metafrasi banner

coagulation (chem.), flocculation, agglomeration (chem.) = κροκίδωση, συσσωμάτωση (χημ.)

Zazula

Administrator
Staff member
Ο όρος coagulation δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη Χημεία· χρησιμοποιείται επίσης και στην Ιατρική, όπου αποδίδεται με τον όρο πήξη, -πηξία (π.χ. diathermy coagulation = διαθερμοπηξία).

Στη Χημεία τώρα, ο όρος coagulation, καθώς επίσης και ο συνώνυμός του flocculation, αποδίδονται με τον όρο κροκίδωση. Στο πεδίο της Χημείας, πάντα, συνώνυμο αυτών είναι τα agglomeration και συσσωμάτωση. Επειδή το coagulation έχει αποδοθεί και θρόμβωση, ίσως είναι καλύτερα να αποφεύγεται για να μην προκαλείται σύγχυση με τον ιατρικό όρο thrombosis. Πάντως εάν σε χημικό συγκείμενο δείτε θρόμβωση, να ξέρετε ότι πρόκειται για την κροκίδωση. [ΣτΖ: Το ΛΝΕΓ στο λήμμα κροκίδωση δίνει ακριβές συνώνυμο τη θρόμβωση, ενώ στο λήμμα θρόμβωση παραλείπει εντελώς τη σημασία της στη Χημεία (σε αντίθεση λ.χ. με τον Πάπυρο, που τα διαχωρίζει επαρκώς ώστε να μην μπερδευτεί ο ανατρέχων αναγνώστης), σαν να αφήνει να εννοηθεί ότι η κροκίδωση στη Χημεία ταυτίζεται με τη θρόμβωση στην Ιατρική — φευ! Για το ΛΚΝ τι να λέμε, η κροκίδωση του είναι παντελώς άγνωστη.]

Η λέξη κροκίδωση γράφεται και κροκύδωση. Επίσης, λόγω πιθανώς (δική μου εκτίμηση αυτή) επίδρασης της λέξεως κόκκος, ορισμένοι γράφουν το λανθασμένο *κροκκίδωση (σχέση ευρημάτων ένα λάθος προς εξίμισι σωστά).
 
Top