The Silly Season

oublexis

Member
Ενδεχομένως, θα μπορούσαμε να το πούμε στα ελληνικά «η εποχή της ειδησογραφικής άπνοιας». Δεν γνωρίζω αν έχει δοκιμαστεί απόδοση πιστότερη στο αγγλικό.

Λίγες πληροφορίες στην αγγλική Βικιπαιδεία: http://en.wikipedia.org/wiki/Silly_season

Σε τούτα εδώ τα χώματα, δεν έχουμε (δυστυχώς) άπνοια. Όλο και κάποιοι αέρηδες θα μας βάλουν φωτιές, όλο και κάποιες θύελλες θα ταράξουν το δημόσιο βίο μας.

Προχτές πάντως, κόλλησε το κουμπί του ριμόουτ σ' ένα κανάλι με πολύ πιο δροσερές (ή καυτές) ειδήσεις από αυτές που μας δίνουν τα άλλα κανάλια. Τι ωραίο να ζεις στην καρακοσμάρα σου!
 

Zazula

Administrator
Staff member
Τι ρέτζιστερ θέλουμε; Διότι ο κόσμος ήδη, χωρίς βέβαια να το έχει τυποποιήσει 100% σε συγκεκριμένη σύναψη, μιλά για ρεπορτάζ από παραλίες (ή, ακριβέστερα, για ρεπορτάζ του κώλου) για να δηλώσει την εποχή τής (τόσο κλισέ) θερινής ραστώνης και της αβάσταχτης ελαφρότητας της τηλεόρασης (που τη συνοδεύει).
.
Τον ρυθμό της αντίστασης δίνει η τηλεόραση, η οποία προσπαθεί με παιάνες, ρεπορτάζ από παραλίες (τα λεγόμενα και κωλορεπορτάζ ή ρεπορτάζ του κώλου) και εικόνες από τις χώρες τις βόρειας Ευρώπης που πνίγεται απο τις βροχές, να ανυψώσουν το εθνικό φρόνημα.
Όσον αφορά δε την αθλητική δημοσιογραφία, μιλάμε φυσικά για τη διαβόητη εποχή της μεταγραφολογίας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν κάνουμε συλλογή αποδόσεων που έχουν προταθεί, η Ματζέντα έχει «νεκρή δημοσιογραφική περίοδος» και το answers.com «καλοκαιρινή περίοδος ειδησεογραφικής ανομβρίας».
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ναι, αλλά οι ανομβρίες, οι άπνοιες και οι νέκρες δεν αποδίδουν το άκρατο silliness του silly season. :D
 

nickel

Administrator
Staff member
Τα κακόμοιρα τα λεξικά, όταν δεν έχουν αντίστοιχο δόκιμο όρο να προτείνουν, καταφεύγουν στις ερμηνείες. Εμείς εδώ έχουμε μια άλλη άνεση
 
Πιστεύω ότι η εποχή της αβάσταχτης ελαφρότητας της τηλεόρασης του Ζαζ αποδίδει ωραιότατα το νόημα, αλλά δεν μου έρχεται καμιά ιδέα για να μειωθεί λίγο ο αριθμός των λέξεων και να αποφευχθεί το μακρυνάρι :(
 

Lina

¥
Η εποχή των μπάνιων του λαού, κοπυράιτ Παπανδρέου κι αυτό.

Μην το πάρετε στα σοβαρά, αστειεύομαι.

Η γενική των μπάνιων κακόηχη δεν είναι;
 

nickel

Administrator
Staff member
Η εποχή των μπάνιων του λαού
«Η εποχή των μπάνικων», μήπως;
Μαζί με την «εποχή της χαλάρωσης». :eek:

Πλάκα πλάκα, η εποχή της σαχλαμάρας ή η εποχή της σάχλας είναι ωραία για το αγγλικό. Αν και χρησιμοποιούνται με διαφορετική σημασία.
 
Θα έλεγα η εποχή της αποχαύνωσης, αν και για μερικούς εξ ημών ισχύει σε φάση quattro stagioni. Μου αρέσει και το περίοδος σαχλαμάρας που είπε η Palavrita.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Συμφωνώ με τον Λέξο. Κι εμένα μ' αρέσει η "εποχή σαχλαμάρας".
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ειδικά για την περίπτωση, ίσως αντί για εποχή είναι καλύτερη η «σεζόν» (κάτι σαν την παράλληλα εξελισσόμενη περίοδο ή σεζόν των εκπτώσεων): σεζόν της σαχλαμάρας, σεζόν της σάχλας, σαχλοσεζόν. Επιπρόσθετα, όλοι μπορεί να έχουμε την περίοδο της σαχλαμάρας μας ή την σαχλοπερίοδό μας, γιατί όχι και η τηλεόραση;
Για κάτι σε λιγότερο σαχλό, μπορούμε ίσως να δοκιμάσουμε τις χαζομάρες και τα χαζά: χαζοσεζόν (με την σπάνια εμφάνιση δύο ζήτα σε μια λέξη, (αν και βέβαια έστιν Ζάζουλας), περίοδος της χαζομάρας. Για κάτι πιο ανάλαφρο πάλι, ίσως βοηθάει η εποχή/περίοδος/σεζόν της ελαφρότητας (πνευματικής, ειδησεογραφικής και ενδυματολογικής);
 

Zazula

Administrator
Staff member
Επιπρόσθετα, όλοι μπορεί να έχουμε την περίοδο της σαχλαμάρας μας ή την σαχλοπερίοδό μας...
Τώρα εγώ, που ανατριχιάζω στη σκέψη ότι μπορεί να έχω την οποιαδήποτε περίοδό μου, είμαι καλά, γιατρέ μου; :p Ακόμη και να τη διανύω την περίοδό μου ζορίζομαι... :)

ΥΓ Η εμφάνιση δύο ζήτα σε μία λεξη δεν είναι σπάνια. :D
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η εμφάνιση δύο ζήτα σε μία λεξη δεν είναι σπάνια. :D

Μάλλον σκεφτόμουν με όρους σκραμπλ, είναι και το σ ανάμεσα στα δύο ζ που εμείζ οι ζιντόιτς το λέμε ζ όπως στο ζίμπενμαλ... :)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Zbrox!
Έχουμε και ειδικό νήμα στον Παιχνιδότοπο!
(Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μια και ξαναβρισκόμαστε σε αυτή την εποχή της σαχλαμάρας, σκέφτηκα να ξαναθυμηθούμε αυτό το προμνημονιακό (oh, yes!!) νήμα. Η αφορμή που μου το θύμισε ήταν αυτό εδώ το σημερινό άρθρο, αλλά προσθέστε ελεύθερα τις δικές σας προτιμήσεις... :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Δεν ξέρω αν το έγραψε κανείς στα παραλειπόμενα του Μουντιάλ, αλλά πρόσεξα ότι ο Μέσι όχι μόνο μπάλα δεν μπορούσε να παίξει (αν εξαιρέσουμε τα σπάνια ξεσπάσματά του), αλλά ούτε τον (υπέροχο) εθνικό ύμνο τους δεν μπορούσε (ή δεν ήξερε) να τραγουδήσει.

(Ναι, είναι silly season. Μα εδώ κόντεψε να στεναχωρηθώ πού πεθάνανε τον Άρτσι.)
 
Top