metafrasi banner

Transmission Electron Microscopy (TEM) = Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Διέλευσης (ΗΜΔ)

Elena

¥
Επειδή πολλά κυκλοφορούν (μετάδοσης κ.λπ.)


http://www.google.com/search?hl=el&q=ηλεκτρονική+μικροσκοπία+διέλευσης&lr=

(Και η SEM>σάρωσης (ΗΜΣ))

Για τους έχοντες αμφιβολίες, υπάρχει και το μικροσκόπιο:

http://www.google.com/search?hl=el&q="ηλεκτρονικό+μικροσκόπιο+διέλευσης&lr=

Δεν υπάρχει ούτε ένα εύρημα για μικροσκόπιο μετάδοσης/διείσδυσης που να μην είναι αποτέλεσμα μετάφρασης...

http://www.google.com/search?hl=el&q="ηλεκτρονικό+μικροσκόπιο+μετάδοσης&btnG=Αναζήτηση&lr=
 
Ο (κακός, έτσι δεν τον λες;) Πάπυρος αφιερώνει τρεις στήλες στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διέλευσης.
 
:) Δεν τον λέω «κακό». Απλώς, μου είναι αδύνατο να καταλάβω γιατί ανατρέχεις στον Πάπυρο όπως άλλοι στη Βίβλο. Αν, βέβαια, αφιερώνει έστω και μία στήλη στην εκτακυτταρομετρία, είμαι έτοιμη να τον τοποθετήσω στο προσκεφάλι μου...
:p
 
Ζήτημα 1ον: Υπάρχει η θέση ορισμένων ότι ο επιθετικός προσδιορισμός electron αποδίδεται ακριβέστερα από το επίθ. ηλεκτρονιακός, παρότι ομολογουμένως (και ουδείς δύναται να το αρνηθεί αυτό) το επίθ. ηλεκτρονικός είναι εν πολλοίς καθιερωμένο στη συγκεκριμένη χρήση (σ' αυτό συμφωνεί και η βάση Teleterm).

Ζήτημα 2ον: Ικανός αριθμός πανεπιστημιακών πηγών αποδίδει το ΤΕΜ με τον όρο Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Διαπερατότητας (αντί «Διέλευσης»).
 
Και μπορούν να μας πουν τι γυρεύει εκεί η διαπερατότητα («η ικανότητα ή ιδιότητα τών σωμάτων να διαπερνώνται από αέριο, μαγνητική ενέργεια, φως κ.λπ.»); Καλύτερα ένας που νεολογίζει με τη μικροσκοπία διαπέρασης.

Αλλά όταν πάμε στα μικροσκόπια διέλευσης, τα νούμερα είναι καταλυτικά.
 
Και μπορούν να μας πουν τι γυρεύει εκεί η διαπερατότητα («η ικανότητα ή ιδιότητα τών σωμάτων να διαπερνώνται από αέριο, μαγνητική ενέργεια, φως κ.λπ.»);
Μην τα μπερδεύεις με τη διαπερατότητα (=transmittance). Για δες κι εδώ: http://lexilogia.gr/forum/showthrea...f-transmittance-αντίστροφο-της-διαπερατότητας.
 
Μα δεν τα μπερδεύω εγώ. Εγώ δεν χρησιμοποίησα τη διαπερατότητα. Αυτοί που τη χρησιμοποιούν μάς μπερδεύουν.
 
Και να σου δώσω κι άλλη μία πηγή στις τόσες άλλες (ΕΜΠ, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ) που χρησιμοποιούν την απόδοση «Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Διαπερατότητας» είτε αποκλειστικά για το ΤΕΜ είτε μαζί με την απόδοση «Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Διέλευσης»: το Lexicon (δηλ. το ΑΠΘ) δίνει «Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Διαπερατότητας» και δευτερευόντως «Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Διερχόμενης Δέσμης» — και πουθενά «Διέλευσης».
 
Μη με ανακατεύεις με υψηλή Φυσική. Γλωσσικά το είδα. Δηλαδή ότι στα μικροσκόπια όπου «a beam of electrons is transmitted through an ultra thin specimen» δεν βλέπω τι γυρεύει η έννοια του διαπερατού («αυτός που εύκολα διαπερνιέται, ο ευκολοπέραστος») εκτός αν θεωρείται ιδιότητα τού «ultra thin specimen». Θα δεχόμουν καλύτερα τη μικροσκοπία μετάδοσης, όπως το λένε και οι Γάλλοι: Microscopie électronique en transmission.
 
Το ότι το «Μετάδοσης» είναι 100% λάθος έχει ξεκαθαριστεί ήδη από το αρχικό ποστ.

Αυτό που προσπαθώ να σου πω τόση ώρα είναι ότι κακώς πας με τον ορισμό των γενικών λεξικών για τη διαπερατότητα.
 
Δεν πάω με τους ορισμούς των λεξικών, πάω με τα ελληνικά που ξέρω.
Vision είναι όραση, visibility είναι ορατότητα.
Διαπερατότητα είναι permeability. Ή κάτι άλλο σε -ability.
Αν πρόκειται για μικροσκοπία διαπερατού υλικού (που το διαπερνά η δέσμη των ηλεκτρονίων), να το δεχτώ.

Λέει στον Πάπυρο:
Τα ηλεκτρόνια επιταχύνονται μετά την εκπομπή τους από ένα ή περισσότερα ανοδικά ηλεκτρόδια (ανάλογα με την ενέργεια που επιδιώκεται να μεταδοθεί στα ηλεκτρόνια) με κατάλληλη διαφορά δυναμικού και, κατόπιν, διέρχονται από σειρά ηλεκτρονικών φακών, γνωστών και ως μαγνητικών φακών, οι οποίοι συγκροτούνται από ηλεκτρομαγνήτες που τούς διαπερά δίαυλος ομοαξονικός προς το μικροσκόπιο.

Από εκείνο το διέρχονται κατέληξαν στη διέλευση. Η διαπερατότητα με πηγαίνει στους... ηλεκτρομαγνήτες.
 
Διαπερατότητα είναι permeability. Ή κάτι άλλο σε -ability.
Πάμ' άλλη μία: Διαπερατότητα είναι το transmittance. Δες και το δικό μας νήμα στο #6.
 
Μην τα μπερδεύεις με τη διαπερατότητα (=transmittance). Για δες κι εδώ: http://lexilogia.gr/forum/showthrea...f-transmittance-αντίστροφο-της-διαπερατότητας.

Νομίζω ότι έχουμε μια μεγάλη παρεξήγηση αρχικά: με το παραπάνω κατάλαβα ότι δεν πρέπει να μπερδεύω αυτά που λέμε εδώ με την «διαπερατότητα = transmittance". Τελικά, φαίνεται ότι εσύ εννοείς ότι όσοι μιλάνε για «μικροσκοπία διαπερατότητας», αποδίδουν το συνώνυμο «transmittance electron microscopy». Τόσο απλό.
 
Back
Top