Το νήμα για την παιδεία

daeman

Administrator
Staff member
'Αλλωστε άδικα σκοτώνεστε, καθότι το Υπουργείο Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης σκοπεύω να το αναθέσω στην SBE. :)

Έτσι είναι, κύριέ μου, έτσι είναι εδώ στο Ελλάντα με την ξενομανία μας, για όλα θέλουμε έξωθεν βοήθεια. Να φέρουμε, λέει, ξενοσπουδαγμένους να μας δείξουν τ' αμπελοχώραφά μας, λες και δεν υπάρχουν εδώ και σπουδαγμένοι και έμπειροι στη διδασκαλία στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και έξω απ' αυτό. Να μας πάρουνε οι ξενόφερτες τα πόστα, να κάνουνε αγγλόφερτα ή αμερικανόφερτα πειράματα στου κασίδη το κεφάλι, λες κι εμείς είμαστε μπρικολλάδες, που καθόμαστε και κουρεύουμε τ' αβγά τόσα χρόνια τώρα.


Αλλά δεν είναι μόνο εδώ: ουδείς άγιος στον τόπο του. Γι' αυτό κι εγώ θα πά' να γίνω ΥπΕΠΘ * σε άλλον τόπο, σε καμιά χώρα εξωτική, τροπική, θαλασσινή, να κυκλοφορώ ξυπόλητος μ' ένα χορταρένιο παρεό μόνο (το τούτου μου, που πάει με το τούτο μου) και να μαζεύουμε μαζί με όλα τα στελέχη του υπουργείου (και με τους δασκάλους, καθηγητές, μαθητές) φύκια, να τα πουλάμε μετά για μεταξωτές κορδέλες στ' αμερικανάκια που θένε, λέει, αγνά τοπικά προϊόντα. Στη Νομανσλάνδη!



Και πού να την ήθελα τη θέση κιόλας, τι είχα να σούρω...



* ΥπΕΠΘ: Υπουργός Εξωτικών Πειραματισμών και Θεωρητικολογίας


Καταναλώστε υπεύθυνα, 'ντάξ'; :twit:
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Τι να πεις, κι εμείς τόσον καιρό κάνουμε δημόσιες σχέσεις για να γίνει ο Ζάζουλας κυβέρνηση κι αυτός πάει και τα χαρίζει τα υπουργεία. Δηλαδή εντάξει, τι να κάνει κανείς για να γίνει υπουργός;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ναι, αλλά η SBE δεν είναι μόνο ξενοσπουδαγμένη. Πρώτα εδώ σπούδαξε και μετά πήγε να μεταπτυχιωθεί. Σωστά;
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Ναι, σωστά, αλλά έχει πτυχία και περγαμηνές που έχουνε πολλά, πάρα πολλά ακαταλαβίστικα αρχικά, Μου Σου σε λέει, Μου Βου Α λέει, τ' άλλα δεν τα καλοβγάζω.

Ενώ εμείς, μια τύχη αγαθή μάς έλαχε κι αυτή την κάνανε «Good Luck!!!!!». Μας βάλανε όμως πέντε θαμαστικά και δεν έχομε παράπονο. :p
 

SBE

¥
Πφ! Αν αναλάμβανα το υπουργείο θα το μετονόμαζα σε Δια της Βίας Μάθησης και θα έβαζα όλη την Ελλάδα σε καταναγκαστική μελέτη των βασικών μαθημάτων (οικιακή οικονομία, αγωγή του πολίτη και πατριδογνωσία που είπαμε). Οι ανεπίδεκτοι θα εξορίζονται σε βραχονησίδα με εργαλεία τύπου μαγκάιβερ (σπάγκος, σπίρτα κλπ) και θα πρέπει να βρουν τρόπο να δραπετεύσουν.
Οι δραπέτες θα αναλαμβάνουν αξιώματα στον μυστικό στρατό που θα φτιάξω για να ανατρέψω τον Ζαζ (μουαχαχαχαχαχαχαχα). :devil:


Δαεμάνε, μη σκας, θα σου δώσω το υπουργείο παιδείας όταν θα αναλάβω την αυτοκρατορία πρωθυπουργία.
Κι η Παλάβρα θα αναλάβει το υπουργείο εμπορίου, με ειδικά καθήκοντα στη διεύθυνση αγορανομίας (επιθεωρήσεις ζαχαροπλαστείων) και λιανικού εμπορίου (υποδηματοποιεία). :whistle:
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Καλύτερα να το ονομάσεις "λογοκλοπή", όχι αντιγραφές, επειδή το μυαλό μου πήγε στην καταξιωμένη και αναγνωρισμένη στα ελληνικά πανεπιστήμια τακτική της αντιγραφής στις εξετάσεις.
 
Is coding the new Latin?

