Δημοψήφισμα: Grexit ή Syriza exit;

Το έγγραφο έχει ζητηθεί από δικηγορικούς συλλόγους που προσπαθούν εδώ και μέρες να το βρουν και δεν υπάρχει πουθενά.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εξέδωσε χθες σχετικό ψήφισμα.


[...]
Το έλλειμμα της αναγκαίας ενημέρωσης αποτυπώνεται άλλωστε στο ίδιο το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, όπου γίνεται παραπομπή σε δύο κείμενα, τα οποία ουσιαστικά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Σε αίτημα του ΔΣΑ για την αποστολή τους από τον αρμόδιο υπουργό, εστάλησαν μη επικυρωμένα κείμενα, χωρίς τα αναγκαία στοιχεία επισήμου εγγράφου (χρονολογία, υπογραφές, σφραγίδες, πιστοποίηση του εκδότη), σε σημείο που ήταν αδύνατη η επεξεργασία τους, προκειμένου να διαμορφώσουμε μια τελική θέση, θετική ή αρνητική.

Όπως είναι ευνόητο, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση του Ν. 4023/2011 (άρθρο 3 παρ. 2), το ερώτημα ενός δημοψηφίσματος δεν μπορεί να είναι ούτε ασαφές ούτε υπαινικτικό. Δεν μπορεί να αναζητούμε -εις μάτην- το πραγματικό του νόημα. Δεν μπορεί να παραμένουν κρυφά και άδηλα ερωτήματα.
[...]



Όλα αυτά ύστερα από μια συνεδρίαση που διεκόπη επί αρκετή ώρα επειδή μπούκαραν βιαίως δικηγόροι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ωστόσο, η συνεδρίαση τελικά συνεχίστηκε σε άλλη αίθουσα και κατάφερε να βγάλει ψήφισμα. Οι σύντροφοι δικηγόροι της μαχητικής ριζοσπαστικής αριστεράς δεν αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικοί με τους αντίστοιχους συντρόφους μηχανικούς που κατάφεραν να παρεμποδίσουν την έκδοση ψηφίσματος από το ΤΕΕ. Προτείνω την άμεση παραπομπή των σ. δικηγόρων στα πειθαρχικά όργανα του κόμματος και την παραδειγματική τιμωρία τους.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πώς μας αποκάλεσε, όσους δεν συμφωνούμε με την άποψή του ο πρωθυπουργός πριν από λίγο; Το συγκράτησε κανείς επειδή δεν το πρόλαβα ολόκληρο και δεν θέλω να τον αδικήσω.


Edit: Με ενημέρωσαν ότι είπε πως όσοι ψηφίσουν Ναι θα είναι συνένοχοι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Με την ευκαιρία:

Greek referendum falls short of standards - Council of Europe
Greece's July 5 referendum does not meet non-binding guidelines drawn up by the Council of Europe, notably one recommending that voters have at least two weeks to make their minds up, the human rights watchdog said on Wednesday.

It said it was also unable to send observers as a result of the short notice. [...]

http://www.reuters.com/article/2015/07/01/eurozone-greece-rights-idUSL8N0ZH3IO20150701


Προσθήκη: Ο κ. Βίτσας, εκ μέρους της κυβέρνησης, επισημαίνει ότι πρόκειται για τοποθέτηση του ΓΓ του Συμβουλίου και όχι για επίσημη απόφαση του Συμβουλίου.
 
Οκ, πάρε ένα σοβαρό τότε:

H οργισμένη παρέμβαση του Ψινάκη για τις ουρές στις τράπεζες



Edit:
Υποθέτω ότι απευθύνεται στην κυβέρνηση, αλλά θεωρητικά θα μπορούσε να απευθύνεται και στους «εταίρους». Χου νόουζ...
 

SBE

¥
Εδώ που τα λέμε, είναι λίγο δύσκολο να καταλάβεις σε ποιούς απευθύνεται, αφού για όλους χρησιμοποιεί το θηλυκό. Γελοίες έιναι οι γριούλες, οι χώρες της ΕΕ, η Λαγκαρντ με τη Μέρκελ ή οι υπουργοί μας, π.χ.;
 

SBE

¥
ΥΓ Δημοψήφισμα με παρατηρητές, οποία ξεφτίλα για την Ελλάδα...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα το χαρακτήρισα προβληματικό. Για δύο λόγους: επειδή το ερώτημα δεν ήταν σαφές όταν προκηρύχτηκε και επειδή θα είναι ανύπαρκτο όταν θα ψηφίσουμε αλλά και επειδή δεν υπάρχει επαρκής χρόνος συζήτησης και ενημέρωσης του λαού για τις επιλογές του.

