metafrasi banner

Home office engineer

Καλημέρα λεξιλόγοι!

Τι είναι ο home office engineer και πώς λέγεται ελληνικά; Στο κείμενό μου (σύμβαση κατασκευαστικού έργου) είναι παρέα με τον field engineer, που τον έχω μεταφράσει μηχανικό εργοταξίου (σωστό; )

Ευχαριστώ πολύ!
 
Με την εμπειρία μου ως μηχανικός μπορώ να πω ότι σαν ειδικότητα δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Το θέμα προφανώς υπάγεται στο πεδίο του Μηχανολόγου Μηχανικού. Υπάρχει διάκριση των εγκαταστάσεων σε «κτιριακές» ή «εσωτερικές» σε αντιδιαστολή με τις «βιομηχανικές», οπότε ο αντίστοιχος όρος «μηχανικός κτιριακών / εσωτερικών εγκαταστάσεων» δε θα με ξένιζε δεδομένου και του κειμένου στο οποίο αναφέρεται όπου μάλλον περιγράφει θέση εργασίας και όχι ειδικότητα μηχανικού με τη στενή έννοια του όρου. Ομοίως συμφωνώ με τον «μηχανικό εργοταξίου».
 

bernardina

Moderator
Home office είναι τα κεντρικά γραφεία μιας εταιρείας. Ενδεχομένως, όπως λέει και ο Kostis αποπάνω, πρόκειται για θέση μέσα στην εταιρεία και όχι για ειδικότητα μηχανικού. Ίσως ζητούν ένα μηχανικό για να στελεχώσει τα γραφεία (ίσως για να εκπονεί τις μελέτες) και έναν άλλο για να κάνει αυτοψίες, ελέγχους, επιβλέψεις και ό,τι άλλο κάνει ένας μηχανικός, στα υπό κατασκευήν έργα.
Όλα αυτά με κάθε επιφύλαξη για να μη σε πάρω στο λαιμό μου.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το πιθανότερο είναι ότι έχεις να κάνεις με μια χρήση όπως αυτή που περιγράφει ο Κωστής πιο πάνω, ενός μηχανικού εγκατεστημένου στα κεντρικά γραφεία με συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Επικουρικά, και μόνο αν καταλαβαίνεις από τα συμφραζόμενα ότι αυτός ο home office engineer έχει κάποια κεντρική αρμοδιότητα επίβλεψης, θα μπορούσες ίσως να αξιοποιήσεις μια μεταφορά από τα ναυτιλιακά, όπου χρησιμοποιείται η έννοια του αρχιμηχανικού ως προϊστάμενου όλων των μηχανικών και επιβλέποντος όλων των τεχνικών θεμάτων που αφορούν τα πλοία μιας εταιρείας.
 
Σας ευχαριστώ πολύ! Έχετε δίκιο, λογικό μου φαίνεται να μην αναφέρεται σε ειδικότητα. Η σύμβαση λέει ότι ο εργολάβος δεσμεύεται ότι διαθέτει επαρκή αριθμό ικανών home office engineers και μηχανικών εργοταξίου για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του έργου. Οπότε, από αυτά που μου λέτε, καταλαβαίνω ότι ο ένας κάνει τις μελέτες, σχέδια κτλ, και ο άλλος επιβλέπει είναι στο εργοτάξιο (διέγραψα το επιβλέπει γιατί είδα ότι και στο κείμενό μου, αλλά και σε φόρουμ μηχανικών υπάρχει και ο επιβλέπων μηχανικός).

Έδιτ: μόλις είδα το από πάνω, του δόκτορος. Το αρχιμηχανικός δεν έχω ιδέα αν ταιριάζει, το επιβλέπων δεν το βάζω για τον παραπάνω λόγο. Ευχαριστώ, Ντοκ!
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Όχι, με τίποτε αρχιμηχανικός, Όλι. Επαρκή αριθμό ικανών/καταρτισμένων/ειδικών/γουατέβερ (δηλαδή, δεν είναι ορολογία) μηχανικών στα κεντρικά γραφεία.
 
Τέλεια! Ευχαριστώ πολύ πολύ, Ντοκ, Bernie και Κωστή που με βάλατε στο σωστό το δρόμο!! Το 'χω πει, αυτά με τους μηχανικούς και τις ειδικότητές τους δεν τα είχα ποτέ :blush:
 
Top