metafrasi banner

principal component analysis (PCA) = ανάλυση κύριων συνιστωσών

gstam

New member
Επιστροφή και πάλι στο forum για τις σοφές συμβουλές σας...

Μία από τις βασικές τεχνικές που αναφέρονται σε βιβλία (και λογισμικό) στατιστικής είναι η PCA (principal component analysis). Μία από τις πιθανές αποδόσεις που χρησιμοποιείται αρκετά είναι "ανάλυση κύριων συνιστωσών". Αυτή είναι και η δική μου προτίμηση, αφού έτσι μας την διδάξανε στο πανεπιστήμιο. Όμως, φίλοι και γνωστοί (έχουμε κάνει και συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα) προτιμούν το "ανάλυση βασικών συστατικών μερών" για να αποφύγουν τη χρήση της λέξης "συνιστώσα" που ενδεχομένως παραπέμπει αλλού (βλέπε διανύσματα). Θα εκτιμούσα πολύ τις δικές σας απόψεις γύρω από το θέμα ή και διαφορετικές προτάσεις για το πώς θα έπρεπε να μεταφράσω τον όρο.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
 

nickel

Administrator
Staff member
Τόση συζήτηση έχει γίνει για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει προσοχή μην τους μπερδέψουμε με τα διανύσματα. :) Η ανάλυση κύριων συνιστωσών είναι τόσο διαδεδομένος όρος που αυτοί που τον χρειάζονται και τον χρησιμοποιούν είμαι βέβαιος ότι γνωρίζουν ακριβώς τι εννοούν. Για την ακρίβεια, αν γίνονται παιχνίδια, γίνονται με το principal, καθώς όλο και ξεπετάγεται και μια ανάλυση βασικών συνιστωσών μέχρι και ανάλυση πρωταρχικών συνιστωσών. Αλλά εγώ γράφω στον τίτλο με σιγουριά το καθιερωμένο.
 

gstam

New member
Κι εγώ αυτή την άποψη έχω, απλώς μου δημιουργήθηκαν αμφιβολίες...
 

timos_m

New member
gstam said:
ενδεχομένως παραπέμπει αλλού (βλέπε διανύσματα)
nickel said:
Τόση συζήτηση έχει γίνει για τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει προσοχή μην τους μπερδέψουμε με τα διανύσματα.
Παραπέμπει πράγματι στα διανύσματα, και μάλιστα σκόπιμα, αφού πρόκειται όντως για διανυσματική ανάλυση.
 
Top