Όλοι οι διεθνείς συνομιλητές μας δήλωσαν ότι το δημοψήφισμα σημαίνει «ναι ή όχι στο ευρώ». Μπορούμε να δεχτούμε ότι είναι δική τους αυθαίρετη ερμηνεία όταν πριν από μερικές εβδομάδες ο κ. Βαρουφάκης (και άλλοι υπουργοί) δήλωναν ότι «ας μην κρυβόμαστε, κάθε δημοψήφισμα θα σημαίνει ουσιαστικά ευρώ ή δραχμή» και όταν ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης δήλωνε μετά την προκήρυξή του ότι «μπορούμε να το αποσύρουμε αν πάρουμε καλύτερη πρόταση»;

Ποιο είναι λοιπόν το νόημα του δημοψηφίσματος αν το αντικείμενό του δεν υπάρχει πια (άρα είναι ντε φάκτο «ψευδεπίγραφο»); Η ενισχυμένη εντολή διαπραγμάτευσης; Μα κανένας Ευρωπαίος ηγέτης δεν αμφισβήτησε τη λαϊκή εντολή του πρωθυπουργού να διαπραγματευτεί. Μια εντολή να αλλάξουμε την Ευρώπη, όπως μας είπε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντάς μας ότι τέθηκε υποψήφιος στις ευρωεκλογές και πήρε 7%; Θεμιτό, αλλά είναι ειλικρινά αυτό που μας καίει; Ή μήπως είναι μια περίπλοκη ερμηνεία* που οδηγεί σε εντολή υπεράσπισης της κυβέρνησης, όπως δήλωσε χτες η ΠτΒ; Περίεργη υπεράσπιση της κυβέρνησης θα είναι αυτή, από μια διαδικασία όπου στις ψήφους της νωπής εκλογής της πριν από ένα πεντάμηνο θα προσμετρηθούν και αυτές της ΧΑ.

Αφού λοιπόν η ίδια η κυβέρνηση έχει αλλάξει το νόημα του δημοψηφίσματος (νοθεύοντάς το επομένως και κατά τον χρόνο ενημέρωσης των πολιτών), ποιο είναι τελικά το νόημά του;

Μα είναι πολύ απλό: το νόημα που καταλαβαίνει αυτός που θα πάμε να του το κολλήσουμε στη μούρη. Αυτό που λέει η διεθνής κοινότητα: Ναι ή όχι στο ευρώ.

Και για ποιο λόγο υπάρχει λοιπόν η δημιουργική ασάφεια περί το αντικείμενο; Μα είναι απλό αν δείτε τις δημοσκοπήσεις: Με 75% του λαού υπέρ του ευρώ, το Ναι προηγείται ελάχιστα με κάτι λιγότερο από 50%. Αποδοτικότατη η ασάφεια, δεν συμφωνείτε;

===============
(*) [...] Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, το «ναι» δεν σημαίνει «ναι» στην Ευρώπη, άλλα «ναι» στα μνημόνια, την υποτέλεια, την υποδούλωση, την εκχώρηση της δημοκρατίας και σε νέα μέτρα. Και σε υποβάθμιση. Από την άλλη, όπως είπε, «όχι» σημαίνει «όχι» σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, αντιευρωπαϊκούς εκβιασμούς και τελεσίγραφα, καθώς και «όχι» σε ασφυξία του λαού, «όχι» σε υποδούλωση κρατών – μελών, «όχι» οικονομική και κοινωνική υποταγή.

Η πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον λαό να υπερασπιστεί τη μόνη κυβέρνηση, όπως ανέφερε, που του επέστρεψε την εξουσία που πηγάζει από αυτόν, αλλά και να μην επιτρέψει την ανατροπή της κυβέρνησης. [...] (Πηγή: tvxs)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Νέα, φρέσκια ερμηνεία (μετά το διπλό Όχι που είναι ουσιαστικά η ερμηνεία της ΠτΒ) από τον κ. Αλέξη Μητρόπουλο:

Συνοπτικά: Εάν επικρατήσει το Ναι, ο Τσίπρας θα παραμείνει πρωθυπουργός για να είναι ασπίδα στον λαό του από τα γενοκτονικά μέτρα του Μνημονίου...
 
Μητρόπουλος: Αν ο λαός ψηφίσει Ναι, ο Τσίπρας δεν θα φύγει. Θα μείνει για να αποτελέσει ασπίδα για τον λαό του ώστε να μην εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα.

Πριν από πέντε λεπτά, στο Μέγκα
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χεχε, panadeli.

