metafrasi banner

gerrymandering

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Gerrymandering is a practice that attempts to establish a political advantage for a particular party or group by manipulating district boundaries to create partisan advantaged districts (Wikipedia).

Δεν ξέρω αν έχουμε δικό μας όρο που να αποδίδει με ακρίβεια αυτή την τακτική, καθώς οι γεωγραφικές υποδιαιρέσεις της χώρας σε νομούς είναι απαράλλακτες εδώ και δεκαετίες (ίσως όμως έγιναν κάποιες παρεμβάσεις τέτοιου τύπου σε χαμηλότερο επίπεδο, δήμων ή δημοτικών διαμερισμάτων). Κάτι με εκλογική μαγειρική, ίσως -- χωρίς να είναι αρκετό. Στις ΗΠΑ είναι μεγάλο θέμα συζήτησης αυτόν τον καιρό, επειδή σε αυτή την τακτική αποδίδεται η αυξημένη πλειοψηφία των συντηρητικών στο Κογκρέσο, καθώς ο διαχωρισμός των πολιτειών σε εκλογικές περιφέρειες (districts) δεν είναι αντίστοιχα σταθεροποιημένος και συνήθως μεταβάλλεται με πολιτικές αποφάσεις των πολιτειακών οργάνων. (Μακάριοι οι κατέχοντες, βέβαια.)

Δύο ενδιαφέροντα άρθρα (για όσους ενδιαφέρονται για τέτοια πράγματα «εκλογικής μηχανικής») από τη Washington Post:

This is the best explanation of gerrymandering you will ever see


και
America’s most gerrymandered congressional districts (Οι περιοχές αποτελούν εκλογικά διαμερίσματα μέσα στην ίδια πολιτεία χωρίς καμία γεωγραφική αιτιολόγηση.)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Κάτι τέτοια (τηρουμένων των αναλογιών) δεν λέγεται πως έκανε στα καθ' ημάς κι ο Παρασκευάς Αυγερινός;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το αντίστοιχο στα καθ' ημάς είναι τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο (όπου έχουν διαπρέψει αρκετοί -- νομίζω πάντως όχι και ο συγκεκριμένος).
 
Θα ήταν νομίζω σαφές αν μιλούσαμε για κοπτοραπτική εκλογικών περιφερειών.
 

nickel

Administrator
Staff member
Και αυθαίρετη (ή άλλο επίθετο με παρεμφερή σημασία) (ανα)κατανομή εκλογικών περιφερειών. Βέβαια, τίποτα δεν ξεπερνά τις επαγγελματικές εξειδικεύσεις: τα μαγειρεία και την κοπτοραπτική.
 
Πριν από μερικά χρόνια, επρόκειτο να αλλάξει (και προφανώς άλλαξε, αλλά δεν κόβω και το κεφάλι μου) ο αριθμός των εδρών για διάφορες εκλογικές περιφέρειες, σίγουρα για κάποιες μεγάλες τύπου Α' και Β' Αθήνας αλλά πιθανόν και για κάποιες μικρές. Όπως ήταν φυσικό, υπήρχε αντιδικία, γιατί οι αλλαγές αυτές ευνοούσαν ελαφρώς κάποια κόμματα έναντι κάποιων άλλων, αλλά δεν θυμάμαι λεπτομέρειες (π.χ. αν αυξήσεις τις έδρες της Α' Αθήνας και μειώσεις τις έδρες της Β' Αθήνας, ευνοείς τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, και αντιστρόφως). Στην προκειμένη περίπτωση δεν πειράχτηκαν οι γεωγραφικές υποδιαιρέσεις, αλλά έχει μια συνάφεια με το gerrymandering.

Η πρόταση του Θέμη είναι πολύ ωραία. Σε κόντεξτ εκλογομαγειρέματος, υπάρχει φυσικά και το καλπονοθευτικό σύστημα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Θα ήταν νομίζω σαφές αν μιλούσαμε για κοπτοραπτική εκλογικών περιφερειών.
Πολύ καλό!
.
.

Σε κόντεξτ εκλογομαγειρέματος, υπάρχει φυσικά και το καλπονοθευτικό σύστημα.
Το κάλπο γκρόσο!
 

