metafrasi banner

brakeman = τροχοπεδητής, κν. φρεναδόρος (των τρένων)

Στα παλιά τρένα, εκείνος που ανέβαινε πάνω σε αυτά και, πηγαίνοντας από βαγόνι σε βαγόνι, έθετε σε λειτουργία τα φρένα. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Γνωρίζετε αν υπάρχει ελληνική ονομασία για τον brakeman (εγώ τουλάχιστον, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές μου, δεν βρήκα κάτι :(); Το έχω σε μια φράση όπου θα πρέπει ν' αποδοθεί μονολεκτικά ("The singing brakeman" - ένα από τα παρατσούκλια του Jimmie Rodgers).

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά!
 
Ο τραγουδιστός φρεναδόρος; :D Ο μελωδικός φρεναδόρος; Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ, nickel! Εκεί δεν πήγε το μυαλό μου... είχα σκεφτεί να διαλέξω κάποιο άλλο από τα παρατσούκλια του -βέβαια το "Blue Yodeler" είναι χειρότερη περίπτωση. Πάλι καλά!
 

nickel

Administrator
Staff member
Ή «τραγουδιστής-φρεναδόρος» ή «τραγουδιστής των τρένων». Πάντως όχι «τραγουδιστής του συρμού»! ;)
 
To IATE και το Λεξικό του ΟΣΕ δίνουν "τροχοπεδητής". Γενικά, είναι πολύ καλή και αξιόπιστη πηγή το λεξικό του ΟΣΕ. Για την ακρίβεια, είναι η μόνη πηγή. Βέβαια, εσύ εδώ έχει παρατσούκλι, οπότε...
 
Ευχαριστώ όλους!

Ναι, ο "τροχοπεδητής" πέφτει λίγο βαρύς για παρατσούκλι αλλά χρησιμότατο nevertheless.


(Υπάρχει link για το λεξικό του ΟΣΕ;)
 
Είναι όλο περασμένο στο ΙΑΤΕ απ΄όσο ξέρω και αντιστοιχισμένο στα λήμματα του λεξικού της UIC (Union International de Chemin de fer) που είναι και η επίσημη ορολογική πηγή για τις Ευρωπαϊκές Γλώσσες. Σε hard copy δεν ξέρω αν κυκλοφορεί.
 
Top