metafrasi banner

offset

Eudokia

New member
Καλησπέρα
Σε εξήγηση αυτού του σχήματος που δείχνει συμβολή 2 δρόμων



αναφέρεται ότι οι ακτίνες στροφής πρέπει να είναι: 8 & 6 (m) offset.
Σημειωτέον, το κείμενο αναφέρεται σε βρετανικούς δρόμους.
Πώς θα αποδίδατε το offset για έναν Έλληνα αναγνώστη που σχεδιάζει δρόμους;
Εκατέρωθεν;

Ευχαριστώ
 

Attachments

  • junction.doc
    51.5 KB · Views: 129

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Νομίζω ότι το offset εδώ έχει αυτή την έννοια:
A short distance measured perpendicularly from the main line in surveying, used to help in calculating the area of an irregular plot.

Τώρα χρειάζεται εδώ ένας μηχανικός, κατά προτίμηση τοπογράφος, αλλά και αρχιτέκτονας νομίζω ότι μπορεί να μας απαντήσει. Ένα λεξικό ορολογίας που έχω δεν με φώτισε ιδιαίτερα, επειδή έχει καμιά 15αριά μεταφράσεις.



 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έχω την αίσθηση ότι είναι απλώς ακτίνα, επειδή, και από εδώ βλέπω ορολογία απλής γεωμετρίας (για το συγκεκριμένο).

Αλλά είναι τόξο κανονικής περιφέρειας; Ας το ψάξουμε λίγο ακόμη...
 

nickel

Administrator
Staff member
Μου φαίνεται περίεργη η χρήση του όρου offset εκεί που περιγράφει ακτίνες των κύκλων της στροφής. Λέει «8 & 6 (m) offset»; Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στην περίπτωση του κύκλου με τη μεγαλύτερη ακτίνα η στροφή γίνεται λίγο πιο κάτω και επομένως υπάρχει απόκλιση από την ευθεία (offset) του δρόμου στον οποίο μπαίνει ο δρόμος που έρχεται από τα δεξιά. Το προσεγγίζω γλωσσικά μονάχα, έτσι;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ναι, αλλά σχεδιαστικά είναι η τυπική απεικόνιση της θέσης όπου μπαίνει η ακτίνα του κύκλου. Και τώρα προσέχω καλύτερα την αρχική ερώτηση της Ευδοκίας που λέει ότι οι ακτίνες στροφής πρέπει να είναι: 8 & 6 (m) offset, ξανακοιτάζω το διάγραμμα, βλέπω ότι τα κέντρα των ακτίνων φαίνεται να μην είναι πάνω στην ίδια κάθετο ως προς τον δρόμο και να έχουν μια μικρή απόκλιση, που απεικονίζεται μάλιστα και στο σχήμα, εδώ:



Επομένως, οι ακτίνες είναι 8 & 6 m, έκκεντρες; Ίσως κάτι στο περικείμενο να βοηθάει.
 

Attachments

  • junction2.jpg
    junction2.jpg
    28.4 KB · Views: 268

Eudokia

New member
1.Ευχαριστώ όλους
2.Το συγκεκριμένο σχήμα αναφέρεται στη συμβολή ενός (στενού) μονόδρομου που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση οχημάτων σε συγκροτήματα κατοικιών με τον εσωτερικό "ιδιωτικό" δρόμο που οδηγεί σε μια ομάδα σπιτιών [όχι πολύ συνηθισμένη περίπτωση στην Ελλάδα, δεν έχουμε οργανωμένη δόμηση στο βαθμό που υπάρχει στο ΗΒ].

Το offset υπάρχει σε αυτό τον πίνακα View attachment table.doc (συγγνώμη, δεν έχω εξοικειωθεί να μεταφέρω αλλιώς εικόνες) Τον πίνακα και το σχήμα τα βρήκα ψάχνοντας, εδώ: http://www.lancashire.gov.uk/environment/documents/LCC_Residential_Road_Design_Guide.pdf προσπαθώντας να καταλάβω το δικό μου κείμενο.

Στο κείμενο που με αφορά υπάρχει ένας σχεδόν πανομοιότυπος πίνακας, χωρίς όμως το αντίστοιχο επεξηγηματικό σχήμα. Το 8 και 6 αφορούν ασυζητητί ακτίνες στροφής.

Ναι Drsiebenmal, στο σχήμα φαίνεται να υπάρχει μετατόπιση του κέντρου, ωστόσο δεν νομίζω ότι ισχύει, γιατί τότε η κάτω καμπύλη θα έβγαινε ακόμα πιο έξω. Αυτό που σκέφτομαι είναι μήπως το offset αναφέρεται στη μετατόπιση του δρόμου: τακτική που εφαρμόζεται και για να υποχρεωθούν οι οδηγοί να κόψουν ταχύτητα. Σκέφτομαι, επίσης, ότι στο Autocad με την εντολή offset σχεδιάζουμε παράλληλες.
Αν εννοεί αυτό, νομίζω ότι θα το αποδώσω: 8 & 6 με παράλληλη μετατόπιση του δρόμου.
3.Αλεξάνδρα, παρ' ότι είμαι αρχιτέκτονας, πάλι τη βοήθειά σας ζητάω. Σκέψου πόσο πολύτιμοι είστε.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ευδοκία, από όσο κατάλαβα από τα ελεύθερα εγχειρίδια Οδοποιίας Ι που ξεφύλλισα χτες (δυστυχώς, τα περισσότερα πανεπιστημιακά είναι κλειδωμένα), στην τυπική οδοποιία, αυτές οι ενωτικές καμπύλες σε συμβολές απλού τύπου Τ είναι ίσες και από τις δύο πλευρές.

Οπότε, άσχετα με το σχήμα, μάλλον έχεις δίκιο. Από τη στιγμή που εδώ έχουμε από τη μια ένα τόξο 8 m και από την άλλη ένα τόξο 6 m, υπάρχει μετατόπιση --τα 2,75 m (πάνω αριστερά στο σχήμα) και... ας περιμένουμε και για άλλες ιδέες, αλλά αν δεν βρεθεί συγκεκριμένη ορολογία, τότε μην τσιγκουνευτείς τις λέξεις· όσο σαφέστερα, τόσο καλύτερα.


Α, και για να παίρνεις εικόνα από οτιδήποτε εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή σου, υπάρχει το πολύ απλό, εύχρηστο και χρήσιμο βοηθηματάκι Εργαλείο αποκομμάτων, στα Βοηθήματα των Windows. ;)
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Εγώ ως κοινός θνητός που δεν καταλαβαίνει από την ειδική ορολογία σας, καταλαβαίνω τα πάντα με την παράλληλη μετατόπιση. Ε, δεν θα καταλάβει και ο επιστήμονας;
 
Καλησπέρα.

Απαντάω λίγο αργά, αλλά να πω ότι η παράλληλη μετατόπιση είναι σωστή απόδοση της έννοιας του συγκεκριμένου κομματιού. Δεν είμαι όμως 100% σίγουρος ότι αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στα ελληνικά, γιατί δεν διδάχτηκα ελληνική ορολογία (δεν είμαι σίγουρος κι αν υπάρχει αντίστοιχος ελληνικός όρος).
 
Top