metafrasi banner

data governance = διακυβέρνηση δεδομένων

nickel

Administrator
Staff member
Καινούργιος όρος — ας τον διαδώσουμε.

Data governance is an emerging discipline with an evolving definition. The discipline embodies a convergence of data quality, data management, data policies, business process management, and risk management surrounding the handling of data in an organization. Through data governance, organizations are looking to exercise positive control over the processes and methods used by their data stewards and data custodians to handle data.
http://en.wikipedia.org/wiki/Data_governance

Η απόδοση —διακυβέρνηση δεδομένων— ξενίζει στην αρχή, επειδή έχουμε συνηθίσει σε άλλους χώρους τη διακυβέρνηση, χωρίς άμεσο αντικείμενο. Όμως κυβερνούμε το κράτος, το πλοίο. Να που θα έχουμε και διακυβέρνηση δεδομένων. Που σημαίνει ότι εμείς έχουμε την ολική διαχείριση και τον καθολικό έλεγχο των δεδομένων, και όχι το αντίστροφο — δεν είναι τα δεδομένα που κυβερνούν εμάς (ή έτσι θέλουμε να νομίζουμε).

Ευρήματα (που θα αυξάνονται συνέχεια):
https://www.google.com/search?q="δι...ς+δεδομένων"+OR+"διακυβέρνησης+των+δεδομένων"

Π.χ.
Έγκριση χρηματοδότησης ερευνητικής πρότασης με ακρωνύμιο LODGOV και τίτλο «Διακυβέρνηση δεδομένων στην εποχή του Ιστού Δεδομένων: δημιουργία, διαχείριση, διατηρησιμότητα, κοινοχρησία και προστασία πόρων στον Ιστό Δεδομένων» στο πλαίσιο της πράξης «ΑΡΙΣΤΕΙΑ» του Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ».
http://et.diavgeia.gov.gr/f/minedu/ada/Β4ΘΡ9-ΠΕΥ

Στα πλαίσια αυτά η έννοια της «διακυβέρνησης δεδομένων» είναι υποβοηθητική διότι καλύπτει κάθε νομικό, τεχνικό και οργανωτικό μέσο δια του οποίου οι διάφορες υπηρεσίες εξασφαλίζουν πλήρη υπευθυνότητα για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα, μεταξύ των οποίων ο σχεδιασμός και ο έλεγχος, η χρήση αξιόπιστης τεχνολογίας, η επαρκής κατάρτιση του προσωπικού, οι έλεγχοι συμμόρφωσης κλπ.
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2009:276:0008:0020:EL:PDF
 
Top