Τελείως λάθος. Δεν σου υποδεικνύει τίποτα. Σου λέει ότι "ξέρεις, αφού σού άρεσε κι αυτό, υπάρχει περίπτωση να σου αρέσει κι εκείνο που πιθανώς δεν γνωρίζεις ότι υπάρχει". Είναι σαν να συζητάμε για ταινίες και να σου λέω "α, αφού σού άρεσουν τα σπλάτερ μυστηρίου, δες οπωσδήποτε το Cube". Δεν είναι ούτε υπόδειξη ούτε καταναγκασμός. Είναι πρόταση με βάση το τι ξέρω για τα γούστα σου, κρίνοντας ότι μπορεί να μην το έχεις υπόψιν σου.
Μπααα, δε νομίζω. Καμιά απρόσωπη οντότητα δεν μπορεί να γνωρίζει για ποιο λόγο έψαξα ό,τι έψαξα στο νέτι. Είμαι μεταφράστρια και καθημερινά χρειάζομαι δεκάδες πηγές και δεδομένα για να κάνω σωστά τη δουλειά μου. Θα μπω στα πιο απίθανα μέρη για να βρω τα πιο απίθανα πράγματα -από οπλικά συστήματα μέχρι παλέτα χρωμάτων, από συνταγές μαγειρικής μέχρι εξαρτήματα υποβρυχίων κι από το πώς ντύνονταν το μεσαίωνα μέχρι πώς λένε οι Αυστραλοί τη γαρίδα. Κι έπειτα θα μπω στο γιουτούμπι και θα βάλω βιντεάκια με ψιψίνια γιατί πχ κάνω μπέιμπι-σίτινγκ στο βαφτιστήρι μου και μου ζήτησε να τα δει για να περάσει η ώρα του. Τέλος, αν μετά το μόχθο της μέρας μού περισσέψει χρόνος, μπορεί να κάνω και μια τσάρκα από τα μπλογκ που παρακολουθώ. Πού, λοιπόν, σ' όλο αυτό τον ορυμαγδό, βρίσκεται κάτι που μου αρέσει και "υπάρχει περίπτωση να μου αρέσει κι εκείνο που πιθανώς δεν γνωρίζω ότι υπάρχει"; Από καθόλου μέχρι, βαριά βαριά, ένα μικρό κλάσμα! Ε, αυτό το μικρό κλάσμα προτιμώ να το βρω μόνη μου, όχι να μου το υποδείξουν, γιατί όποτε ακολούθησα τις υποδείξεις (ειδικά στην αρχή που ήμουν και νιούμπης) τις περισσότερες φορές ήταν πατάτα και εντελώς άσχετο με αυτό που έψαχνα.
Είναι σαν να συζητάμε για ταινίες και να σου λέω "α, αφού σού άρεσουν τα σπλάτερ μυστηρίου, δες οπωσδήποτε το Cube".
Όχι, όχι και πάλι όχι.
Δεν είναι το ίδιο με το να συζητώ μαζί σου, είτε δια ζώσης είτε μέσω ίντερνετ είτε με ταχυδρομικό περιστέρι, πχ για ταινίες και να μου προτείνεις μια ακόμη. Με ένα υπαρκτό πρόσωπο είναι όχι απλώς απόλυτα θεμιτό αλλά και άκρως ευπρόσδεκτο.
Όλα αυτά τα λέω με κάποια υπερβολή, φυσικά, που ενδεχομένως φαίνεται αδικαιολόγητη σε ανθρώπους οι οποίοι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν με το ίντερνετ. Επειδή όμως εγώ μεγάλωσα ανοίγοντας εγκυκλοπαίδειες και λεξικά από τα οποία δεν πεταγόταν κανα ξεράδι φωνάζοντας,
εδώ, καλέ, εδώ! Αυτό σ' αρέσει! μου τη σπάει να υποθέτει μια μηχανή που λειτουργεί βάσει στατιστικής τι γουστάρω και τι όχι. Σαφές; Όσο κι αν κατανοώ ότι πρέπει να πουλήσει για να έχω εγώ την πολυτέλεια να βρίσκω αυτό που θέλω με ένα κλικ. (Συνήθως...)
Α, και τι κόλπο είναι αυτό τώρα τελευταία, να πληκτρολογείς μια λέξη για γκούγκλισμα και να σου φοράει αμέτι μουχαμέτι καπέλο αυτή που
νομίζει πως
οφείλεις να θέλεις;
Θα ξαναβρίσω...