metafrasi banner

(air) drone = δρόνος (νεολογισμός για το ιπτάμενο όχημα)

Earion

Moderator
Staff member
Μ΄αρέσει πολύ όμως, με ενθουσιάζει. Εσύ, Δόκτορα, το βλέπεις σαν παραμύθιασμα, για λόγους διαφήμισης. Εγώ προτιμώ να το δω σαν μια μεγαλοφυή σύλληψη, που κάποια μέρα μπορεί να αξιωθούμε να τη δούμε να γίνεται πράξη...

 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Θα μου πεις, έτσι δημιουργείται η νέα επιχειρηματικότητα. Ξώβεργες για αμαζονόπτερα, αντιαμαζονοπτερικά, ελεγκτές εναέριας αμαζονοπτεροκυκλοφορίας κλπ.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πάντως ο Μπέζος το παρουσιάζει πολύ σοβαρά και δηλώνει ότι είναι θέμα μερικών ετών για να πραγματοποιηθεί. Θα αφορά δέματα με βάρος μέχρι 2,3 κιλά, που αποτελούν όπως φαίνεται πολύ μεγάλο μέρος του όγκου παραγγελιών της Άμαζον, και θα προσφέρεται στους πελάτες που μένουν σε ακτίνα 10 μιλίων από ένα από τα 90 κέντρα διανομής της Άμαζον.
 

Earion

Moderator
Staff member
Μμμ, το βλέπω πιο φιλοσοφικά, Δόκτορα. Μέχρι πρόσφατα ο πολιτισμός μας ήταν χτισμένος πάνω στην αρχή ότι μετακινιόταν ο άνθρωπος για να φτάσει στα πράγματα. Τώρα όλο και περισσότερο μετακινούνται τα πράγματα προς τον άνθρωπο. Ξέρεις, Τρίτο Κύμα κι έτσι. Από τη στιγμή που η πληροφορία, χάρη στο Διαδίκτυο, έρχεται στο χώρο και στο χρόνο που εμείς επιθυμούμε, κι απ' τη στιγμή που διάφορα αντικείμενα κατασκευάζονται στην κουζίνα του σπιτιού μας χάρη στην τρισδιάστατη υλική εκτύπωση, γιατί όχι και ελικοπτεράκια που θα φέρνουν τα τσιγάρα απ' το περίπτερο ή τις ντομάτες απ' το μανάβη;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για πρακτικούς λόγους: Πού και πώς θα κυκλοφορούν τα ελικοπτεράκια;

Άλλωστε, κούριερ χρησιμοποιούμε για τα πάντα και σήμερα.
 
Air drones τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, το θέμα όμως είναι ο πακτωλός προβλημάτων που δημιουργεί μια τέτοια ιδέα. Και δεν εννοώ μόνο τις τυχόν αναέριες συγκρούσεις με διάφορα πράγματα (από άλλα drones μέχρι ηλεκτρικά καλώδια και ανθρώπους) αλλά μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την παραχώρηση εναέριου χώρου (οτιδήποτε πετάει χρειάζεται άδεια και έλεγχο). Μετά υπάρχουν τα τεχνικά προβλήματα, όπως οι άνεμοι που δεν ρωτάνε πότε θα φυσήξουν και είναι σημαντικά δυνατότεροι στα περίπου 100 μέτρα που θα χρειάζεται να πετάει κάτι τέτοιο ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα σύγκρουσης με καλώδια, κτήρια και τα ρέστα. Ακόμα, τίθεται θέμα ασφάλειας των δεμάτων, μιας και ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να τσακώσει ένα τέτοιο δέμα στον αέρα και να το κλέψει ή -χειρότερα- να το αντικαταστήσει με κάτι άλλο, όπως επικίνδυνα χημικά, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλα κακά πράγματα. Τέλος, αναρωτιέμαι ποιο θα είναι το κόστος για κάτι τέτοιο και πόσο συμφέρει δεδομένου της μικρής αξίας της πλειονότητας των μικρών δεμάτων.
 
Τα ιπτάμενα οχήματα (drones) της Amazon θα μεταφέρουν τις ειδοποιήσεις για τον νέο φόρο ακινήτων στα σπίτια των πολιτών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Kυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για μια πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μετά την ανακοίνωση εγκατάστασης δωρεάν wi-fi σε όλη την επικράτεια αποφάσισε να προχωρήσει και άλλο το «φλέρτ» του με την υψηλή τεχνολογία.

«Είναι ανόητο, άδικο, ανεπίτρεπτο και κυρίως ανεύθυνο από μέρους της πολιτείας να γίνεται μέσω ταχυδρομείου η διανομή των ειδοποιήσεων. Θέλει ο έντιμος και υπεύθυνος πολίτης να εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις απέναντι στην πατρίδα και πρέπει να περιμένει στωικά τον ταχυδρόμο να φέρει το πολυπόθητο απόκομμα, γεμάτος μάλιστα άγχος ότι μπορεί να παραπέσει. Θέλουμε την Ελλάδα στον 21ο αιώνα ή στον μεσαίωνα; Ας το αποφασίσουμε πλέον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε εκδήλωση προς τιμήν του iPad στην οποία παρευρέθηκε.

