Δημοψήφισμα: Grexit ή Syriza exit;

Σταχυολογώ από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1:

Κάνετε λάθος όταν λέτε ότι η πρόταση [των θεσμών] δεν είναι σε ισχύ. Δεν έχει νόημα να συζητάμε αξιοποιώντας κάποια τρικ της τελευταίας στιγμής.

Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Πρώτον, γιατί οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς. Δεύτερον, διότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Και για αυτό μπορώ μετά βεβαιότητας να μιλήσω. [...] Τρίτον, […] γιατί οι άλλοι δεν θα πατήσουν τη σκανδάλη.
(Το τελευταίο δεν το είπε ακριβώς έτσι αλλά αυτό ήταν το νόημα).

Αν υπερισχύσει το Όχι, σας διαβεβαιώνω, την επόμενη μέρα εγώ θα βρίσκομαι στις Βρυξέλλες και θα υπογραφεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό.

Να μην φορτώσουμε με περισσότερο τρόμο, με περισσότερη τρομοκρατία και κινδυνολογία τον μέσο έλληνα πολίτη.

Να μην ανησυχεί ο κόσμος, γιατί θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα.

Δεν θέλω να ισχυριστώ ότι η τραπεζική αργία είναι μια εξέλιξη ευχάριστη.

Δεν δεχθήκαμε να μπουν μέτρα που στοχοποιούν ολόκληρες επαγγελματικές κατηγορίες, τους φαρμακοποιούς.
(Μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τους πελάτες μας)

Οι κλασικές, και εντελώς αμετανόητες, κρίσεις μεγαλείου:

Αυτό που κάνουμε είναι μια μικρή επανάσταση.

Στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, οι πιο σημαντικές στιγμές έχουν επισφραγιστεί με μεγάλα Όχι. Με μεγάλα Όχι. Κι αυτό θα είναι ένα μεγάλο Όχι. Ένα μεγάλο Όχι που θα δημιουργήσει έναν μεγάλο σεισμό στην Ευρώπη. Και δεν θα δώσει την ευκαιρία σε κάποιους μπλα μπλα μπλα…

Εγώ δεν πρόκειται να πω ψέματα στον ελληνικό λαό. Ποτέ δεν είπα. Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες διότι αυτό το οποίο πιστέψαμε για την Ευρώπη δεν είναι αυτό που αντιμετωπίσαμε.
Αυτοκριτική εδώ; Αυτογνωσία ίσως; Μπα, μάλλον όχι, γιατί αμέσως μετά ακολουθεί αυτό: Και τώρα θα πω την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Και ξέρετε ποια είναι η αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι θέλουμε να μείνουμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά θέλουμε να μείνουμε με μια βιώσιμη συμφωνία. Δεν θέλουμε να μείνουμε ως οι φτωχοί συγγενείς, ως μια αποικία χρέους. […] Το ευρώ δεν είναι ταυτόσημο με την καταστροφή των μνημονίων. Δεν μπορώ εγώ να το αποδεχθώ αυτό. Και θα δώσει μάχη ένας ολόκληρος λαός […] να αποδείξει στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο ότι η άποψη του κυρίου Σόιμπλε ότι ευρώ σημαίνει φτώχεια, λιτότητα, κομμένες συντάξεις, καταστροφή, δεν μπορεί να είναι η άποψη που θα αποδεχθούν όλοι. Μέσα από αυτή την παρακαταθήκη, αύριο η Ευρώπη θα αλλάξει.

Πίσω στη Γη:
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Αυτό το είχα πει και προεκλογικά.

Ένα πράγμα υποσχέθηκα στον ελληνικό λαό μέσα από τα βάθη της ψυχής μου και το τηρώ: Δεν θα του πω ψέματα. Και τώρα δεν του λέω ψέματα. Λέω ότι μέχρι εδώ έφτασα, αυτό μπορούσα, και δώστε μου περισσότερη δύναμη για να μπορέσω περισσότερα τη Δευτέρα. Και λέω μία ακόμα αλήθεια. Ότι δεν αποτελεί επιλογή μου και δεν θα το επιδιώξω να βγάλω τη χώρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Προσέξτε εδώ την πολύ προσεκτική διατύπωση: «δεν αποτελεί επιλογή μου», «δεν θα το επιδιώξω».

