαψευσθώ στο Ναι.

Αν θέλετε να με ψέξετε για το "συντελέστηκε" που έγραψα παραπάνω, το δέχομαι. Ήταν σχήμα λόγου, και ίσως τα σχήματα λόγου πρέπει να αποφεύγονται στη δεδομένη συγκυρία. Το πραγματικό πραξικόπημα, με τη ζοφερή, άγρια μορφή του, δεν έχει συντελεστεί ακόμα. Έρχεται. Αλλά η απόφαση εκείνη οδηγούσε μάλλον αναπόφευκτα σε αυτό που ζούμε σήμερα, και στο ακόμα χειρότερο που θα ζήσουμε αύριο εφόσον επικρατήσει αυτός ο αριστεροακροδεξιός, ξενοφοβικός, εθνολαϊκιστικός παραλογισμός που έχει συνεπάρει τη χώρα. Ευτυχώς αυτό το κύμα παραλογισμού που έχει ενώσει την παραδοσιακή ανανεωτική αριστερά με τον εθνολαϊκισμό των ΑΝΕΛ και τον απερίφραστο φασισμό της ΧΑ (!!) δείχνει εσχάτως κάποια σημάδια υποχώρησης μπροστά στον προάγγελο της αυριανής πραγματικότητας: τις κλειστές τράπεζες.
 

nickel

Administrator
Staff member
Για καταγραφή, τα τηλεοπτικά σποτ για το ΟΧΙ, το ΝΑΙ και το διπλό ΟΧΙ του ΚΚΕ:







 
Στις παραπάνω ενστάσεις του δόκτορα για το δημοψήφισμα, να προσθέσω επίσης ότι γίνεται επί ενός ερωτήματος που παραπέμπει σε ένα ανύπαρκτο έγγραφο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ευτυχώς αυτό το κύμα παραλογισμού που έχει ενώσει την παραδοσιακή ανανεωτική αριστερά με τον εθνολαϊκισμό των ΑΝΕΛ και τον απερίφραστο φασισμό της ΧΑ (!!) δείχνει εσχάτως κάποια σημάδια υποχώρησης μπροστά στον προάγγελο της αυριανής πραγματικότητας: τις κλειστές τράπεζες.

Και τον μεθαυριανό: την ενεργοποίηση των απαιτήσεων του ΕLA.
 

rogne

¥
Ευχαριστώ για τις εξηγήσεις, Δρ. και panadeli, αν και βέβαια δεν πείστηκα. Θέλω να πω, μπορείς να πεις διάφορα για τα προβλήματα του δημοψηφίσματος, μπορείς να το πεις ακόμα και τριτοκοσμικό στους όρους διεξαγωγής του, αλλά πολιτικά πραξικοπηματική ενέργεια, δεν βλέπω πώς. Όσο για την πρόβλεψη του μέλλοντος, εντάξει, υπάρχουν κι άλλα ζοφερά σενάρια αυτές τις μέρες, οι δε υποψήφιοι αρχιπραξικοπηματίες, αν τα μαζέψουμε όλα (τα σενάρια), πρέπει να 'ναι δεκάδες. Εμένα πάντως το αγαπημένο μου είναι αυτό που εμπλέκει τον Κώστα Καραμανλή: μοντέρνο σενάριο, "κεντρώο", βελούδινο, έχει και Πλεϊστέισον μέσα. Δυστυχώς έχει και ψεκασμένους, αλλά αυτοί είναι πλέον σαν τις κατσαρίδες.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η μεγάλη (και αναμενόμενη ελπίζω από τους εδώ θαμώνες) ενόχλησή μου για την επανεμφάνιση του ΚΚΒ' ως συμμαχητή των υποστηρικτών του ΝΑΙ υποθέτω ότι είναι πάντως μικρότερη από την ενόχληση των υποστηρικτών του ΟΧΙ για τη συμπαράταξη με Κασιδιάρηδες κλπ. Στο κάτω κάτω, τέως πρωθυπουργός είναι, και μάλιστα άριστος κριθείς και ισοβίως τιμηθείς και προκαταβολικά αθωωθείς από τις διεισδυτικά ερευνητικές επιτροπές Αλήθειας της ΠτΒ κατά τη σύντομη περίοδο μέλιτος που θα ονομαστεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος «Τα προξενιά του Πάκη».

