tourets d'enroulement des câbles

Ωραίες οι μπομπίνες σας και τα καρούλια σας. Cable reel στα αγγλικά.

Για το λόγιο έχω μείνει στο εξέλικτρο και το πηνίο, ενώ το στροφείο είναι η μανιβέλα. Γι' αυτό θα πρότεινα την μπομπίνα ως ασφαλέστερη λύση.

OK, βρίσκω αυτό για το στροφείο στα αρχαία:
ΠαπΛεξ: (αρχ.) 2. ξύλινος κύλινδρος με μοχλό πάνω στον οποίο τυλίγονταν καλώδιο, μποζαργάτης (windlass, capstan στο LSJ)

Ό,τι μετασκευή θέλεις, εδώ! Βρήκες τον άνθρωπό σου :D
(Και τιμές λογικές: κάνα καφεδάκι, καμιά μπιρίτσα για να θαυμάσουμε το αποτέλεσμα του κόπου μας ;) )
http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?3001-downcycling-upcycling-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7

Για το λόγιο έχω μείνει στο εξέλικτρο και το πηνίο, ενώ το στροφείο είναι η μανιβέλα. Γι' αυτό θα πρότεινα την μπομπίνα ως ασφαλέστερη λύση.
Νίκελ, όπως προανέφερα τον όρο «στροφείο» τον χρησιμοποιούσαν σε λόγιο συγκείμενο στον ΟΤΕ κανονικά.

Ο μοναδικός λόγος που το έψαξα ήταν ότι μου φαινόταν αδύνατο :) να χρησιμοποιείται η μπομπίνα σε λόγια κείμενα, προκηρύξεις διαγωνισμών κ.λπ. και ούτε το τύμπανο μου φάνηκε 100% πειστικό.

Ζαζ, εννοούσα ότι εγώ και τα λεξικά χρειαζόμαστε μια γερή ενημέρωση. Έπρεπε ωστόσο να βρω τη λογική της λόγιας χρήσης από τη ΔΕΗ.

Και η εγγραφή στο teleterm:
cable drum = τύμπανο καλωδίου
cable reel, cable drum = τύμπανο καλωδίου, στροφείο καλωδίου | (γαλλ.) touret de câble

Ζαζουλεύ,
σε κάποια μη-γλωσσικά μπλογκ που παρακολουθώ, οι όροι upcycling και reclaiming χρησιμοποιούνται κατά κόρον για να δηλώσουν την αξιοποίηση άπειρων υλικών και τη μετατροπή τους σε αντικείμενα που ελάχιστη ή και καμία σχέση με την αρχική τους εφαρμογή δεν έχουν. Έτσι, η μετατροπή μιας παλέτας σε τραπεζάκι θεωρείται upcycling, ενώ βρίσκουμε και ενδιαφέρουσες αν και όχι πάντα αισθητικά άρτιες εφαρμογές από reclaimed wood ή reclaimed metal κλπ.

Είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι με την ύλη, με πολλές αποτυχίες, λιγότερες -αλλά τόοοσο ικανοποιητικές- επιτυχίες και, κυρίως, ένας καλός τρόπος να ξαλεγράρει το μυαλό (και τα χέρια ;) ) ενός μεταφραστή μιας μεταφράστριας
:p:p

Back