Aegean2

New member
Gerrymandering στην Ελλάδα

Είχαμε στην Ελλάδα μια περίπτωση Gerrymandering (Που βγαίνει από το επώνυμο αυτού που έφτιαξε μια εκλογική περιφέρεια, τον Gerry που έμοιαζε με Salamander.) στην Αττική. Όταν φτιάχτηκε η περιφέρεια του Νομού Πειραιά (νυν αττικής) επειδή η αριστερά είχε μεγάλα ποσοστά στις γειτονιές του Πειραιά, πρόσθεσαν και τα Κύθηρα, Αντικύθηρα και λοιπά, για να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα, με τον χάρτη του Νομού Πειραιά να μοιάζει και αυτός λίγο με Salamander. Αν αναρωτήθηκες ποτέ γιατί τα Κύθηρα ψηφίζουν στο Νομό Αττικής, αυτός ήταν ο λόγος.


Στην Αμερική το σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογικές περιφέρειες πρέπει να διαμορφώνονται ανάλογα με τον πληθυσμό, έτσι ώστε να έχουν όλες σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό, μιας και είναι ΠΑΝΤΑ μονοεδρικές, και η αρχή της ισότητας απαιτεί ο κάθε βουλευτής να εκπροσωπεί τον ίδιο αριθμό πολιτών. Εντάξει, λίγοι πάνω λίγοι κάτω επιτρέπονται, αλλά κάθε 10 χρόνια που έχουν απογραφή, πρέπει να αλλάζουν οι 435 περιφέρειες για να βγαίνουν ίδιες περίπου από πληθυσμό. Τώρα είναι περίπου 700.000 ανά βουλευτή, με εξαίρεση 7 πολιτείες που λόγω χαμηλού πληθυσμού βγάζουν μόνο 1 βουλευτή και ας έχουν και 950.000 κατοικους πχ.

Το πρόβλημα είναι ότι τις περιφέρειες τις σχεδιάζουν οι τοπικές βουλές, οπότε το κόμμα που ελέγχει την τοπική βουλή την περίοδο ανασχεδιασμού, φτιάχνει τις περιφέρειες με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει το αντιπαλο κόμμα 80-90% σε μια περιφέρεια ή δύο, και στις υπόλοιπες να έχουν αυτοί 51% (πανω κατω)
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλωσήρθες Aegean,

Θα με ενδιέφερε αν έχεις κάπου κάποια τεκμηρίωση γι' αυτή την εξέλιξη στην περιφέρεια του Πειριαιά. Ως Πειραιώτης είχα την εντύπωση ότι από την εποχή που καταργήθηκαν οι αριστίνδην έδρες Σπετσών, Ύδρας και Ψαρών (που δίνονταν τιμητικά λόγω της συμβολής στον απελευθερωτικό αγώνα) τα νησιά του Αργοσαρωνικού μέχρι κάτω, τα Κύθηρα (που ήταν το νοτιότερο σημείο της χώρας, η Κρήτη δεν είχε ενωθεί ακόμη), εντάχθηκαν στην Αττική. Τα νησιά δεν είχαν καλύτερο τρόπο σύνδεσης μεταξύ τους ή με την Πελοπόννησο πέρα από τη γραμμή Αργοσαρωνικού. Ακόμη και από την Ερμιονίδα η σύνδεση με την πρωτεύουσα ήταν ταχύτερη/βολικότερη μέσω θαλάσσης.

Αργότερα, η περιφέρεια Αττικής διασπάστηκε και η Α' Πειραιώς έγινε «Πειραιώς και Νήσων». Υπήρχε δηλαδή κάποια γεωγραφική λογική και ιστορική εξέλιξη. Θα μπορούσαν βέβαια τα νησιά να είναι ενταγμένα στο γειτονικό ηπειρωτικό κομμάτι, αλλά αυτό δεν έγινε π.χ. ούτε με τα Επτάνησα, που διατήρησαν την ιστορική γεωγραφία τους (πλην Κυθήρων, τώρα που το σκέπτομαι. Χμ...).

Γι' αυτό που λες για την Αριστερά στον Πειραιά, ξέρω ότι έγινε σαλαμοποίηση του Δήμου Πειραιά με δήμους Κερατσινίου, Κοκκινιάς (όνομα και πράμα), Κορυδαλλού κλπ. για να μην περάσει ο Δήμος στην Αριστερά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλωσήρθες, Aegean.

