metafrasi banner

capsaicin

nickel

Administrator
Staff member
Μια ανακάλυψη που έκανα χτες, από ερώτηση σε άλλο φόρουμ.

Η ουσία αυτή είναι γνωστή σε όλους μας: είναι αυτή που κάνει καυτερές τις πιπεριές.

Περιγραφή στη Wikipedia (αφαίρεσα τον χημικό τύπο, για να κοιμάμαι καλύτερα τα βράδια):

Capsaicin (pron.: /kæpˈseɪ.ɨsɪn/) is the active component of chili peppers, which are plants belonging to the genus Capsicum. It is an irritant for mammals, including humans, and produces a sensation of burning in any tissue with which it comes into contact. Capsaicin and several related compounds are called capsaicinoids and are produced as secondary metabolites by chili peppers, probably as deterrents against certain herbivores and fungi. Pure capsaicin is a volatile, hydrophobic, colorless, odorless, crystalline to waxy compound.

History
The compound was first extracted (albeit in impure form) in 1816 by Christian Friedrich Bucholz (1770–1818). He called it "capsicin," after the genus Capsicum from which it was extracted. John Clough Thresh (1850–1932), who had isolated capsaicin in almost pure form, gave it the name "capsaicin" in 1876. [...]

http://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin

Ενώ λοιπόν από το καψικό (όπως είναι η πιπεριά στα ελληνικά), Capsicum στη λατινική, είχαμε την καψικίνη, ένας θεός ξέρει τι τους ενέπνευσε την capsaicin, η οποία έχει επικρατήσει στη Δύση, αλλά εδώ δεν έχει δώσει μόνο την καψαϊκίνη, αλλά έδωσε και μια καψαϊσίνη να μας βρίσκεται.

Λέει, ας πούμε, στη «Ε»:
Η καψικίνη ή καψαϊσίνη, είναι η ουσία που κάνει τόσο καυτές τις κόκκινες πιπεριές, καθώς εισέρχεται σε υποδοχείς που βρίσκονται στα κύτταρα του σώματός μας.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=155957

Καλύτερα -κίνη, όπως στρεπτομυκίνη (ή και... καψικίνη). Στον Πάπυρο η ουσία εμφανίζεται στο λήμμα πιπεριά:
Η καυστικότητά τους προέρχεται από το αλκαλοειδές καψαϊκίνη...

Αλλά στο Λεξικό Χημείας:
καψαϊσίνη ή καψικίνη [...]

Στο Γκουγκλ:
καψαϊσίνη 3.470
καψαϊκίνη 9.960

Πάω για μια τυροκαυτερή, μπας και συνέλθω...
 
Top