metafrasi banner

Register/Buffer

Από προδιαγραφές μνήμης. Το έχω σε ένα πινακάκι στο οποίο συγκρίνονται δύο μνήμες, η UDIMM και η RDIMM και στην προδιαγραφή "Register/Buffer" για την πρώτη μνήμη έχουμε No (ότι δεν διαθέτει δηλαδή αυτό το χαρακτηριστικό) και για την δεύτερη έχουμε Yes.
Για το buffer καταλαβαίνω ότι είναι προσωρινή αποθήκευση. Για το register όμως δεν έχω βρει άκρη. Καμιά ιδέα;
 
Στο λεξικό της πληροφορικής (Microsoft Press/Κλειδάριθμος) δίνει
register = καταχωρητής. Σύνολο δυαδικών ψηφίων (bit) υψηλής ταχύτητας μέσα σε ένα μικροεπεξεργαστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή, που χρησιμοποιείται για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό.​
 
Χμ..ναι το έχω δει αυτό αλλά πώς συνδέεται με τη μνήμη και ποια είναι η διαφορά του από το Buffer;
 
Πολύ απλουστευτικά, οι καταχωρητές είναι περιοχές όπου μπορούν να αποθηκευτούν δεδομένα για συγκεκριμένη χρήση ενώ οι περιοχές προσωρινής αποθήκευσης μπρούν να αποθηκεύουν δεδομένα για «κάθε λογής» χρήση. Στον καταχωρητή Χ (αλλιώς λέγονται, αλλά να μην το μπλέξω) υπάρχει πάντα μια συγκεκριμένου είδους πληροφορία για χρήση όποτε χρειαστεί, ενώ στην προσωρινή αποθήκευση υπάρχει μια πληροφορία που έτυχε να αποθηκευτεί εκεί για λίγο και μπορεί μετά να αντικατασταθεί από πληροφορία εντελώς διαφορετικού είδους.

Edit: Να το δοκιμάσω κι αλλιώς: Οι καταχωρητές (registers) είναι περιοχές «ρεζερβέ μνήμης», οι περιοχές προσωρινής αποθήκευσης (buffers) είναι περιοχές «ελευθερόχρηστης» μνήμης.
 
Δηλαδή η μνήμη που έχει No σε αυτό το χαρακτηριστικό, τι στο καλό κάνει αφού ούτε προσωρινά αποθηκεύει ούτε πιο μόνιμα;
 
Φαντάζομαι ότι εννοεί ότι απλώς δεν είναι χρήσιμη για τέτοιους σκοπούς.

Edit: Μπορεί να είναι χρήσιμη ως σταθερή μνήμη.
 
Καλημέρα.

Τόσο το λεξικό της Siemens, όσο και του Πανταζή λημματογραφούν "καταχωρητής": (Πληρ.) βοηθητικός χώρος αποθήκευσης τιμών, συνήθως εγγενές τμήμα της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας, η οποία διαθέτει συγκεκριμένο σύνολο καταχωρητών στους οποίους ανατίθενται τιμές ανάλογα με την απαιτούμενη εφαρμογή.

(Επικ.) ειδικός χώρος μνήμης μηχανημάτων επικοινωνιών για λειτουργικές ανάγκες.

Πανταζής: θέση μνήμης η οποία έχει ως προορισμό την εκτέλεση κάποιας συγκεκριμένης εργασίας.

Προφανώς, είναι καταχωρητής που επέχει θέση ενδιάμεσης/προσωρινής μνήμης ή το αντίστροφο.
 
Και περισσότερες λεπτομέρειες από εδώ:

UDIMM vs. RDIMM:

There are some differences between UDIMMs and RDIMMs that are important in choosing the best options for memory performance. First, let’s talk about the differences between them.
RDIMMs have a register on-board the DIMM (hence the name “registered” DIMM). The register/PLL is used to buffer the address and control lines and clocks only. Consequently, none of the data goes through the register /PLL on an RDIMM.
 
Ξέχασα να προσθέσω ότι (όπως φαίνεται κι απ' τον σύνδεσμο της ΗΡ που έβαλα) κατά κανόνα τα Registered & Buffered για τις μνήμες μένουν αμετάφραστα.
 