Αυτό το κακό έχουν όμως τα δημοψηφίσματα, ιδίως με τριτοκοσμικούς όρους διεξαγωγής. Δεν προλαβαίνεις να πάρεις είδηση ποιος στέκεται δίπλα σου και σπρώχνει να βγει μπροστά. Δυστυχώς, η κατάσταση έκανε και μουγκούς να μιλήσουν· μένει να αναβλέψουν οι τυφλοί της Ζακύνθου και να ψηφίσουν τα δέντρα...

Αλλά όλα αυτά είναι συζήτηση για τη Δευτέρα και μετά.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και μια εξαίρετη τρολιά επί του θέματος:

 

Attachments

  • trol.jpg
    trol.jpg
    12.9 KB · Views: 244
Ευχαριστώ για τις εξηγήσεις, Δρ. και panadeli, αν και βέβαια δεν πείστηκα.

Καταλαβαίνω πλήρως τη δυσπιστία σου. Κι εγώ είμαι φύσει δύσπιστος άνθρωπος.
Αντιλαμβάνομαι επίσης πόσο εξωφρενικά ακούγονται αυτά που γράφω.

Όμως τα στοιχεία είναι όλα γύρω μας. Η δραχμή είναι προ των πυλών, και όποιος δεν το βλέπει είτε είναι τυφλός είτε ψεύδεται ανερυθρίαστα. Το σχέδιο για τα ΜΜΕ (ακύρωση των προσωρινών αδειών και ξεκαθάρισμα του τηλεοπτικού τοπίου, "να μπουν επιτέλους κανόνες!") είναι ρητά διατυπωμένο στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το πρόγραμμα της Αριστερής Πλατφόρμας μιλούσε ξεκάθαρα για "κοινωνικοποίηση" των ΜΜΕ. Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν ήδη στηθεί. Έχουν στηθεί ακόμη και Επιτροπές Αλήθειας! Πόσο πιο οργουελιανό να γίνει άραγε το τοπίο;

Και επίσης, όλα τα πρόσωπα του δράματος είναι και αυτά εδώ. Από την Κωνσταντοπούλου, τον Λαφαζάνη και τον Βούτση ("το μακρύ σας χέρι στα ΜΜΕ θα κοπεί από τη ρίζα!") μέχρι τον Σκουρλέτη, τον Φίλη, τον Λεουτσάκο και κάποια νέα μπουμπούκια όπως ο εμετικός Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ξεχειλίζουν από έναν ωμό αυταρχισμό. Να μην μιλήσω για τον Καμμένο ή τη Ραχήλ Μακρή.

Ξέρω, ο ερασιτεχνισμός και η ασχετοσύνη που έχει επιδείξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε όλα τα θέματα δεν πείθει ότι είναι ικανοί να στήσουν πραξικόπημα. Πράγματι. Αλλά η εκτροπή μπορεί να συμβεί χωρίς να την έχεις σχεδιάσει. Έχω γράψει παλαιότερα σε κάποιο νήμα ότι η δημοκρατία είναι ένα όμορφο αλλά ευάλωτο άνθος που πρέπει διαρκώς να το φροντίζεις για να μην μαραθεί. Σε χθεσινό άρθρο του στην Καθημερινή, ο Πάσχος Μανδραβέλης το διατύπωσε με έναν πολύ παρόμοιο τρόπο: "η διολίσθηση σε ένα αυταρχικό καθεστώς είναι σαν την μπάλα στην κατηφόρα. Αν δεν υπάρχει διαρκής δημοκρατική επαγρύπνηση, τσουλάει προς τα πίσω".

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η θα δραπετεύσει ή θα κυβερνήσει. Το δημοψήφισμα υπηρετεί ακριβώς αυτό το δίλημμα. Αν επικρατήσει το Ναι, θα δώσει την ευκαιρία στον Τσίπρα να δραπετεύσει (και εύχομαι ολόψυχα ο Τσίπρας να αδράξει την ευκαιρία και να φύγει με το κεφάλι ψηλά). Αν επικρατήσει το Όχι, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί επιτέλους να κυβερνήσει. Και ο μοναδικός τρόπος να κυβερνήσει θα είναι αυταρχικά. Εξάλλου, όλα αυτά που περιγράφω (κλείσιμο ΜΜΕ, πολιτικές διώξεις κλπ) τα έχει κάνει πράξη ο Τσάβες, τον θαυμασμό στο πρόσωπο του οποίου ουδέποτε έκρυψαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρωθυπουργός.
 
