metafrasi banner

Battle of Dogali

Καλησπέρα σε όλους/ες.

Πώς να λέγεται άραγε στα ελληνικά η πόλη Dogali της Ερυθραίας, όπου το 1887 έγινε μια περίφημη μάχη με καταστροφικά αποτελέσματα για τους Ιταλούς; (Α' Ιταλο-αιθιοπικός πόλεμος)
Η συνέχεια εδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Dogali

Μεταγράφω Ντόγκαλι ή υπάρχει / λέγεται αλλιώς;
 

nickel

Administrator
Staff member
Προτείνω Ντογκάλι, παροξύτονο, όχι αγγλικό προπαροξύτονο.
 
Ναι, καλύτερο ακούγεται το Ντογκάλι. Δεν το βρίσκω γενικώς πουθενά μεταγραμμένο.
Να το κρατήσουμε;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κοίταξε: μάχη του Ντογκάλι (στην πραγματικότητα, είναι δύο ευρήματα όλα κι όλα, αλλά το ένα από μετάφραση ενδιαφέροντος άρθρου του Έκο --όπου πρωτοείδα και τον όρο la polychesie που σημαίνει αυτό που καταλαβαίνουμε όλοι).
 
Ναι, καλύτερο ακούγεται το Ντογκάλι. Δεν το βρίσκω γενικώς πουθενά μεταγραμμένο.

Κοίταξε: μάχη του Ντογκάλι

:eek:
Μάλλον δεν έψαξα και πολύ καλά! Με μπέρδευε η ιταλική εγκυκλοπαίδεια Rizzoli που
δίνει τον τόνο στο ό (D?gali)

Ευχαριστώ και τους δυο σας!
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Είναι πολύ πιθανό ότι σε παλιότερα ελληνικά κείμενα (από αυτά που δεν υπάρχουν στο νέτι) θα υπάρχουν πολύ περισσότερες αναφορές, καθώς η μάχη έγινε πολύ κοντά στο λιμάνι Μασάουα, που παλιότερα είχε και ελληνική παροικία.

Οι Έλληνες εγκαταστάθηκαν κατά την εποχή της αποικιοκρατίας αρχικά στα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας και εκτός απ’ το εμπόριο αναμίχθηκαν και σε άλλες δραστηριότητες. Η πρώτη Ελληνική παρουσία, εντοπίζεται στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν έφτασαν στην τότε Αβησσυνία, Έλληνες βιοτέχνες και ναυτικοί, ενώ επισφραγίζεται με την ίδρυση, το 1908, από το πατριαρχείο Αλεξανδρείας, της Μητροπόλεως Αξώμης.

Το πρώτο κύμα μαζικής μετανάστευσης προς την Αιθιοπία πραγματοποιήθηκε γύρω στο 1880 και στην πόλη Μασάουα το 1887, βρίσκουμε 100 περίπου Έλληνες που συγκροτούσαν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων. [...] από εδώ
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αντιγράφω από τη Μεγάλη Αμερικανική Εγκυκλοπαίδεια (παντού η ορθογραφία τού πρωτοτύπου):

Μετά την αποχώρησιν των Βρεταννών, εμφύλιος πόλεμος εξερράγη μεταξύ των Αιθιόπων φυλάρχων, αλλ' ο εκ Τιγρέ Κάσα κατώρθωσε να γίνη νεγκούς υπό το όνομα Ιωάννης, το 1872. Επί βασιλείας του ήρχισαν αι συγκρούσεις με την Ιταλίαν. Το 1885, η Μασσάουα, ο επί της Ερυθραίας λιμήν, περιήλθεν εις χείρας των Ιταλών εκ των Αιγυπτίων. Οι Αιθίοπες αντέδρασαν και το 1887 ο Ιωάννης ωδήγησε τα στρατεύματά του εναντίον των Ιταλών, νικήσας τούτους εις Ντογκάλι και εξαναγκάσας αυτούς να αποσυρθούν. Το 1889, ο Ιωάννης εφονεύθη κατά τινα μάχην, ενώ προσεπάθει να συγκρατήση τας επιθέσεις τού Μάχντι.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Έχεις δίκιο — είχε ξεφύγει και το διόρθωσα, θενξ! :)
 
Top