metafrasi banner

Just So Stories - Kipling

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Έχει μεταφραστεί αυτός ο τίτλος του βιβλίου του Κίπλινγκ
http://en.wikipedia.org/wiki/Just_So_Stories
Εδώ βλέπω το εξής:
Κλείνουμε αυτό το αφιέρωμα και σας προτείνουμε να αρχίσετε αμέσως τη μελέτη των 12 ιστοριών «Just so stories» που θα βρείτε στα Ελληνικά με πολλούς και διαφορετικούς τίτλους.
...............
Τώρα αν θες να μάθεις πόσες φορές εκδόθηκε στα ελληνικά και με ποιους τίτλους πήγαινε στην ιστοσελίδα www.biblionet.gr και διάλεξε ποια έκδοση θα διαβάσεις. Σου προτείνουμε να διαλέξεις μια που θα έχει τις πρωτότυπες εικονογραφήσεις σχεδιασμένες από το συγγραφέα.

Αλλά πουθενά δεν βρήκα ελληνικό τίτλο. Στο biblionet.gr δεν φαίνεται να κυκλοφορεί μεταφρασμένο, μόνο στα αγγλικά από τις εκδόσεις Παπαζήση.

 
Υπάρχει και μια παλιά μετάφραση, με τίτλο "Ιστορίες Ζώων". Έχω την εντύπωση, μάλιστα, ότι είναι του Άρη Αλεξάνδρου. Εκδόσεις Γκοβόστη, αν θυμάμαι καλά, πολύ καλή έκδοση και πολύ ωραία μετάφραση.
 

nickel

Administrator
Staff member
Από OED:
just-so story, a story which purports to explain the origin of something; a myth.
Περισσότερα στη Wikipedia.
This phrase was popularized by the publication in 1902 of Rudyard Kipling's Just So Stories, containing fictional and deliberately fanciful tales for children, in which the stories pretend to explain animal characteristics, such as the origin of the spots on the leopard.

Ο Πάπυρος μεταφράζει το βιβλίο του Κίπλινγκ «Ιστορίες γιατί έτσι». Η ΜΕΕ: «Ιστορίαι έτσι δα».

Βάζει μια ενδιαφέρουσα πρόκληση αυτός ο τίτλος, μια και ο ένας μού ξινίζει κι ο άλλος μού βρομάει. Θα ξαναπεράσω.
 
Να ξεφύγω λίγο για να πω, ως φανατικός του Κίπλινγκ, ότι το βιβλίο με οποιοδήποτε τίτλο είναι πραγματικά εξαιρετικό, ιδίως αν έχετε παιδιά. Συγκινήθηκα όταν το είδα να παίζει ένα μικρό ρόλο στον Μπέντζαμιν Μπάτον, στην πραγματικότητα αυτό (και η Μπλάνσετ!) μου άρεσε περισσότερο από όλη την ταινία.
 

jabiru

New member
Νομίζω ότι είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο "Απίθανες ιστορίες".
 
Το είχα ψάξει πρόσφατα, κυρίως από το biblionet, και είχα καταλήξει κι εγώ στο "Απίθανες Ιστορίες" (εκδ. Καστανιώτη). Δεν μπόρεσα να επιβεβαιώσω ότι πράγματι αναφερόταν στο Just-so Stories, αλλά ταίριαζε γάντι στο κείμενο που μετέφραζα και έτσι το κράτησα.
 
Top