Έχει καλή εξήγηση στη Wikipedia για την προέλευση του όρου (μαζί με τον χάρτη με τη σαλαμάνδρα), αλλά θα μεταφέρω το σχετικό απόσπασμα από ένα αγαπημένο μου βιβλίο, το Safire's Political Dictionary:

Charles Ledyard Norton selected a picture of a gerrymander for the cover of his 1890 book, Political Americanisms—initial inspiration to the writer of this dictionary—and gave this etymology:

The term is derived from the name of Governor [Elbridge] Gerry, of Massachusetts, who, in 1811, signed a bill readjusting the representative districts so as to favor the Democrats and weaken the Federalists, although the last named party polled nearly two-thirds of the votes cast. A fancied resemblance of a map of the districts thus treated led [Gilbert] Stuart, the painter, to add a few lines with his pencil, and say to Mr. [Benjamin] Russell, editor of the Boston Centinel, “That will do for a salamander.” Russell glanced at it: “Salamander?” said he, “Call it a Gerrymander!” The epithet took at once and became a Federalist warcry, the map caricature being published as a campaign document.​

Gerry’s name was pronounced with a hard g; but because of the similarity of the word with jerry-built (meaning rickety, no connection with gerrymander) the letter g is pronounced as j.
https://books.google.gr/books?id=c4UoX6-Sv1AC&pg=PA275#v=onepage&q&f=false
 

Aegean2

New member
Όχι, δυστυχώς τεκμηρίωση δεν υπάρχει, είναι ανέκδοτες διηγήσεις παππούδων μου.

Φυσικά και με την ένταξή τους στο νομό Πειραιώς με το ΦΕΚ Α 11/1929, δεν υπάρχει περίπτωση να αναφερόταν ο πραγματικός σκοπός, αλλά όταν ενσωματώθηκαν με την Ελλάδα περάσαν στο Νομό Λακωνίας, όπου και ανήκουν γεωγραφικά, μετά περάσαν στο Νομό Αργολίδας-Κορινθίας, και με τη διάσπασή του στο νομό Λακωνικής, και πίσω στο Νομό Αργολίδας και Κορινθίας (αυτά με τις αλλαγές νόμων όπως οι πρόσφατοι Καποδίστριας και Καλλικράτης) και τέλος στον Αττικοβοιωτίας, μετέπειτα Πειραιώς.

Αλλά δεν έχω και λόγο να αμφιβάλλω, για το λόγο που ένα νησί ενώ ήταν 70 χρόνια σε νομούς της Πελοποννήσου και ανήκει ακόμα και τώρα διοικητικά στο τελωνείο Γυθείου και λιμεναρχείο Γυθείου, να βρεθεί στον Πειραιά για εκλογικούς σκοπούς. Τη στιγμή μάλιστα που έβγαζε 3 βουλευτές, ο οποίοι μεταφέρθηκαν στην Αττικοβοιωτία, και με το πλειοψηφικό της εποχής, βόλευε ιδιαιτέρως. Είναι όπως και με τη σαλαμοποίηση του δήμου Πειραιά που ανέφερες. Επίσημα οι λόγοι για τον δήμο ήταν σίγουρα άμεμπτοι και για το καλό της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιάθεσης, κλπ.

Αν και πιο σωστά θα ήταν να πούμε ότι έγινε για να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα βασιλικών προς δημοκρατικούς, καθώς και Βενιζελικών-Αντιβενιζελικών το αριστερά-δεξιά ακόμα δεν είχε εξαπλωθεί στο βαθμό που ήταν μετά τον πόλεμο. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, έγινε για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Όρκο δεν παίρνω, but this is pretty much what I believe happened. :p



Αξιοπερίεργο είναι ότι οι μη ιδιωτικοί χώροι των Κυθήρων δεν ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. (Άρα γλυτώνουν τυχόν ξεπούλημα από το ΤΑΙΠΕΔ :p)
 

Aegean2

New member
Gerry’s name was pronounced with a hard g; but because of the similarity of the word with jerry-built (meaning rickety, no connection with gerrymander) the letter g is pronounced as j.

Καλώς σας βρήκα. Πάντα αναρωτιόμουν ποιοι κάνουν τις μεταφράσεις στα έργα, και έχω δει κάτι απαράδεκτα μαργαριτάρια, ειδικά όσον αφορά τους ιδιωματισμούς, και ψάχνοντας βρήκα το σάιτ εδώ, και είπα να μπω να δω τι γίνεται. Είδα φως και μπήκα που λένε.

Το Gerrymandering από την πρώτη φορά που το άκουσα στο πανεπιστήμιο, Τζέρυμαντερινγκ το λέγαν, παρότι το G έπρεπε να το βγάζει Γκέρυμαντερινγκ. Είναι και αυτό από τους ιδιωματισμούς. Η πολιτική ιστορία ήταν πάντα από τα χόμπι μου.

Αλλά από την πρώτη μέρα που το άκουσα μου θύμισε αμέσως το παράδοξο ενός νησιού νότια της Λακωνίας να ανήκει στην Νομαρχία Πειραιώς και αυτά που μου είχε πει ο παππούς μου.
 
Top