metafrasi banner

kippers = χλιδάνεργοι

Ψάχνοντας να βρω τι σημαίνει ο όρος kipper έπεφτα συνεχώς σε παστά και ρέγκες καπνιστές που τρώνε οι Βρετανοί στο πρωινό.
Δεν μου έκανε. Δεν μιλάει για αυτήν τη συνήθεια των Βρετανών το κείμενό μου, μιλάει για τη συνήθεια των εικοσάρηδων και τριαντάρηδων να παραμένουν στο πατρικό (και τα οικονομικά οφέλη που αυτό συνεπάγεται) είτε λόγω βαρεμάρας είτε λόγω απροθυμίας να βρουν δουλειά, με τη δικαιολογία ότι δεν βρίσκουν κάτι που ν’ αντιστοιχεί στις σπουδές και τα εν γένει προσόντα τους.
Έκανα το λάθος να θεωρήσω ότι το τελικό σίγμα ήταν πληθυντικός. Λίγο παραπέρα (και ψάχνοντας πλέον ολόκληρο τον όρο, με το τελικό σίγμα) βρήκα ότι kippers είναι αρκτικόλεξο της φράσης Kids In Parents' Pockets Eroding Retirement Savings

What Does Kids In Parents' Pockets Eroding Retirement Savings - KIPPERS Mean?
A slang term referring to adult children who are out of school and in their working years, but are still living at home with their parents. These parents face the challenge of managing their own finances and planning for retirement while dealing with the added expense of providing for adult offspring.
Σε ελεύθερη μετάφραση «Τέκνα που ροκανίζουν τη σύνταξη απ’ τις τσέπες των γονέων τους»

Μια απλή περαιτέρω αναζήτηση, μου έδωσε απίστευτο υλικό:
Οι Γιαπωνέζοι τους λένε Parasite singles και freeters που σχηματίζεται από το αγγλικό free και το γερμανικό Arbeiter
Οι Αμερικάνοι τους αποκαλούν Boomerang generation, boomerangs, kidults, adultescents και twixters
Γενικότερα, NEETs (σε διεθνές επίπεδο) που είναι ακρωνύμιο της φράσης «Not in Employment, Education or Training»
Οι Καναδοί και οι Αυστραλοί τους λένε boomerang kids
Οι Γερμανοί Nesthocker και Nestlinge
Στη Γαλλία η συμπεριφορά αυτή ονομάζεται Σύνδρομο Tanguy (από την ομώνυμη ταινία με το νεαρό που δε λέει να φύγει απ’ το σπίτι του)
Στην Ιταλία λέγονται Mammone (κοινώς, μαμάκηδες).

Ενδιαφέροντα άρθρα από την Καθημερινή και το περιοδικό TIME εδώ κι εδώ.

Αναφορές στον όρο χλιδάνεργος:
στο slang.gr
Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος (δεν τον γνωρίζω) αναφέρει εδώ ότι εκείνος δημιούργησε τον όρο.
 
Μας πρήζανε χρόνια για το πόσο ανεξάρτητοι οι νέοι στην Εσπερία κλπ. Τώρα που έχει χτυπήσει η ύφεση, γίνανε Ελλάδα. Ιδεολογήματα από την ανάποδη.
 

SBE

¥
Μύθος η ανεξαρτησία των νέων στην Εσπερία και τότε που μας πρήζανε.
Έχω συναντήσει γονείς που υπολόγιζαν ότι το ένα παιδί τους (που ήθελε να σπουδάσει ιατρική) θα το στήριζαν οικονομικά μέχρι τα 30 που θα τελείωνε ειδικότητα και το άλλο που ήθελε να κάνει διδακτορικό ΕΠΙΣΗΣ μέχρι τα 30. Οι γονείς ήταν: πανεπιστημιακός και δασκάλα. Κάτι γείτονές μου αγόρασαν διαμέρισμα στο Λονδίνο γιατί ο γιός τους πήρε υποτροφία για ένα από τα πολύ χάι ιδιωτικά και μένουν ο πατέρας με το ένα παιδί στην Ουαλλία και η μητέρα με το άλλο παιδί στο Λονδίνο και τα Σαββατοκύριακα συναντιούνται. Έχω επίσης ακούσει για παππούδες που φυλάνε τα εγγόνια, για παιδιά (και άλλους συγγενείς) που φροντίζουν άρρωστους και ανάπηρους (και ζητάνε βοήθεια κρατική) κλπκλπκλπ.
Αυτοί που με το που φτάνεις 16 ετών σου λένε τώρα τράβα για δουλειά κι άδειασέ μας τη γωνιά είναι οι πολύ φτωχοί που πιέζονται οικονομικά και δεν μπορούν να ταΐζουν έξτρα στόματα (αν και γενικά οι φτωχοί ακολουθούν το η ισχύς εν τη ενώσει και μένουν μαζί για να μοιράζονται τα έξοδα). .
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος (δεν τον γνωρίζω) αναφέρει εδώ ότι εκείνος δημιούργησε τον όρο.

Ο Θ. Γ. είναι (ανάμεσα σε άλλα) ο ιστολόγος του ενδιαφέροντος και φροντισμένου Σπιτόσκυλου («ξέρει τα πάντα για το σπίτι σου») που αξίζει να του ρίχνει κανείς μια ματιά κάθε τόσο.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ο Θ. Γ. είναι (ανάμεσα σε άλλα) ο ιστολόγος του ενδιαφέροντος και φροντισμένου Σπιτόσκυλου («ξέρει τα πάντα για το σπίτι σου») που αξίζει να του ρίχνει κανείς μια ματιά κάθε τόσο.
Ευχαριστούμε για το υπέροχο λινκ, δόκτωρ. Διάβασα αυτό και γέλασα πολύ.
 
Top