metafrasi banner

resonant vibration

Alexandra

Super Moderator
Staff member
A lot of documentary footage of aerial photography is fairly rough. It has resonant vibration.

Τι καταλαβαίνετε από αυτή την πρόταση; Θα σας πω μετά τι καταλαβαίνω εγώ, δεν θέλω να σας επηρεάσω.

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Το νόημα κάτι σε «είναι δυνατές». Από συνεντεύξεις στο making of, να υποθέσω;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ναι, είναι από making of, αλλά οι λέξεις resonant vibration εδώ είναι σε κυριολεκτική χρήση.

Είναι λίγο δύσκολο αν είσαι έξω από το πνεύμα της ταινίας. Μαντεύω και υποψιάζομαι ότι εννοεί ότι το εν λόγω υλικό "resonates", έχει απήχηση και δύναμη σαν υλικό. Το χρησιμοποιεί μεταφορικά;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όχι, δεν είναι μεταφορική χρήση. Μιλάει για δονήσεις που προκύπτουν όταν κινηματογραφείς από αεροπλάνο.

Κι εγώ αυτό το τελευταίο καταλαβαίνω. Ότι, λόγω της κίνησης του αεροπλάνου, το υλικό που προκύπτει είναι "κουνημένο". Όχι με την έννοια του "θολού" στην εικόνα, με την έννοια του ήχου περισσότερο. Μάλλον κάτι σαν ακουστική αντανάκλαση;

Έντιτ: ακουστική δόνηση (ή ακουστικές δονήσεις) ήθελα να πω...

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μπράβο! Αυτό είναι το κόλπο, που δύσκολα το πιάνει μεταφραστής που δεν ξέρει Φυσική. Resonance = συντονισμός.

Δηλαδή, καθώς πετάει το αεροπλάνο και έχει από κάτω την κάμερα, η κάμερα συντονίζεται και δονείται διαρκώς, με αποτέλεσμα να βγαίνει το πλάνο κουνημένο.

Κάνω επιμέλεια, και πρέπει όχι μόνο να το διορθώσω, αλλά να πείσω κι αυτόν που το 'γραψε ότι έκανε λάθος.

Μπράβο! Αυτό είναι το κόλπο, που δύσκολα το πιάνει μεταφραστής που δεν ξέρει Φυσική. Resonance = συντονισμός.

Δηλαδή, καθώς πετάει το αεροπλάνο και έχει από κάτω την κάμερα, η κάμερα συντονίζεται και δονείται διαρκώς, με αποτέλεσμα να βγαίνει το πλάνο κουνημένο.

Όχι, εγώ το κατάλαβα ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η κυριολεκτική σημασία της φράσης. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουν αντισταθμιστικά μέτρα για να βγαίνει το υλικό καθαρό. Αλίμονο, αν τα πλάνα που γυρίζανε από αεροπλάνα κλπ είχανε αυτό το πρόβλημα. Θα βγαίνανε όλα κουνημένα.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όχι, όντως έχουν κάποιον κραδασμό οι ταινίες που έχουν τραβηχτεί από αεροπλάνο. Αλλά μιλάμε για ντοκιμαντέρ. Χωρίς ειδικά εφέ.