Αν επικρατήσει το Ναι, θα έχουμε μια προοπτική και μια συμφωνία η οποία δυστυχώς για τον ελληνικό λαό δεν θα δώσει διέξοδο […]. Θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής του Συντάγματος και θα κινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες. […] Αυτή τη στιγμή, δεν κάνουμε πραξικόπημα. Δίνουμε τον λόγο στον λαό. Αυτό είναι πραξικόπημα; […] Και να σας πω κάτι άλλο, οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικοπήματα. Θυμηθείτε τι έλεγε ο Σαμαράς πριν από πέντε μέρες. Πάρε συμφωνία και παραιτήσου, να την εφαρμόσει δοτός πρωθυπουργός. Αυτά είναι πραξικοπήματα.

Γυρνάτε πάλι τη συζήτηση στις τράπεζες, που τέσσερις μέρες τώρα τα κανάλια παίζουν αυτή την εικόνα.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, δεν υπάρχει καμία δεοντολογία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Πρέπει τούτη την ώρα να ενημερώνεται αντικειμενικά ο κόσμος ώστε να μπορεί να επιλέξει. Όταν μεγεθύνεται ένα πρόβλημα, υπάρχει ζήτημα.


Και η κατακλείδα:

Στους έλληνες πολίτες το μόνο που μπορώ να διαβεβαιώσω και να εγγυηθώ είναι ότι δεν θα τους πω ψέματα. Δεν τους έχω πει πέντε μήνες τώρα, δεν τους λέω τώρα, δεν θα τους πω αύριο. Ότι θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να τελειώσει ασφαλώς αυτή η περιπέτεια με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Και τους διαβεβαιώνω ότι δεν έχω προλάβει να αγαπήσω την καρέκλα μου, δεν βάζω την καρέκλα μου πάνω από το συμφέρον της πατρίδας.



Η ευκολία με την οποία αυτός ο άνθρωπος λέει ψέματα με το χαμόγελο στα χείλη μού παγώνει το αίμα.

Να σημειώσω επίσης ότι διαβεβαίωσε δις ότι δεν κάνουνε πραξικόπημα (!), χωρίς φυσικά να έχει ερωτηθεί αν κάνουνε πραξικόπημα. Διαβεβαίωσε επίσης πεντέξι φορές ότι δεν έχει πει ποτέ ψέματα. Κάποιος να του πει ότι δεν πρέπει να το λέει συνέχεια αυτό. Μόνο οι ψεύτες νιώθουν την ανάγκη να διαβεβαιώνουν διαρκώς ότι δεν λένε ψέματα.

Υ.Γ. Ό,τι κακό και αν έχω πει ποτέ για τον Τσίπρα, αν έχουν απομείνει στη χώρα άνθρωποι που πιστεύουν ότι 48 ώρες μετά το Όχι θα έχουμε συμφωνία, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
 

SBE

¥
Μου λένε ότι θέλω ταπείνωση, μου λένε ότι θέλω να συνεχιστεί ο αργός θάνατος, μου λένε ότι θέλω κατάλυση της δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο ψέμα, είναι διχαστικό και γι’ αυτό εγκληματικό.
Σου λένε ακριβώς ό,τι χρειάζεται να ακούσεις για να ντραπείς και να αναθεωρήσεις την απόφασή σου για το ναι.
Αμάν βρε Νικελ, λες και δεν καταλαβαίνεις κι εσύ πια!
Το σποτάκι απευθύνεται στο συναίσθημα, όχι στη λογική, γιατί το Όχι είναι συναισθηματική κι όχι λογική απόφαση.
Κλασσική μέθοδος, διάλεξε ποια νομίζεις ότι είναι η καταλληλότερη απο εδώ
 

SBE

¥
Δεν υπάρχει κανένας φόβος. Πρώτον, γιατί οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς.
Το μπιμπισί είπε νωρίτερα ότι έχουν 500 εκ οι τράπεζες. Μέχρι το Σάββατο το πολύ, δηλαδή, και μετά τέρμα τα δίφραγκα.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, δεν υπάρχει καμία δεοντολογία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Αυτό το είπε ενώ έδινε συνέντευξη σε ένα από αυτά τα ΜΜΕ. Ωραία.

