metafrasi banner

little teapot, big spout

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η παροιμία που φαίνεται να προέρχεται από τα ιταλικά; Για την ακρίβεια βγαίνει από το στόμα του Βερσάτσε ως απάντηση στην αδερφή του Ντονατέλα. Όλος ο διάλογος είναι ο εξής:

-You are discussing my marriage with my daughter?
-Little teapot, big spout.

Ο Βερσάτσε είχε αδυναμία στην (μικρή τότε) ανιψιά του, γι' αυτό την έκανε και κληρονόμο του. Μπορεί π.χ. να εννοεί ότι παρότι είναι μικρή, είναι ώριμη για τα χρόνια της;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δεν είναι κάτι σε «μικρή είναι μόνο στο μάτι»;
 

Aegean2

New member
-You are discussing my marriage with my daughter?
-Little teapot, big spout.

H μόνη περίπτωση που είχα ακούσει την έκφραση ήταν υπονοούμενο για το μέγεθος του πέους, αναλογικά δηλαδή με την τσαγιέρα και το λαιμό της, ότι είναι τεράστιος για το μέγεθος της τσαγιέρας. Τώρα κατά πόσο το είχε υπόψιν του έτσι ο συγγραφέας εδώ, δεν γνωρίζω.

Μια μόνη άλλη εξήγηση που μου βγαίνει, αλλά δεν πολυταιριάζει σαν παροιμία, είναι ότι η ανιψιά παρότι μικρή (τσαγιέρα), έχει μεγάλο στόμα (λαιμό). Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο στέκει έτσι.
 

Zazula

Administrator
Staff member
H μόνη περίπτωση που είχα ακούσει την έκφραση ήταν υπονοούμενο για το μέγεθος του πέους, αναλογικά δηλαδή με την τσαγιέρα και το λαιμό της, ότι είναι τεράστιος για το μέγεθος της τσαγιέρας.
Είναι αυτό που λέμε: «Μικρός στο μάτι, μεγάλος στο κρεβάτι».
 

nickel

Administrator
Staff member
Μικρή συνεισφορά στη συζήτηση:

In a romantic final scene, [Toulouse-Lautrec's] work lives on to become known the world over--especially the portraits of his love interest. The movie's ad poster catch-phrase: Big Things Come In Little Packages.

But this isn't a film script, it's art history, so it pays to quote the artist himself: "I may be a little teapot, but I've got a big spout." After viewing the exhibition of Henri de Toulouse-Lautrec's works currently on view at the North Carolina Museum of Art, the double entendre seems wholly intended.

http://www.indyweek.com/indyweek/matters-of-size/Content?oid=1185084
 
Top