metafrasi banner

frontispiece = προμετωπίδα (σελίδα αντίκρυ στη σελίδα του τίτλου)

nickel

Administrator
Staff member
Δεν ξέρω αν κάποτε η προμετωπίδα ήταν η σελίδα του τίτλου ενός βιβλίου (Δημητράκος: προμετωπίς σελίς βιβλίου εν η αναγράφεται πλήρης ο τίτλος αυτού), αλλά σήμερα δεν είναι. Η προμετωπίδα αντιστοιχεί στην αγγλική frontispiece και είναι η αριστερή σελίδα που βρίσκεται αντίκρυ στη σελίδα του τίτλου.


Το 17ο αιώνα έχουμε την εμφάνιση ακόμη ενός νέου στοιχείου, της προμετωπίδας. Η προμετωπίδα είναι συνήθως μια χαλκογραφία που εικονογραφεί το περιεχόμενο του βιβλίου και τυπωνόταν στη σελίδα απέναντι από τον τίτλο ή στην μπροστινή πλευρά του προηγούμενου φύλλου (Barbier, 2002, p. 270). Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν ως εικονογράφηση στην αρχή ήταν διακοσμητικές ξυλογραφίες. Στην πορεία έγιναν εικόνες εμπνευσμένες από το περιεχόμενο του βιβλίου. Μετά τις ξυλογραφίες ακολουθούν οι χαλκογραφίες.
(Από την Τέχνη του βιβλίου, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ)


1) Πώς είναι η δομή ενός βιβλίου
Τα τέσσερα βασικά μέρη του βιβλίου ορίζονται ως εξής:
1. Τα πρωτοσέλιδα ή προκαταρκτικά
2. Το κυρίως μέρος του βιβλίου
3. Τα επικουρικά
4. Τα εξωτερικά
Πρωτοσέλιδα
Είναι το πρώτο μέρος του βιβλίου και μας εισάγει σ' αυτό σταδιακά.
1η σελίδα: Λευκή.
Εισαγωγή του αναγνώστη στον κόσμο του βιβλίου.
2η σελίδα: Λευκή.
3η σελίδα: Ο μικρός τίτλος ή ψευδότιτλος.
Περιέχει τον τίτλο του βιβλίου με μικρότερα στοιχεία από αυτά του μεγάλου τίτλου.
4η σελίδα: Προμετωπίδα.
Είναι μια εικόνα που τυπώνεται απέναντι από το μεγάλο τίτλο, μπορεί να είναι και η προσωπογραφία του συγγραφέα. Αν δεν υπάρχει προμετωπίδα, συνήθως περνούν στη σελίδα αυτή κάποια άλλα στοιχεία όπως άλλα έργα του συγγραφέα, copyright (συγγραφικά δικαιώματα) κτλ.
5η σελίδα: Ο μεγάλος τίτλος.
Είναι η ονομασία του βιβλίου. Τα στοιχεία γίνονται μεγαλύτερα από αυτά του ψευδότιτλου. Η σελίδα του τίτλου περιέχει επίσης […]


Σε δύο λεξικά βρήκα να δίνονται και οι δύο σημασίες:
ΛΝΕΓ:
1. η σελίδα βιβλίου στην οποία αναγράφεται ο πλήρης τίτλος του 2. ο χώρος περιοδικού ή εφημερίδας, στον οποίο αναγράφεται ο τίτλος 3. η εικόνα που τοποθετείται απέναντι από τον εσωτερικό τίτλο ενός βιβλίου: στο μυθιστόρημα «Βάρδια» τού Ν. Καββαδία υπάρχει προμετωπίδα τού Γ. Τσαρούχη.
ΜΗΛΝΕΓ:
1) Σελίδα βιβλίου, εντύπου κτλ. στην οποία αναγράφεται ολόκληρος ο τίτλος του· πρόκειται για μία από τις αρχικές σελίδες […]
3) Εικόνα ή φράση στην αρχική αριστερή σελίδα βιβλίου, απέναντι από τη σελίδα του τίτλου


Καλό θα είναι να γίνουν οι σχετικές διορθώσεις και να πάψει να υπάρχει αυτή η σύγχυση. Η προμετωπίδα ΔΕΝ είναι η σελίδα του τίτλου.
 

Earion

Moderator
Staff member
Η προμετωπίδα ΔΕΝ είναι η σελίδα του τίτλου.
Να το φωναξουμε δυνατά!
Η προμετωπίδα ΔΕΝ είναι η σελίδα του τίτλου.
 
Top