Ό,τι κακό και αν έχω πει ποτέ για τον Τσίπρα, αν έχουν απομείνει στη χώρα άνθρωποι που πιστεύουν ότι 48 ώρες μετά το Όχι θα έχουμε συμφωνία, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Εδώ έχουν πιστέψει τόσα άλλα, αυτό λες τώρα;
 
Εδώ έχουν πιστέψει τόσα άλλα, αυτό λες τώρα;

Το λέω επειδή το έχουμε ακούσει 557897436 φορές. Η συμφωνία είναι κοντά, είμαστε στην τελική ευθεία, η συμφωνία καθαρογράφεται, θα έχουμε συμφωνία εντός της ημέρας κλπ κλπ κλπ κλπ κλπ. Ακόμη και την ώρα που πήγαιναν στο υπουργικό συμβούλιο όπου πάρθηκε η απόφαση για το δημοψήφισμα, ο Κατρούγκαλος και ο Κουρουμπλής δήλωναν ότι πάμε για συμφωνία. Και τώρα, όταν έχουμε αποκαλέσει τους εταίρους μας στυγνούς εκβιαστές και απατεώνες, όταν εκείνοι δηλώνουν όσο πιο καθαρά μπορούν ότι με το Όχι η συζήτηση έχει οριστικά τελειώσει, βγαίνει ο Τσίπρας με απύθμενο θράσος και λέει ότι θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες. Δεν λέει θα το παλέψω, προδικάζει συμφωνία μέσα σε 48 ώρες. Ξέρεις, εκείνη τη συμφωνία που δεν κατάφερε να πετύχει επί πέντε μήνες όταν όλοι έλεγαν τι ωραίος που είναι, ισχυρίζεται ότι θα την πετύχει σε 48 ώρες, αφού πρώτα έχει απορρίψει κατηγορηματικά τις θέσεις της άλλης πλευράς. Ε λοιπόν, από τα απειράριθμα τσιπροψέματα της τελευταίας πενταετίας, πιο ξεδιάντροπο ψέμα δεν ξέρω αν έχει πει. Αλλά ξέρει ότι ψεύδεται εκ του ασφαλούς, διότι αν πάρει το Όχι, σε 48 ώρες όλα αυτά δεν θα έχουν καμία, μα καμία, σημασία.

Νίκελ: Η εκστρατεία του Όχι με κάνει να ελπίζω. Μετά την άκρως επιτυχημένη εκστρατεία του Γενάρη, η οποία ξεχείλιζε από σιγουριά και αισιοδοξία, βλέπουμε τώρα μια κλασική αριστερή καταγγελτική εκστρατεία που αρμόζει στον παλιό καλό ΣΥΡΙΖΑ του 4%. Η καταγγελία δεν βγάζει κυβερνήσεις. Ελπίζω ότι δεν κερδίζει ούτε δημοψηφίσματα. Αντίθετα, η εκστρατεία του Ναι είναι εξαιρετική. Η διαφορά μεταξύ τους είναι χαώδης, όσο χαώδης ήταν και η διαφορά ανάμεσα στις αντίστοιχες εκστρατείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές.
 

SBE

¥
Νομίζω ότι το πλεονέκτημα της διαφήμισης του Ναι είναι ότι δεν είναι κομματικά κατευθυνόμενη. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προβάλλεις πρόσωπα και να εκθειάσεις τα κατορθώματά τους ή να τα δείξεις να μιλάνε με παιδάκια (το κλασσικό κλισέ "πολιτικός σε θέση παιδεραστή") ή να γίνονται "ένα με το λαό" (το άλλο κλισέ "πολιτικός σε θέση μεροκαματιάρη"). Το ότι δείχνει ακριβώς τί ειπώθηκε με κλιπάκια από ομιλίες κλπ είναι πολύ αποτελεσματικό, αλλά δεν ξέρω αν είναι ικανό να φέρει κάποιον στο Ναι.

Επίσης, φοβάμαι ότι ο κόσμος θέλει να βλέπει τα καταγγελτικά που λες. Δεν έχουμε ξεπεράσει σαν κοινωνία το σύνδρομο "εμείς κι αυτοί". Περάσαμε όλη τη δεκαετία του '80 κι ένα μέρος της δεκαετίας του '90 σε αυτό το πνεύμα, και το αφήσαμε μόνο για λίγο, όταν ενωμένοι όλοι τρέχαμε πίσω από τα Καγέν και τα διακοποδάνεια, αλλά δεν το ξεχάσαμε, κι η οικονομική κρίση το επανέφερε στο προσκήνιο. Αυτός ο διχαστικός- καταγγελτικός λόγος είναι ο κατεξοχήν λόγος της τελευταίας πενταετίας- εξαετίας. Για πολλούς Έλληνες είναι ο μόνος λόγος, και μόνο με αυτούς τους όρους βλέπουν τους άλλους.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Την πρώτη μέρα στέκεσαι στην ουρά της Εθνικής Τράπεζας παίζοντας με το τηλέφωνό σου. Παίρνεις τα 60 ευρώ σου και φεύγεις, χωρίς να το σκεφτείς πολύ. Λίγο μετά, στην Alpha, διαπιστώνεις ότι δεν δίνει 60 ευρώ, αλλά 50. Τους έχουν τελειώσει τα 20άρικα. Κάπου εκεί συνειδητοποιείς ότι πρέπει να πηγαίνεις κάθε μέρα στο ΑΤΜ, να σηκώνεις όσα σου δίνουν, αφού έκανες τη βλακεία να πιστέψεις ότι είναι αδύνατο να κλείσουν οι τράπεζες και άφησες τις οικονομίες σου μέσα.

