metafrasi banner

toy automaton (pl. automata) = αυτόματο, μηχανικό παιχνίδι

Καλησπέρα σας!

Toy automata είναι κάτι σαν αυτό εδώ
. Μήπως γνωρίζει κανείς πώς ονομάζονται αυτά τα παιχνίδια; Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι "μηχανικά παιχνίδια"... υπάρχει κάτι πιο δόκιμο;
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα έλεγα ότι το «μηχανικό παιχνίδι» δεν είναι λάθος, αλλά είναι υπερώνυμο. Μπορεί ωστόσο να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για το «αυτόματο», αν δεν απαιτείται ορολογική ακρίβεια. Δες π.χ. από περιγραφή έκθεσης (εδώ ή εδώ): «Στο "Ευρωπαϊκό παιχνίδι", το σύνολο των εκθεμάτων, που ξεπερνά σε αριθμό τα χίλια, περιλαμβάνει κούκλες, κουκλόσπιτα, στρατιωτάκια, κουκλοθέατρο, μαριονέτες, χάρτινο θέατρο, οπτικά παιχνίδια, επιτραπέζια παιχνίδια, χάρτινες κατασκευές και μηχανικά παιχνίδια όπως αυτόματα, μηχανικές φιγούρες, τσίγκινα κουρδιστά οχήματα και τρένα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες».

Ωστόσο, το συγκεκριμένο σκυλάκι του παραπάνω βίντεο δεν είναι καθόλου «αυτόματο». Ένα χειροκίνητο παιχνίδι είναι. Αυτόματα είναι τα αυτόνομα ρομπότ όπως σε αυτό το βίντεο:



http://en.wikipedia.org/wiki/Automaton
 
Toy automata

Ευχαριστώ Νίκελ. Efficient και to the point, as always! Θα επιλέξω τα "μηχανικά παιχνίδια" ακριβώς επειδή είναι υπερώνυμο για να είμαι μέσα...

D.
 

Cadmian

New member
Ίσως αν τα αποδώσεις ως «κουρδιστά μηχανικά παιχνίδια (αυτόματα)»; Μου φαίνεται πως είναι πιο ξεκάθαρο ως προς την ιδιαιτερότητα αυτών των παιχνιδιών.
 

ayusaya

New member
αυτόματο

Ίσως αν τα αποδώσεις ως «κουρδιστά μηχανικά παιχνίδια (αυτόματα)»; Μου φαίνεται πως είναι πιο ξεκάθαρο ως προς την ιδιαιτερότητα αυτών των παιχνιδιών.

το "κουρδιστά" είναι ελαφρώς παραπλανητικό γιατί τα αυτόματα (αυτή η λέξη είναι ο ειδικός όρος από τον καιρό του Ήρωνα του Αλεξανδρινού και αρκεί) μπορεί να έχουν σαν πηγή της ενέργειας που τα κινεί τόσο ένα ελατήριο (κουρδιστά) όσο και μια χειροκίνητη μανιβέλα ή ηλεκτρικό κινητήρα κλπ.
Αν ο πιθανός αναγνώστης του κειμένου δεν είναι εξοικειωμένος με την ορολογία, το "μηχανικά παιχνίδια (αυτόματα)" είναι καλό στο βαθμό που μιλάμε για ένα αυτόματο που προορίζεται για παιχνίδι. Διότι τα αυτόματα δεν είναι απαραίτητα παιχνίδια, αλλά μπορεί να είναι "θεατρικές κούκλες", "έργα τέχνης", "κούκλες βιτρίνας" κλπ.

Στάθης (Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια)
 

nickel

Administrator
Staff member
Ευχαριστούμε πολύ, Στάθη, και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας και το μεράκι σας.
 
Top