metafrasi banner

gherkin = αγγουράκι (τουρσί)

nickel

Administrator
Staff member
Δεν είναι κανένα ξεχωριστό είδος το gherkin [γκέρκιν], είναι το αγγουράκι από ποικιλία (cultivar) που κάνει καλό τουρσί. Η λέξη προέρχεται από την ολλανδική λέξη για το αγγουράκι, αλλά αν πάτε αρκετά πίσω δεν αποκλείεται να φτάσετε στο ίδιο το αγγούρι.

Αγγουράκι, the Gherkin, λένε οι Λονδρέζοι τον ουρανοξύστη με τις καμπύλες που αποκλείεται να μη σας τραβήξει το μάτι όταν βλέπετε εικόνες του ανατολικού Λονδίνου. Δεν ξέρω αν του έχουν δώσει και λιγότερο αθώα ονόματα.



Μεγάλη εικόνα εδώ: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Willis_building_skyline.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/30_St_Mary_Axe
 

SBE

¥
Ίσως πρέπει να φτιάξεις κανένα νήμα για τα παρατσούκλια που δίνουν οι Άγγλοι δημοσιογράφοι στους ουρανοξύστες του Λονδίνου. Εκτός από το πιο πάνω έχουμε και τον τρίφτη, το γουόκι-τόκι, το ξυράφι κλπ. Η γελοία αυτή μόδα είναι σχετικά πρόσφατη, γιατί παλιότεροι ουρανοξύστες είναι Πύργος Τάδε, Μέγαρο Δείνα ή δεν έχουν όνομα.
 
Η γελοία αυτή μόδα ίσως ξεκίνησε από τους γελοίους αυτούς πύργους. Το πιο αθώο που μπορώ να σκεφτώ είναι πούρο. Το θεωρώ ένα από τα πιο άσχημα κτήρια όλων των εποχών. Κάθε φορά που πηγαίνω Λονδίνο γυρνάω το βλέμμα. Καθόλου τυχαίο που είναι έργο του Φόστερ.

Μέγας μιμητής του, ο Ζαν Νουβέλ, που έφτιαξε τον Torre Agbar, λίγο αργότερα:
 

SBE

¥
Ο Φόστερ ανήκει σε αυτούς που κλαίγονταν ότι το ταλέντο του έχει αναγνωριστεί στο εξωτερικό αλλά όχι στην έδρα του (στην ίδια ομάδα παραπονεμένων ανήκει κι η Χαντίντ), και αστεία- αστεία ο Φόστερ έχει αυτή τη στιγμή φτιάξει τους μισούς ουρανοξύστες του Λονδίνου. Πόσοι αρχιτέκτονες άραγε θα ήθελαν να είχαν την έλλειψη αναγνώρισης του Φόστερ;
 
Top