Χμ..ναι το έχω δει αυτό αλλά πώς συνδέεται με τη μνήμη και ποια είναι η διαφορά του από το Buffer;
Από τους ορισμούς και τα κείμενα που παρατίθενται (και τις αρχαίες γνώσεις μου για τον τρόπο λειτουργίας της μνήμης) συμπεραίνω και γράφω υπεραπλουστευμένα τα εξής:
1. Στις μνήμες χωρίς καταχωρητές (registers) και χώρους προσωρινής αποθήκευσης (buffers), ο ελεγκτής της μνήμης στέλνει τα δεδομένα απευθείας στη μνήμη.
2. Στις μνήμες με καταχωρητές ο ελεγκτής στέλνει τα δεδομένα στη μνήμη και ταυτόχρονα στέλνει τη θέση τους και άλλες βασικές πληροφορίες για τα δεδομένα που μεταφέρονται από και προς τη μνήμη, αλλά όχι τα ίδια τα δεδομένα, στους καταχωρητές (The register/PLL is used to buffer the address and control lines and clocks only. Consequently, none of the data goes through the register /PLL on an RDIMM.) Οι καταχωρητές, δηλαδή, λειτουργούν ως "θυρωροί" της μνήμης: κατά την ανάγνωση των δεδομένων από τη μνήμη το σύστημα ζητάει τα δεδομένα από τον ελεγκτή μνήμης και αυτός συμβουλεύεται τους καταχωρητές για να βρει πού βρίσκονται ποια δεδομένα. Κατά την εγγραφή, ο ελεγκτής "γράφει" τα δεδομένα στη μνήμη και ταυτόχρονα καταχωρεί τις ανωτέρω πληροφορίες γι' αυτά στους καταχωρητές, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση στα ίδια τα δεδομένα, όταν το σύστημα τα χρειαστεί. Τελικά, με τους καταχωρητές αυξάνεται κυρίως η αξιοπιστία και η σταθερότητα του συστήματος.
3. Στις μνήμες με χώρο προσωρινής αποθήκευσης (buffer), μεταξύ ελεγκτή μνήμης και της ίδιας της μνήμης παρεμβάλλεται ο buffer που, αντίθετα με τον καταχωρητή δεν κρατάει μόνο τις βασικές πληροφορίες γι' αυτά, αλλά αποθηκεύει προσωρινά τα ίδια τα δεδομένα ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα αμέσως μόλις χρειαστούν. Αυτή η αρχιτεκτονική επιταχύνει τη λειτουργία και βελτιώνει την αξιοπιστία αλλά, εκτός των άλλων παράπλευρων απωλειών, η υλοποίησή της είναι ακριβότερη από τις άλλες (όπως φαίνεται και από τον σύνδεσμο της HP που δίνει ο Ζαζ).

Οπότε, αν δεν τα αφήσεις αμετάφραστα και με δεδομένο ότι έχεις πίνακα προδιαγραφών, θα τολμούσα να προτείνω να τα γράψεις αυτούσια στον πίνακα, χάριν συντομίας και οικονομίας χώρου (Διαθέτει Register/Buffer: Ναι/Όχι, Όχι/Ναι κ.οκ.) και να εξηγήσεις σε σημείωση τους όρους Register και Buffer ως Καταχωρητής και Προσωρινή Αποθήκευση Δεδομένων (ή όποια άλλη μετάφραση κρίνεις κατάλληλη για το buffer), αντίστοιχα. Όντας μαζοχιστικά ψείρας και δάσκαλος, εγώ ίσως να προσπαθούσα και να τα εξηγήσω στη σημείωση...:eek:

Να με συμπαθάς για την υπεραπλούστευση και την υπερβολική ίσως επεξηγηματικότητα αλλά, έχοντας συνηθίσει να εξηγώ πράγματα σε άσχετους, μου έχει μείνει το κουσούρι και συχνά παρεξηγούμαι γι' αυτό, ιδίως από τους σχετικούς! :o

Σημειώνω επίσης ότι δεν είμαι σε καμία περίπτωση ειδήμων στις τεχνολογίες της μνήμης· απλώς διαβάζω->προσπαθώ να καταλάβω->προσπαθώ να βοηθήσω. Έτσι, αν κάνω λάθος στη γενική περιγραφή του τρόπου λειτουργίας, παρακαλώ (όχι βέβαια θερμά, καλοκαιριάτικα;)) τους πιο σχετικούς με το θέμα να διορθώσουν τις τυχόν αρλούμπες μου!
 
Αμέλησα να ευχαριστήσω τον daeman για την πολύ ωραία ανάλυση, καθώς και όλους τους υπόλοιπους. :-)
 
Back
Top