metafrasi banner

blood trauma

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Περιγράφεται εδώ. Είναι η βλάβη που προκαλείται στα ερυθρά αιμοσφαίρια λόγω καταπόνησης στη διάρκεια των επεμβάσεων bypass -- που μπορεί να καταλήξει σε αιμόλυση, δηλαδή καταστροφή των ερυθροκυττάρων.

Μου κάνει εντύπωση ότι δεν μπόρεσα να εντοπίσω στο ελληνικό ίντερνετ περιγραφές ή άρθρα σχετικά με αυτό, και αναρωτιέμαι αν είναι δόκιμο να μεταφραστεί ως "τραύμα (τραυματισμός) αίματος" που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση επειδή κάποιοι μπορεί να νομίσουν ότι μιλάμε για αιμορραγία. Εναλλακτικά ίσως "βλάβη ερυθρών αιμοσφαιρίων", που ούτε αυτή βρήκα στο ελληνικό ίντερνετ.

Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο "αιμόλυση", επειδή αναφέρεται κι αυτός στο ίδιο κείμενο, άρα αναζητώ διαφορετικό όρο.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η απάντηση που πήρα θέτοντας το ερώτημα σε κορυφαία αιματολόγο, διευθύντρια της οικείας κλινικής νοσοκομείου της πρώτης γραμμής μάχης, είναι:

Τον όρο blood trauma δεν τον χρησιμοποιούμε. Στην ουσία πρόκειται για μακροαγγειοπαθητική αιμολυτική αναιμία (δλδ. τα ερυθρά αιμοσφαίρια καταστρέφονται καθώς περνούν από βλαμένα μεγάλα αγγεία, σε αντίθεση με την μικροαγγειοπαθητική αιμολυτική αναιμία, όπου καταστρέφονται στα πολύ μικρά αγγεία και αυτό οφείλεται σε έλλειψη κάποιου παράγοντα στο αίμα).

Νομίζω ότι το βλάβη ερυθρών αιμοσφαιρίων θα ήταν κατάλληλο.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Η εξήγηση της ζημιάς είναι λίγο διαφορετική, απ' ό,τι καταλαβαίνω. Η βλάβη προέρχεται από την τυρβώδη ροή που προκαλείται από τα μηχανήματα που δημιουργούν την εξωσωματική κυκλοφορία, γι' αυτό και η εργασία που ανέφερα πιο πάνω ονομάζεται Flow-Induced Trauma to Blood Cells.
 
Top