Κατέληξα εδώ έπειτα από αναζήτηση στον γούγλη. Η ερώτησή μου είναι η εξής: πώς θα αποκαλούσατε κάποιον, αν έπρεπε να χρησιμοποιήσετε έναν όρο απαρτιζόμενο από δύο λέξεις το πολύ, ο οποίος έχει αποφοιτήσει είτε από το μεταπτυχιακό είτε από το διδακτορικό πρόγραμμα του
Ινστιτούτου Λογικής, Γλώσσας και Υπολογισμού του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ;
Πολύ ειδική η ερώτησή μου ίσως, αλλά πιστεύω και ταυτόχρονα γενική υπό την έννοια ότι ο όρος που χρησιμοποιείται στην αγγλική είναι logician για τους αποφοιτήσαντες οι οποίοι ασχολούνται με διάφορες πτυχές της λογικής και όχι απαραιτήτως με τον συνδυασμό της με τη φιλοσοφία. Μερικά πεδία στα οποία εισχωρεί η Επιστήμη της Λογικής είναι ενδεικτικά τα Μαθηματικά (π.χ. Θεωρία Μοντέλων, Θεωρία Αποδείξεων), η Επιστήμη των Υπολογιστών (π.χ. Τροπική Λογική, Αλγόριθμοι και Πολυπλοκότητα), η Γλωσσολογία (π.χ. Δομές Σημασολογίας).
Το
λογικός μου φαίνεται το προτιμότερο όλων, αλλά επειδή μου ζητήθηκε σε επίσημο πλαίσιο και δίστασα προς στιγμή, γιατί δεν είναι πολυακουσμένο, είπα να ψάξω να δω τι λέει η ιντερνετική κοινότητα (χωρίς να έχω κάποια
σωστή εκδοχή κατά νου). Το λογικός μπορεί να ειπωθεί κατ’αναλογία με το φυσικός ή το μαθηματικός.
Για να συνοψίσω τις προτάσεις που βρήκα κατά σειρά εμφάνισης, το αγγλικό
logician θα μπορούσε να αποδοθεί ως:
- Λογικιστής
- Λογικάριος
- Λογικολόγος
- Λογικός Επιστήμονας
- Λογικός Φιλόσοφος
- Επιστήμονας της Λογικής
- Λογικόσοφος
- Λογικός