Από τη δεύτερη μέρα και μετά, ξυπνάς όλο και πιο πρωί, για να τρέξεις στα ΑΤΜ και των δύο τραπεζών πριν μαζευτούν μεγάλες ουρές. Ακόμα και στις 7 το πρωί ουρές υπάρχουν, και συνήθως τα μηχανήματα βγάζουν μόνο πενηντάρικα. Ξέρεις πάντως ότι σε λίγα 24ωρα θα στεγνώσουν και δεν θα βγάζουν απολύτως τίποτα.

Την πέμπτη μέρα συνειδητοποιείς ξαφνικά ότι ο Λαπαβίτσας σού υποσχέθηκε να το κάνεις αυτό και για να αγοράσεις τρόφιμα. Να ξυπνάς χαράματα και να στήνεσαι στην ουρά για να πάρεις τα τρόφιμα με το δελτίο, ενώ αυτός θα βρίσκεται στη χώρα της αφθονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κάποιοι, ακόμα και τώρα, επιμένουν να μιλάνε πρώτα για τις ευθύνες των προηγούμενων και μετά για τις ευθύνες μιας κυβέρνησης που υφάρπαξε την ψήφο του 36% λέγοντας ότι θα μείνει στο ευρώ, θα μείνει στην ΕΕ, θα διαπραγματευτεί καλύτερα από τους άλλους, ενώ τώρα αποδεικνύεται με στοιχεία και μαρτυρίες ότι δεν διαπραγματευόταν τίποτα, ροκάνιζε τον χρόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Εγώ που μεγάλωσα σε μια γενιά που:

  • χρειαζόταν βίζα για να ταξιδέψει οπουδήποτε στο εξωτερικό,
  • έπρεπε να περάσει πρώτα από την Τράπεζα της Ελλάδος για να εγκριθούν 250 δολάρια (ετησίως) για το ταξίδι,
  • όλα τα εισαγόμενα προϊόντα άλλαζαν τιμή κάθε μήνα, ανάλογα με τη διαρκή διολίσθηση της δραχμής έναντι του δολαρίου, και η τιμή τους ήταν πάντα εξωφρενικά απαγορευτική για τον μικρομεσαίο Έλληνα,
  • ο πληθωρισμός σού ροκάνιζε συνέχεια το εισόδημα, με αποτέλεσμα το 1971 να πληρώνεις για ενοίκιο μικρού διαμερίσματος 1700 δραχμές και το 2000, 70.000 δραχμές,
δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι μισοί συμπατριώτες μου έχουν ανάγκη να τα ζήσουν αυτά για να πειστούν, όταν θα είναι πολύ αργά, πως ό,τι καλύτερο συνέβη στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση ήταν η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ο άνθρωπος που λέει ψέματα ακόμα κι όταν τον ρωτάς τι ώρα είναι, στέκεται μπροστά στις κάμερες και δηλώνει "Ποτέ δεν σας έχω πει ψέματα, ούτε και θα πω τώρα".
 
Δημοσιογράφος της ΕΡΤ μόλις ρώτησε τον Βαρβιτσιώτη αν με το Ναι θα αναστηθούν οι νεκροί που έχουν αυτοκτονήσει.

Δεν κάνω καθόλου πλάκα.
Και μην μου πείτε ότι είναι αστείο ή γραφικό. Δεν είναι ούτε αστείο ούτε γραφικό. Είναι το πρόσωπο του ολοκληρωτισμού που έρχεται.
 
