metafrasi banner

appendicular skeleton

nicole

New member
Μετέφραζα τις προάλλες ένα ιατρικό κείμενο και είχε μέσα τον όρο "appendicular skeleton". Ύστερα από πολλή ώρα, πολύ ψάξιμο σε ιατρικά λεξικά και ίντερνετ βρήκα την αντιστοιχία του όρου η οποία είναι "περιφερικός σκελετός".

Ο περιφερικός σκελετός αποτελείται από 126 οστά και περιλαμβάνει τα οστά της ωμικής ζώνης, της πυέλου και τα οστά των άνω και κάτω άκρων από:

http://www.elire.gr/info_det.php?di=17

Το αναφέρω για να μη χάσετε πολύτιμο χρόνο, σε περίπτωση που βρεθείτε αντιμέτωποι με αυτόν τον όρο...

Ευχαριστώ
 

nickel

Administrator
Staff member
Ωραιότατο και ευχαριστούμε. Δεν είχα υπόψη μου αυτή τη μετάφραση. Πρέπει, σύμφωνα με τα δικά μου κιτάπια (και γκουγκλιές), να λέγεται και σκελετός των άκρων.

Ας επικυρώσουν οι γιατροί.


Και καλώς ήρθες, αλήθεια.
 
Ας επικυρώσουν οι γιατροί.

Πρόκειται για όρο που χρησιμοποιείται σπάνια, ιδίως στην ελληνική του εκδοχή/-ές.
Το πρόβλημα με την απόδοση σκελετός των άκρων είναι ότι ελάχιστοι γιατροί θα θεωρήσουν ότι περιλαμβάνει και τα οστά της ωμικής και πυελικής ζώνης.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Από το λήμμα σκελετός του ανθρώπου στην εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, όπου ο αντίστοιχος όρος είναι εξαρτηματικός σκελετός:

Ο σκελετός τού ανθρώπου, όπως και των άλλων σπονδυλωτών, περιλαμβάνει τρεις υποδιαιρέσεις, καθεμία από τις οποίες έχει ξεχωριστή προέλευση και ορισμένους ειδικούς χαρακτήρες:
1. τον αξονικό σκελετό, που αποτελείται από τη σπονδυλική στήλη και μεγάλο μέρος τού κρανίου·
2. τον σπλαγχνικό σκελετό, που περιλαμβάνει την κάτω γνάθο, μερικά στοιχεία τής άνω γνάθου, τα βραγχιακά τόξα (εμβρυϊκούς σχηματισμούς που παράγουν οστά και χόνδρους τής κεφαλής και του λαιμού)·
3. τον εξαρτηματικό σκελετό, στον οποίο ανήκουν η πυελική και η ωμική ζώνη και τα οστά των άκρων.

Στη συνέχεια υπάρχει ξεχωριστό (τρίστηλο) κεφάλαιο για τα οστά τού εξαρτηματικού σκελετού.
 
Στην Ανατομική του Β. Φράγκου διαβάζω ότι ο σκελετός των άκρων περιλαμβάνει και τα οστά της ωμικής και πυελικής ζώνης. Στην πράξη, όμως, η κατάταξη αυτή δεν τηρείται - τα οστά της ωμικής και πυελικής ζώνης αναφέρονται πάντα ξεχωριστά.
 
Top