Φαίνεται πως ο κ. Σαμαράς μίλησε ο ίδιος προσωπικά με τον βοηθό του ιδιοκτήτη της Amazon Τζεφ Μπέζος προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο πρωθυπουργός ως φανατικός αναγνώστης τεχνολογικών ιστοσελίδων, γνώριζε καλά πως ενώ τα ιπτάμενα οχήματα της Amazon είναι ήδη πλήρως λειτουργικά, θα αργήσουν να χρησιμοποιηθούν στην Αμερική καθώς ετοιμάζεται σχετική νομοθεσία η οποία θα πρέπει να πάρει υπόψη της την ασφάλεια των πολιτών. Σύμφωνα με τον βοηθό του κ. Μπέζος, ο κ. Σαμαράς πρότεινε να δοκιμαστούν άμεσα στην Ελλάδα τα ιπτάμενα οχήματα. «Δώστε μου δύο βδομάδες και θα έχετε το νομοσχέδιο που χρειάζεστε», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.

Τέλος, ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις αρκετών βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι εκδήλωσαν την ανησυχία τους πως τα ιπτάμενα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για να ενταθούν οι ψεκασμοί στους πολίτες.
(πηγή)
 

Earion

Moderator
Staff member
Τέλος, ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιδράσεις αρκετών βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων οι οποίοι εκδήλωσαν την ανησυχία τους πως τα ιπτάμενα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για να ενταθούν οι ψεκασμοί στους πολίτες.

(Από την ίδια πηγή).

Εσύ, Δύτη, γιατί τεχνηέντως αποκρύπτεις τη ζωτική αυτή πληροφορία; :cheek:
 

nickel

Administrator
Staff member
Για πρακτικούς λόγους: Πού και πώς θα κυκλοφορούν τα ελικοπτεράκια;

Ορίστε μια δόση κυκλοφοριακού χάους από το Fifth Element:
Αλλά, να λύσουμε και μια απορία. Δεν έχουμε καλύτερη απόδοση για αυτά τα drones από ιπτάμενα οχήματα; Ακόμα να φτιάξουμε;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν τα λέει ο στρατός; Υπ' όψιν, δεν βλέπω το βίδεο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν τα λέει ο στρατός;

Δεν θα έπρεπε ωστόσο να βρούμε και κάτι με καλύτερο δείκτη μπλαμπλά; Είναι δυνατό σε μελλοντολογικό μυθιστόρημα ή σε συζήτηση για το αμαζονικό αύριο, να θέλουμε 25 χαρακτήρες (μαζί με τα διαστήματα) για να περιγράψουμε το αερομηχάνημα που οι αγγλόφωνοι ονόμασαν... κηφήνα;
 
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη λένε τα UAV, όχι τα air drones γενικά, αν και είναι πολύ κοντινές έννοιες, συχνά χρησιμοποιούνται ως συνώνυμες και εν προκειμένω είναι ταυτόσημες. Η μικρή διαφορά έγκειται στον χειρισμό. Μη επανδρωμένο αεροσκάφος μπορεί να είναι και κάτι που λειτουργεί με τηλεχειρισμό, τα drones διαθέτουν αυτονομία μέσω ΤΝ.

Προτείνω επισήμως την απόδοση αερομπότ.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Να τα λέμε «μέπο» = μη επανδρωμένο. Ένα μέπο, πολλά μέπα. Άντε, για περισσότερη σαφήνεια, μεποσκάφος.
 

nickel

Administrator
Staff member
Γιατί όμως να μη φτιάξουμε μια φυσιολογική μεταγραφή, ο δρόνος, οι δρόνοι, όπως ήδη ονομάζονται οι μουσικοί δρόνοι. Οι Γάλλοι, από το 1954, πήραν το αγγλικό drone και το έκαναν και γαλλικό.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
:lol: Τα περισσότερα ευρήματα είναι κακοδακτυλογραφημένοι δρόμοι, αλλά υπάρχει και ένα δρόνος = drone για τα αεροπλανάκια...
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν φέρνω καν πρωτολογισμό. Από την Αυγή:

...ο αμερικανικός στρατός δεν κωδικοποιεί (!) τα δεδομένα που μεταβιβάζουν οι δρόνοι... Το Πακιστάν μάλιστα ανέχεται τις όλο και συχνότερες "στοχοποιημένες" επιθέσεις των δρόνων που επιχειρούν από το Αφγανιστάν στο έδαφός του, ενάντια σε Ταλιμπάν.
http://archive.avgi.gr/nea-avgi/ArticleActionshow.action?articleID=517139

Ο Μουλά Ναζίρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Αλ Κάιντα εξοντώθηκε από επίθεση δρόνων των Αμερικανών στο Πακιστάν reporter.gr

Σκεφτείτε μόνο τα λογοπαίγνια με το δρόμο...
 

nickel

Administrator
Staff member
Από Βικιπαίδεια:

DT-33A: Αεροσκάφη T-33A τροποποιημένα σε καθοδηγητές δρόνων.
QT-33A: Αεροσκάφη T-33A τροποποιημένα σε [καθοδηγητές] δρόνων στόχευσης.
TV-2KD: Αεροσκάφη TV-2 τροποποιημένα σε καθοδηγητές δρόνων.

http://el.wikipedia.org/wiki/T-33_Shooting_Star

Έτοιμος είμαι να το βάλω στον τίτλο.
 
Top