metafrasi banner

morning maniac music = πρωινή ανεβαστική / ξεσηκωτική μουσική

Alexandra

Super Moderator
Staff member
"Okay people, you have heard the heavy groups. Now it's time for morning maniac music. Believe it. It's a new dawn... The regular guys."
-- Grace Slick introducing the song "Volunteers" at Woodstock


1) Τι σημαίνει το morning maniac music; Θα το μεταφράσουμε κατά λέξη;

2) The regular guys για τους οποίους μιλάει, υποθέτω ότι είναι οι Jefferson Airplane, αφού δικό τους είναι το τραγούδι Volunteers.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αμβρόσιε, τα είχα δει αυτά, αλλά είναι σημερινά πράγματα. Δηλαδή, αν αυτή την έκφραση την πρωτοείπε η Grace Slick το 1969, θα ήθελα να μάθω τι σημαίνει.
 
Προφανώς, αναφέρεται στον συγκεκριμένο ήχο του συγκροτήματος. Morning γιατί την έκφραση την πρωτοείπε στο Γούντστοκ πρωί-πρωί με την τσίμπλα στο μάτι (6 η ώρα το πρωί).
 
Και κάτι ακόμα: φαντάζομαι ότι το maniac εδώ χρησιμοποιείται με την έννοια αυτού που σε "ανεβάζει"(μανία). Το χρησιμοποιεί σε αντιδιαστολή προς τα heavy groups που προηγήθηκαν. Θα το μετέφραζα λίγο-πολύ πιστά. Η έκφραση είναι trademark.

Υ.Γ. Πρωινή μουσική για τρελάρες; Πρωινή τρελή μουσική;
 
Αλεξάνδρα, ρώτησα έναν δισκοπώλη που ασχολείται με την εποχή και λέει ότι δεν σημαίνει κάτι ιδιαίτερο.
 
Πρωινή μουσική για τρελούς ή για μανιακούς. Ή και "πρωινή μανιακή μουσική" -το προτιμώ.
Δεν είναι όρος, είναι ένα χιουμοριστικό ευφυολόγημα της Grace Slick, καθότι οι Jefferson Airplane είχαν λιγότερο σκληρό ήχο από τους Who που προηγήθηκαν (ως το χάραμα), αλλά πιο ψυχεδελικό και καθόλου ελαφρύ. Έπαιξαν το πρωί της Κυριακής μπροστά σε ένα ήδη ξενυχτισμένο κοινό. Πραγματικά, ήταν μια παρανοϊκή επιλογή για chill out!
 
"Λοιπόν παιδιά, αρκετά βαρύναμε με την προηγούμενη μπάντα/ -ες. Ώρα για λίγη ανεβαστική μουσική για να ξυπνήσουμε. Και σας το λέω σταράτα. Η μέρα που χαράζει δεν έχει προηγούμενο.... Από την μπάντα μας στη γνωστή της σύνθεση."
Λέω εγώ τώρα.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και πολύ καλά τα λες, Gutbucket. Σας ευχαριστώ όλους για τη συμβολή σας.
 
Top