Ακόμη και την ώρα που πήγαιναν στο υπουργικό συμβούλιο όπου πάρθηκε η απόφαση για το δημοψήφισμα, ο Κατρούγκαλος και ο Κουρουμπλής δήλωναν ότι πάμε για συμφωνία.
Είμαι σε θέση να γνωρίζω (άντε μετά να σας πείσω ότι δεν δουλεύω στην Κουμουνδούρου :)) ότι ακόμη και οι υπουργοί αιφνιδιάστηκαν από την πρόθεση της ομάδας Τσίπρα για δημοψήφισμα, και μάλιστα πρωτοκλασάτος υπουργός υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία φυσικά δεν έγινε αποδεκτή. Γράφτηκε νομίζω και στα Νέα από τον Παπαχρήστο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Περιμένω ποιος θα ρωτήσει τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό που υπόγραψαν το κλείσιμο των τραπεζών (με πίεση των έξω, των μπήξε, των δείξε, των όποιων θέλετε) γιατί υπέκυψαν αμαχητί στον εκβιασμό τους.

Edit: Ονόματα, Στάθη. Σήμερα πια δεν αρκούν υπαινικτικές πληροφορίες.
 
Περιμένω ποιος θα ρωτήσει τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό που υπόγραψαν το κλείσιμο των τραπεζών (με πίεση των έξω, των μπήξε, των δείξε, των όποιων θέλετε) γιατί υπέκυψαν αμαχητί στον εκβιασμό τους.

Ε, δεν θα το ρωτήσουν έτσι. Όχι και αμαχητί! Μια πιο πιθανή ερώτηση είναι:

Κύριε υπουργέ/πρωθυπουργέ, ορισμένοι ρωτούν: Γιατί δεν συμφωνήσατε με τους θεσμούς, και αφήσατε ο στυγνός εκβιασμός τους να οδηγήσει στο κλείσιμο των τραπεζών; Γιατί δεν υποκύψατε στον εκβιασμό τους; Μήπως έπρεπε να υποστείλετε τη σημαία, όπως έκαναν οι προκάτοχοί σας;

Εξάλλου, σύντροφε, διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα. Δεν έκλεισε ο πρωθυπουργός τις τράπεζες. Το Γιούρογκρουπ τις έκλεισε. Το είπε καθαρά ο πρωθυπουργός χθες.
 
Ονόματα, Στάθη. Σήμερα πια δεν αρκούν υπαινικτικές πληροφορίες.
Κατέθεσα μια ασφαλή πληροφορία που έχει την αξία της και χωρίς ονόματα. Ελπίζω να μην εννοείς ότι είμαι υποχρεωμένος λόγω των περιστάσεων να αποκαλύψω κάτι που μου μεταφέρθηκε τελείως εμπιστευτικά. :)
 
Στρατούλης στον Μητσοτάκη πριν λίγο:

"Σε μια συζήτηση που παραβιάζει το κοινό ποινικό δίκαιο δεν μπορώ να μπω."

Αυτή ήταν η απάντηση του Στρατούλη στο ερώτημα του Μητσοτάκη τι θα γίνει με τις τράπεζες από βδομάδα. Ο Μητσοτάκης είπε ότι οι τράπεζες θα έχουν χρεοκοπήσει πλήρως και οι καταθέσεις θα εξανεμιστούν. Ο Στρατούλης αμέσως τον κατηγόρησε για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Να το ξέρετε: Στην ανάγνωση της πραγματικότητας που θα επικρατήσει στο Χαρούμενο Αύριο, υπεύθυνοι για το κλείσιμο των τραπεζών θα είναι η Μπακογιάννη, ο Γεωργιάδης και ο Μητσοτάκης. Θα στηθούν εξεταστικές επιτροπές.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κατέθεσα μια ασφαλή πληροφορία που έχει την αξία της και χωρίς ονόματα. Ελπίζω να μην εννοείς ότι είμαι υποχρεωμένος λόγω των περιστάσεων να αποκαλύψω κάτι που μου μεταφέρθηκε τελείως εμπιστευτικά. :)

Όχι. Για εμένα, που σε γνωρίζω προσωπικά, αρκεί η συνοδευτική διευκρίνιση. :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εξάλλου, σύντροφε, διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα. Δεν έκλεισε ο πρωθυπουργός τις τράπεζες. Το Γιούρογκρουπ τις έκλεισε. Το είπε καθαρά ο πρωθυπουργός χθες.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (το λέει κανείς και γεμίζει ο στόμας του) υπογραφή του Γιούρογκρουπ δεν βλέπω πάντως.
 