Επίσης, Βαρουφάκης, πριν από ελάχιστα λεπτά:
-Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες;
-Την Τρίτη.
-Χωρίς συμφωνία;
-Με συμφωνία.
-Θα υπάρξει συμφωνία;
-Βεβαίως. Η συμφωνία είναι σίγουρη.
-Είπατε ότι η συμφωνία είναι σίγουρη;
-Βεβαίως. Τι νομίζετε, ότι η Ευρώπη δεν καταλαβαίνει το συμφέρον της;

Δεν κάνω καθόλου πλάκα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Είδα για τρίτη φορά σε κανάλι το τηλεοπτικό σποτ για το Όχι (#244) και αυτή τη φορά εκνευρίστηκα. Το σποτάκι για το Ναι έχει παλιότερες δηλώσεις της κυβέρνησης που αποκαλύφθηκε ότι ήταν ψέματα ή εσφαλμένες εκτιμήσεις. Το σποτάκι για το Όχι τι λέει σε εμένα που υποστηρίζω το Ναι επειδή εκτιμώ ότι μας συμφέρει περισσότερο το Ναι; Μου λένε ότι θέλω ταπείνωση, μου λένε ότι θέλω να συνεχιστεί ο αργός θάνατος, μου λένε ότι θέλω κατάλυση της δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο ψέμα, είναι διχαστικό και γι’ αυτό εγκληματικό.

Θέλω κατάλυση της δημαγωγίας.
 
Μα μη σκέφτεσαι έτσι, ένας λαός είμαστε, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι, όχι πόλωση, ο πρωθυπουργός ποτέ δεν σκόπευε να μας διχάσει, τι εννοείς «εμείς και οι άλλοι», είπε ποτέ τέτοια πράγματα; αποκλείεται, λαός, δημοκρατία, αξιοπρέπεια, κλπ, κλπ, ad nauseam κυριολεκτικά όμως...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Οι ανωτέρω συνένοχοι θα παραπεμφθείτε όπου δει μετά τον θρίαμβο της εθνοσωτηρίου.
 
Ευτυχώς αυτό το κύμα παραλογισμού που έχει ενώσει την παραδοσιακή ανανεωτική αριστερά με τον εθνολαϊκισμό των ΑΝΕΛ και τον απερίφραστο φασισμό της ΧΑ (!!) δείχνει εσχάτως κάποια σημάδια υποχώρησης ….

Όχι, όχι! Μέγα λάθος. Αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι καθόλου Ανανεωτική Αριστερά. Είναι κατά 32% παλιό, γνήσιο, βαθύ ΠΑΣΟΚ και κατά 4% πρώην Κνίτες και παλιοί Μπανιάδες (αυτοί που διαφώνησαν με τη μετεξέλιξη του παλιού ΚΚΕ εσωτερικού σε Ελληνική Αριστερά και μείνανε έξω από τον παλιό Συνασπισμό. Βλ. «Ισορροπίες τρόμου στον ΣΥΡΙΖΑ» (Καθημερινή 24.2.2013)
 
Όχι, όχι! Μέγα λάθος. Αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι καθόλου Ανανεωτική Αριστερά. Είναι κατά 32% παλιό, γνήσιο, βαθύ ΠΑΣΟΚ και κατά 4% πρώην Κνίτες και παλιοί Μπανιάδες (αυτοί που διαφώνησαν με τη μετεξέλιξη του παλιού ΚΚΕ εσωτερικού σε Ελληνική Αριστερά και μείνανε έξω από τον παλιό Συνασπισμό. Βλ. «Ισορροπίες τρόμου στον ΣΥΡΙΖΑ» (Καθημερινή 24.2.2013)

Ναι, οκ, μόνο που και ο Κουβέλης έχει βάλει χοντρά το χεράκι του σε αυτό που βλέπουμε.
 
Κουβέλης; Ποιος Κουβέλης; Κάτι μου θυμίζει το όνομα. Ένας χοντρός ξανθός με γυαλιά;
 
Top