της μετακίνησης κοπαδιών ανάλογα με την εποχή
Ο όρος "μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι" μπορεί να μη δημιουργεί παρεξηγήσεις, αλλά πάσχει αρκετά στην ακρίβεια, εκτός αν αναφερόμαστε σε μια γενικότερη κατηγορία, που περιλαμβάνει και τον μέσο παραδοσιακό κτηνοτρόφο ακόμη και σήμερα (που μετακινείται από τα βουνά στα χειμαδιά και τούμπαλιν) και τον Σαρακατσάνο του 19ου αιώνα (που δεν μετακινείται μόνο ανάμεσα σε δύο σταθερά σημεία στην αλλαγή των εποχών, αλλά ενίοτε αλλάζει και τόπους θερινής ή χειμερινής διαμονής, συνήθως εντός μιας σχετικά περιορισμένης περιοχής) και τους παραδοσιακούς νομάδες κτηνοτρόφους (που μετακινούνταν οπουδήποτε οποτεδήποτε, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις).Νομίζω ότι ο όρος "μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι" προσπαθεί να βρει μια - εύλογη - χρυσή τομή που να ανταποκρίνεται στη νέα πραγματικότητα αλλά και να είναι γλωσσικοπολιτιστικά αποδεκτή.
Για τη διευκόλυνση της συζήτησης, αντιγράφω εδώ τον ορισμό για τον μετακινούμενο κτηνοτρόφο (από την άλλη συζήτηση, στο πιο πάνω λινκ, στο quote).Κουβέντα για νομαδική κτηνοτροφία κάναμε κι εδώ.
Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, ούτε εμένα με ξετρελαίνει αυτή η ορολογία και συμφωνώ με τις επιφυλάξεις που έχουν διατυπωθεί. Απλώς, τότε που το είχα ψάξει λίγο, φαίνεται ότι ο όρος και ο ορισμός προήλθε ή δημιουργήθηκε Βρυξελλόθεν, για να καλύψει διάφορες κανονιστικές ανάγκες, και είναι βέβαια πολύ πιθανό ότι μελλοντικά θα επικρατήσει.Από τη στιγμή που είναι επίσημα υιοθετημένη ορολογία, πάω πάσο. Περιγράφοντας πάντως παλαιότερες μορφές κτηνοτροφίας (οπότε οι ενδιαφερόμενοι δεν υπάρχει περίπτωση να παρεξηγηθούν...) εγώ θα προτιμούσα έναν ακριβέστερο διαχωρισμό.
[...] Σε ένα από αυτά (ΤΕΙ Θεσσαλίας) υπάρχει και ο επίσημος ορισμός:
Μετακινούµενος Κτηνοτρόφος
Με τον όρο µετακινούµενοι κτηνοτρόφοι νοούνται οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, ανεξαρτήτως τόπου µόνιµης κατοικίας, µετακινούνται σε βοσκότοπους ορεινών ή µειονεκτικών περιοχών για διάστηµα τουλάχιστον 5 µηνών µε το ποίµνιό τους, που πρέπει να αποτελείται από 5 τουλάχιστον ζωικές µονάδες.
Η συνέχεια έχει να κάνει με την πολιτιστική υποτίμηση του νομαδισμού