Get with the program

The arguments for and against teaching coding in schools increasingly resemble those for and against teaching Latin. But the subject is here to stay, Richard Vaughan writes

There was a time, not so long ago, when computer programming was the preserve of the socially awkward. Its devotees shunned mainstream hobbies in favour of sitting in darkened rooms, hunched over a BBC Micro, writing code. The stereotype of nerdy young men (and they generally were men) hanging out in the school computer lab punching away at a keyboard may have been crude, but it was accurate.

Then, a few years ago, everything changed. As computers increasingly became a part of everyday life, programmers came to be seen less as social pariahs and more as members of the elite. A new world order was created. The geeks inherited the earth.

Facebook, Google, Twitter and Apple are some of the biggest companies in the world, and all were started by visionary people who could code. It is therefore no surprise that politicians and educationalists all over the world are keen to jump on the “everybody must learn to code” bandwagon. Just as young people were advised to study Mandarin when China was rising as a global economic superpower, today children are told that they will get nowhere without learning the programming languages Python and Java.

In fact, in an interview shown last year at the Cannes film festival, the late Steve Jobs, co-founder of Apple, said: “I think everybody in (the US) should learn how to program a computer, because it teaches you how to think. Computer science should be a liberal art.” It is the same argument that has kept Latin on the curricula of elite schools around the world for centuries.

In response, the people in charge of education systems --particularly in the West-- are tearing up their playbooks and placing computing at the heart of their decisions. Earlier this year, US president Barack Obama - during an online question and answer session in a Google Hangout --said it “made sense” for the learning of computer programming languages to be a requirement in US high schools, just as foreign languages are.


“Εverybody should learn how to program a computer, because it teaches you how to think” Steve Jobs

Η συνέχεια εδώ: TES 4 October, 2013
 

nickel

Administrator
Staff member
“Εverybody should learn how to program a computer, because it teaches you how to think” Steve Jobs
Συμφωνώ. (Αυτό έλειπε, να μη συμφωνώ με κάποιον που έχω στην υπογραφή μου.) Η ανάλυση ενός προβλήματος και η προσπάθεια να το λύσεις με τους αυστηρούς περιορισμούς του κώδικα, επιδιώκοντας να προβλέψεις κάθε πιθανότητα και κάθε λάθος του χειριστή είναι εφόδιο για πολλές εργασίες που δεν έχουν σχέση με τον προγραμματισμό. Μάλιστα, πιστεύω ότι μπορείς να γράψεις σπουδαίες εφαρμογές, αρκεί να ξέρεις τη μέθοδο των τριών και όχι όλα εκείνα που περιγράφει ο Helle στο #1014 («Εξαρτάται αν διδάσκεις προγραμματισμό ή αρχές προγραμματισμού. Για το δεύτερο χρειάζεται να έχεις διδάξει μέχρι εξισώσεις ενώ για το πρώτο χρειάζεται να έχεις διδάξει λογική ανάλυση, στατιστική, διαφορικό και ολοκληρωτικό λογισμό και θεωρία μοντέλων»). Βέβαια, το να ξέρεις να σκέφτεσαι επειδή έμαθες καλό προγραμματισμό του υπολογιστή, δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνεις λάθη στη ζωή σου — με τον σύντροφό σου, με τους φίλους σου, την επιχείρησή σου κτλ κτλ. Χρήσιμο είναι να διδάσκεται, πάντως, ως πνευματική άσκηση και ως γνωριμία με την επιστήμη, για να αποφασίσουν κάποιοι αν τους ταιριάζει (και ενδεχομένως, σε ένα πιο εξελιγμένο σύστημα, να ζητήσουνε να κάνουν προγραμματισμό σαν μάθημα επιλογής). Οπωσδήποτε, και τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά σού μαθαίνουν να σκέφτεσαι, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο.
 
Κάτι ανάλογο έγραφε και ο Douglas Adams πριν από 25 χρόνια:
"...if you really want to understand something, the best way is to try and explain it to someone else. That forces you to sort it out in your own mind. And the more slow and dim-witter your pupil, the more you have to break things down into more and more simple ideas. And that's really the essence of programming. By the time you've sorted out a complicated idea into little steps that even a stupid machine can deal with, you've certainly learned something about it yourself."
 

