metafrasi banner

king-in-waiting

Nota

New member
Το συναντώ πολύ συχνά σ' ένα ντοκιμαντέρ. Η αναζήτηση ήταν άκαρπη. Φαντάζομαι ότι εννοεί το διάδοχο, αλλά επειδή συχνά εμφανίζεται και το princess-in-waiting για τη μέλλουσα σύζυγο του επερχόμενου βασιλιά, νομίζω ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω έτσι. Καμία ιδέα;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Καλημέρα!
Αν μιλάμε π.χ. για τον Κάρολο, που είναι όντως διάδοχος, δεν είναι ανακρίβεια να το γράψεις έτσι. Αν μιλάμε όμως για τον γιο του, που δεν είναι ακόμα διάδοχος, ίσως το μέλλων βασιλιάς να μπορούσε να εξυπηρετήσει. Όσο για τη μέλλουσα σύζυγό του, γιατί όχι μέλλουσα πριγκίπισσα; Έχει πολλά ευρήματα.
 

Nota

New member
Καλημέρα!
Μάλλον επειδή δεν είχα πιει το δεύτερο καφέ το διατύπωσα λάθος. Αρχικά, ναι, γι' αυτούς μιλάμε. Το πρόβλημά μου είναι το εξής. Όπου αναφέρεται η Κέιτ ως princess in waiting, ΟΚ, να τη βάλω μέλλουσα πριγκίπισσα. Όμως, σ' ένα σημείο έχω kings-in-waiting και για τους τρεις: Κάρολος, Ουίλιαμ, Χάρι. Εκεί άρχισε να με δυσκολεύει. Θέλω, δηλαδή, κάτι που να με καλύπτει και για τους τρεις.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δηλαδή, στην ουσία αυτοί οι τρεις είναι "εν δυνάμει βασιλείς", επειδή βρίσκονται στη σειρά διαδοχής και θεωρητικά θα μπορούσαν να γίνουν, αλλά το ποιος από τους τρεις θα γίνει βασιλιάς, ή κανένας, θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές συνθήκες.
Εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Ας περιμένουμε κι άλλες προτάσεις.
 

unique

Member
Ίσως μια κατά λέξη μετάφραση; βασιλείς σε αναμονή; (Ή βασιλιάς στο περίμενε αν έχει εχθρική ή κουτσομπολίστικη απόχρωση)! Επίσης αυτό που λέει η Αλεξάνδρα δεν είναι καθόλου άσχημο: δυνάμει βασιλείς. Άλλο: υποψήφιοι βασιλείς, (το επίδοξοι δεν πάει).
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Κάποιοι δεν έχουν πρόβλημα με την καθαρευουσιανιά.
Ο εν αναμονή πρωθυπουργός
Η εν αναμονή πριγκίπισσα
Τον εν αναμονή πρόεδρο της ΕΡΤ

Γκουγκλιές
 

Nota

New member
Μέχρι που έφτασα στην τριάδα, "εν αναμονή" χρησιμοποιούσα. Αλλά μου φαίνεται λίγο σαν να είναι τρεις μέλλοντες βασιλείς που περιμένουν σε τηλεφωνική γραμμή. Κι αν επιλέξω το "εν αναμονή" για τους τρεις, τι θα κάνω με την princess-in-waiting; Θέλω να πω ότι το πρόβλημά μου είναι να έχει μια συνοχή. Ό,τι πω για την πριγκίπισσα (Κέιτ) να πω και για τους Κάρολο, Ουίλιαμ και Χάρι. Εσάς δε σας ξενίζει το "εν αναμονή";
 
Αρχικά πριν είχα γράψει "ανερχόμενοι βασιλείς"...αλλά αυτό μήπως σημαίνει ότι είναι ηδη βασιλείς;
 

unique

Member
Εγώ βρίσκω την επανάληψη του "σε αναμονή" από κουραστική μέχρι ελαφρά υποτιμητική. Θα χρησιμοποιούσα μια ποικιλία εκφράσεων όπως αυτές που πρότεινε η Αλεξάνδρα.
 
Τίποτα σε ενθρονίσιμος ή βασιλεύσιμος δεν υπάρχει; Όχι, δεν υπάρχει. Ε, τότε να καταργηθεί η βασιλεία και να γραφτούν όλοι στον κατάλογο των υπουργήσιμων.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η πλάκα είναι ότι το ουσιαστικό waiting έχει δύο σημασίες, «αναμονή» και «υπηρεσία, προσφορά υπηρεσιών». Η δεύτερη είναι αυτή που έχει φτιάξει τα περισσότερα σύνθετα με «in waiting»: lady-in-waiting, η κυρία επί των τιμών, groom-in-waiting, gentleman-in-waiting κ.ά. Στο OED, παρότι υπάρχει η σημασία με την αναμονή, δεν υπάρχει κανένας «εν αναμονή πρόεδρος», όλα τα παραδείγματα είναι του είδους «While the coach was in waiting...». Μόνο το Cambridge Advanced Learner's δίνει κάτι:
(of a person) waiting or expecting to be given the authority, job or power named
The press has identified several government ministers-in-waiting, saying that they are likely to be appointed in the autumn.


Στα ελληνικά, βέβαια, οι «εν αναμονή υπουργοί».

Για την έκφραση «στο περίμενε» δεν έχει γίνει ακόμα η αξιοποίηση που αξίζει. :)
 

SBE

¥
Μήπως θα βοηθούσε καμια φράση ολόκληρη;
Εμένα πάντως μου αρέσει και το οι επόμενοι στη διαδοχή ή κάτι από αυτά που είπε η Αλεξάνδρα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πάντως και οι τρεις άρρενες βρίσκονται στη γραμμή διαδοχής. Η Κέιτ, βέβαια, στην αναμονή.
 

nickel

Administrator
Staff member
Οποία ποικιλία επιλογών πάντως.
Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, οι λύσεις διάδοχοι (του θρόνου) / πρίγκιπες στη διαδοχή του θρόνου και η εν αναμονή / μέλλουσα πριγκίπισσα δεν λύνουν το πρόβλημα; (Συν όποιες άλλες λύσεις έχουν προταθεί για να αποφευχθούν επαναλήψεις.)
 
Top