:lol: Δηλαδή, περίμενες να γράψει "συνέδεσέ μας" για να τηρήσει την ομοιομορφία; :lol:Λίγο πιο κάτω, όμως, λέει σωστά "Σύνδεσέ μας".
:lol: Δηλαδή, περίμενες να γράψει "συνέδεσέ μας" για να τηρήσει την ομοιομορφία; :lol:Λίγο πιο κάτω, όμως, λέει σωστά "Σύνδεσέ μας".
Μου αρέσει αυτό πολύ σαν παράδειγμα, σαν επιχείρημα για τη σωστή χρήση της προστακτικής. Πάντα αξίζει να βρίσκεις παραδείγματα που δείχνουν ότι το λάθος μπορεί να οδηγήσει σε παρεξήγηση.
Πέθανε, να ησυχάσω! Πέθανε, και ησύχασα!
Λίγο πιο κάτω, όμως, λέει σωστά "Σύνδεσέ μας".
Κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια, nickel. Αν αρχίσεις να ρωτάς γύρω σου ανθρώπους έξω από το μορφωμένο φιλολογικά περιβάλλον σου, θα διαπιστώσεις ότι σ' αυτούς η προσταχτική 'υπέγραψε' τους ανάβει τα ίδια ακριβώς λαμπάκια που τους ανάβει και η προσταχτική 'πέθανε', δηλ. κανένα απολύτως. Και εδώ είναι το θέμα: ποιος είναι ο ιδανικός ομιλητής, του οποίου τα λαμπάκια θεωρούνται τα 'κανονικά', τα λαμπάκια αναφοράς; ο γραμματικός ή η πλειοψηφία; Εγώ λέω η πλειοψηφία.Επίσης: Αν διαβάσω πέθανε, ξέρω ότι έχει δύο σημασίες, πράγμα που πατάει το κουμπάκι που μου λέει να φροντίσω να το αποκωδικοποιήσω.
Αν διαβάσω υπέγραψε, κανονικά, σε πρώτη φάση, δεν ενεργοποιείται το κουμπάκι των δύο σημασιών. Κάνω τη λάθος αποκωδικοποίηση και, αφού πια δω ότι δεν ταιριάζει στα συμφραζόμενα, τότε λέω «α, λάθος» και περνάω σε δεύτερη αποκωδικοποίηση.
Ναι, αλλά δεν ξέρω αν πρόσεξες πιο πάνω που το είπε ο Ζαζ, πολύς κόσμος κάνει και αυτό το λάθος: *συνέδεσέ το.
Είναι σαν να μου πει κάποιος ότι είναι γκάφα γλωσσική να απευθυνθείς στον διοικητή σου ως "κύριε δοικητή" αντί για "διοικητά" ότι στον εισαγγελέα ως "εισαγγελέα" αντί για "εισαγγελεύ". Μπορεί να είναι γκάφα καταστασιακή που θα σου στοιχίσει φυλακή, αλλά γκάφα γλωσσική δεν είναι.
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?4588-%CE%95%CF%80%CE%AD%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%86%CE%B5 vs. http://lexilogia.gr/forum/showthrea...οι-επιμελητές)-να-δέχονται-το-λάθος-σαν-σωστόΗ αύξηση στην προστακτική δεν έπαψε να θεωρείται λάθος σε κάθε εκδοχή της γλώσσας.
Δεν ξέρω πόσο συχνά πιάνουμε τον κύριο Μπαμπινιώτη να κάνει ορθογραφικά λάθη επιπέδου γυμνασίου:
![]()
ο γραμματικός ή η πλειοψηφία; Εγώ λέω η πλειοψηφία.
όλοι λένε «στρέψε»
Γι αυτό και στην Ε.Ο. Αθήνα-Λάρισα κοντά στην Λάρισα, στριπτιζάδικο έχει επιγραφή "Strep Show" :lol:.