Όλοι Ναι, λοιπόν, χωρίς κανένα φόβο. Και στο ευρώ θα μείνουμε, και ο Τσίπρας θα μας προστατεύει!
 
Μητρόπουλος: Γιατί να φύγει; Θα έχει την άποψη του λαού του και αναλόγως θα διαπραγματευτεί.

Τα όρια του πολιτικού κυνισμού ολοένα και ξεχειλώνουν…
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αγαπητέ δόκτορα, πολύ εύστοχη η ανάλυσή σου. Θα είχα να προσθέσω και το εξής: όποια ερμηνεία και αν (παριστάνει ότι) δίνει η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα, σημασία έχει πώς το ερμηνεύουν οι αποδέκτες του. Αν οι αποδέκτες λένε ότι γι' αυτούς το δημοψήφισμα σημαίνει "ναι ή όχι στο ευρώ και στην Ευρώπη", αυτό σημαίνει, αφού από αυτούς ζητάμε να κανονίσουν την πορεία τους σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Θα παραθέσω και δυο παραδείγματα που μου έδωσε ένας καλός φίλος σε email:
  1. Παίζεις πόκερ. Είσαι ταπί και αποφασίζεις να ποντάρεις το ρολόι σου. Το βάζεις στο τραπέζι και ζητάς μάρκες για 100 ευρώ. Οι συμπαίκτες σού λένε, "Όχι 100 ευρώ, μόνο 50 ευρώ μάρκες μπορείς να πάρεις γι' αυτό το ρολόι". Ποιος καθορίζει την αξία του ρολογιού τελικά, εσύ ή οι άλλοι;
  2. Πας να πουλήσεις το αυτοκίνητό σου που το εκτιμάς σε 10.000 ευρώ. Ο αγοραστής σού λέει, "Όχι, εγώ το εκτιμώ σε 5.000 ευρώ, τόσα σου δίνω". Τελικά τι αξία έχει το αυτοκίνητο, 10.000 ή 5.000;
Άπειρα τα παραδείγματα όπου δεν έχει σημασία τι ερμηνεία δίνεις εσύ σ' αυτό που λες, αλλά τι ερμηνεία δίνει ο αποδέκτης των λεγομένων σου. Εν ολίγοις, τι σημασία έχει αν η κυβέρνηση επιμένει ότι το δημοψήφισμα ρωτάει τον λαό επί (αντισυνταγματικά τεθέντος) δημοσιονομικού ερωτήματος, για ένα σχέδιο συμφωνίας που έχει αποσυρθεί ήδη και το οποίο παράτησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έφυγαν; Σημασία έχει ότι αυτοί που καλούνται να μας σώσουν από τη χρεοκοπία που ξεκίνησε ήδη μπροστά στα ΑΤΜ των τραπεζών και στα ράφια των σουπερμάρκετ λένε "Αν ψηφίσετε όχι, για μας αυτό σημαίνει ότι δεν θέλετε το ευρώ και την Ευρώπη". Κακώς, λένε μερικοί. Ε, και; Αφού το δημοψήφισμα γίνεται για να πιεστούν αυτοί, έχουν κάθε δικαίωμα να πουν, "Όχι, δεν μου πιέζεις αυτό το σημείο, μου πιέζεις το άλλο σημείο, εκεί το νιώθω εγώ".
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μητρόπουλος: Γιατί να φύγει; Θα έχει την άποψη του λαού του και αναλόγως θα διαπραγματευτεί.

Τα όρια του πολιτικού κυνισμού ολοένα και ξεχειλώνουν…

Και η Βουλή κλειστή από χτες...
 
Λοιπόν, η άποψη του Μητρόπουλου, όπως την κατάλαβα, έχει ως εξής (δόκτορα, με διορθώνεις αν κατάλαβες κάτι διαφορετικό):

Αν ο λαός ψηφίσει Ναι, θα το κάνει επειδή έχει πλανηθεί από την καθεστωτική προπαγάνδα (ότι το Ναι σημαίνει "Ναι στο ευρώ" και όχι "Ναι στα μέτρα"). Οπότε, παρότι ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει απερίφραστα ότι θα παραιτηθεί (προφανώς πλανημένος κι αυτός), θα τον καλέσουμε να παραμείνει ώστε να προστατέψει τον πλανημένο λαό από την πλανημένη απόφασή του.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έτσι ακριβώς.

Γενικά, ο πρωθυπουργός μας δείχνει να πλανιέται εύκολα τις τελευταίες ημέρες γιατί, από ό,τι διαβάζω σήμερα, σύμφωνα με δηλώσεις Γιουνκέρ, η τελευταία συζήτηση γινόταν πάνω σε μια διαφορά 60 εκατομμυρίων.
 
Top