nickel

Administrator
Staff member
«Είχαμε ένα πακέτο που δεν το πιστεύουμε. Είχαμε μια επιλογή να έρθει στη Βουλή και να μην περάσει. Κατά την άποψή μου δεν περνούσε από το ΣΥΡΙΖΑ αυτό και από την κυβέρνηση και όχι επειδή είναι κολλημένοι οι συριζαίοι ή του ΑΝΕΛ. Επειδή δεν βγαίνει. Άρα θα έπεφτε αυτή η κυβέρνηση και θα είχαμε τρεις εβδομάδες εκλογές που είναι πολύ πιο δύσκολο να διαχειριστείς και το bank holiday παρά πέντε εργάσιμες. Άρα είχαμε την επιλογή να πάμε σε δημοψήφισμα όπου στο δημοψήφισμα θα ήταν μόνο οκτώ μέρες για να αποφανθεί ο λαός.»
Από σημερινή συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που πιστεύω ότι είναι ειλικρινής.

Αυτό για το «πακέτο που δεν βγαίνει» σηκώνει πολλή συζήτηση. Από την άλλη, η υποτίμηση των επιπτώσεων από την αποχώρηση από τις συνομιλίες, το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών, δεν είναι απλώς μια λανθασμένη εκτίμηση. Είναι κάτι περισσότερο.

Αργά ή γρήγορα, θα μάθουμε ποιοι είχαν την έμπνευση, ποιες ήταν οι κυριότερες σκοπιμότητες, ποιοι τόλμησαν να απαριθμήσουν ρεαλιστικά τις αρνητικές συνέπειες αλλά μειοψήφησαν. Για να αντιληφθούμε πόσο τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα μπήκαν πάνω από την προκοπή και την αξιοπρέπεια της χώρας. Όλο το δημιουργικό και παραγωγικό κομμάτι της χώρας αγωνίζεται να επιβιώσει και οι λύσεις δεν θα δοθούν εύκολα μετά την Κυριακή. Απίστευτη, εγκληματική επιπολαιότητα!
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εδώ είναι ο σύνδεσμος προς τη συζήτηση που έγινε την 1/7/15 στη γερμανική Βουλή μετά το τέλος του ελληνικού μνημονίου (το μνημόνιο έληξε, θυμίζω, στις 30/6/15).

Η συζήτηση κράτησε περίπου 2,5 ώρες και δυστυχώς πρέπει να γνωρίζετε γερμανικά για να την παρακολουθήσετε. Φυσικά, θα μάθετε πράγματα που στην Ελλάδα δεν είναι καν ευρέως γνωστά. Υπάρχουν π.χ. οι διάχυτες αναφορές στην αναμενόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και στις προετοιμασίες της Κομισιόν να είναι έτοιμη να συνεισφέρει. Θα προσπαθήσω επίσης να εντοπίσω και το συγκεκριμένο σημείο όπου η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι για κάθε νέα συμφωνία με την Ελλάδα θα προηγηθεί έκθεση από τους θεσμούς η οποία θα παρουσιαστεί στη συνέχεια για έγκριση από τη γερμανική Βουλή.

Ας συνεχίσουμε εμείς ανέμελα τις συζητήσεις για λύση εντός 48 ωρών και για περήφανες μάχες εναντίον των ναζί.
 
Και μια εξαίρετη τρολιά επί του θέματος:

Καταπληκτικό! Έκανα μια μικρή προσπάθεια (διάρκειας 5 δευτερολέπτων) να βρω πιθανές εκδοχές του ακρώνυμου ΝΟΟΥ, αλλά μου φάνηκε πολύ δύσκολο και τα παράτησα.
 

Καμπουράκης: Θέλετε να μας κλείσετε! Κλείστε μας!

Πάλι καλά που έχουν αρχίσει να το αντιλαμβάνονται, αν και άργησαν πολύ.
Διαβάστε επίσης τα υποστηρικτικά σχόλια των χρυσαυγιτών από κάτω.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Προσέχουμε πώς ψηφίζουμε:
Εγκυρα τα ψηφοδέλτια με σταυρό
Στο δημοψήφισμα της Κυριακής για να είναι έγκυρο το ψηφοδέλτιο οι πολίτες θα πρέπει να σημειώσουν έναν σταυρό εντός του τετραγώνου που βρίσκεται κάτω από την απάντηση ΝΑΙ (εγκρίνω) ή ΟΧΙ (δεν εγκρίνω) της προτίμησής τους.
 
Δηλαδή αν βάλουμε Χ στο κουτάκι είναι άκυρο; Νομίζω ότι η φυσική τάση όλων μας είναι να σημειώνουμε στα κουτάκια με Χ και όχι με σταυρό, οπότε πραγματικά θέλει προσοχή.
 
Top