SBE

¥
Νοσεί η ελληνική εκπαίδευση, πού να δείτε τι κάνουν οι άλλες.
Περασμένα μεσάνυχτα κι έχω πρωινό ξύπνημα αύριο. Αλλά σαν το Θέμη και τις διορθώσεις του κι εγώ, διορθώνω γραπτά τελειόφοιτων μηχανικών αυτές τις μέρες και μου έχει σηκωθεί η τρίχα. Κι είπα να μοιραστώ μερικά- όχι πολλά, ίσα ίσα την τελευταία σοδειά, απόψε.
Το καλύτερο, που με έκανε να γελάσω ήταν η ανορθόγραφη αναφορά στην νήσο Γουάιτ (isle of Wight). Μου γράφει λοιπόν ο φοιτητής για τα οικολογικά του isle of Weight. :eek:
Αυτό πρέπει να είναι το νησί στο οποίο έχω ναυαγήσει από τότε που σταμάτησα τη δίαιτα. :lol::lol:
Πεντέξι άλλοι (πεντέξι για σήμερα, όχι γενικά) αναφέρονται στα οικολογικά κινήματα που ξεκινάνε από τον πολίτη- grass routes.
(αυτό θα το δει ο Δαεμάνος και θα γράψει ποίημα για τόπο χλοερό)
Το καλύτερο βέβαια με αυτά τα οικολογικά ζητήματα είναι ότι υπάρχουν και μερικοί φανατίκλες που αντί να γράψουν εργασία γράφουν μανιφέστο, κι οι περισσότεροι δεν ξέρουν τι τους γίνεται γιατί νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και δεν έχει να τους διδάξει τίποτα το πανεπιστήμιο, στο οποίο έρχονται απλώς για το χαρτί, κενωνία φταίχτρα που δεν τους το έδωσες δώρο. Μου γράφει λοιπόν κάποιος το ούτως ή άλλως εκτός θέματος:
Είναι απαράδεκτο και αφύσικο να πουλάνε πορτοκάλια στα σούπερμάρκετ τον Ιανουάριο.

Για όποιον δεν το έπιασε: επειδή δεν είναι η εποχή τους κι αναγκαζόμαστε να τα φέρνουμε από μακριά. Επειδή είμαι κακιά του έγραψα δίπλα: στο βόρειο ημισφαίριο τον Ιανουάριο είναι για φάγωμα τα πορτοκάλια. Δεν του έγραψα αυτό που σκέφτηκα στ'αλήθεια. :curse:
Τώρα που σας κρύωσα για απόψε, πάω για ύπνο.
 
SBE, συμπάσχω, αλλά μπερδεύτηκα λίγο με τα πορτοκάλια. Πότε θεωρούνται φυσιολογικά στην Αγγλία; Όταν ο λίβας καίει τα σπαρτά;
 
Το λάθος του ήταν εκεί. Φυσικά είναι τα πορτοκάλια τον χειμώνα, στο βόρειο ημισφαίριο, τουλάχιστον. Βέβαια υπάρχουν και ποικιλίες που βγάζουν σχεδόν όλον τον χρόνο, αλλά πες ότι αυτό το ξεχνάμε.
 

SBE

¥
Ποτέ δεν είναι "φυσιολογικά" τα εσπεριδοειδή στην Αγγλία, δεν φύονται, δεν ευδοκιμούν και δεν καλλιεργούνται εδώ. Αλλά το φυσιολογικό είναι να τα εισάγουν το χειμώνα από τη νότια Ευρώπη. Το καλοκαίρι εισάγουν από την Αφρική.

Αλλά άμα ήταν να τρώμε μόνο ό,τι ειναι εποχιακό στην Αγγλία το χειμώνα από φρουτολαχανικό θα παθαίναμε αβιταμίνωση και θα πεθαίναμε της πείνας (ή θα είχαμε όλοι εξοχικό στο isle of Weight). Μόνο μήλα και πατάτες.
 
(ή θα είχαμε όλοι εξοχικό στο isle of Weight). Μόνο μήλα και πατάτες.
Άρα σωστά το έγραψε ο άλλος κι εσύ η σχολαστική ήθελες να τον διορθώσεις βάσει παρωχημένων ιστορικών μαρτυριών για την ονομασία του νησιού.
 
Ποτέ δεν είναι "φυσιολογικά" τα εσπεριδοειδή στην Αγγλία, δεν φύονται, δεν ευδοκιμούν και δεν καλλιεργούνται εδώ. Αλλά το φυσιολογικό είναι να τα εισάγουν το χειμώνα από τη νότια Ευρώπη. Το καλοκαίρι εισάγουν από την Αφρική.

Αλλά άμα ήταν να τρώμε μόνο ό,τι ειναι εποχιακό στην Αγγλία το χειμώνα από φρουτολαχανικό θα παθαίναμε αβιταμίνωση και θα πεθαίναμε της πείνας (ή θα είχαμε όλοι εξοχικό στο isle of Weight). Μόνο μήλα και πατάτες.

Δηλαδή πριν την αποικιοκρατία όλοι στο Νησί έπασχαν από αβιταμίνωση;

Φυσικά και ευδοκιμούν τα εσπεριδοειδή στην Αγγλία. Βέβαια σε νοτιότερες χώρες βγάζουν μεγαλύτερες παραγωγές με μικρότερο κόστος.
 
Top