σκήτη = skete. Σκήτις = Scetis, Sketis

nickel

Administrator
Staff member
Η σκήτη δεν είναι μόνο το ερημητήριο ενός μοναχού αλλά και μια μοναστική κοινότητα, ένα οργανωμένο σύνολο από μοναστικές μονάδες (καλύβες) με δική τους διοικητική οργάνωση, αλλά που υπάγονται σε μονή.
http://el.orthodoxwiki.org/Μοναστικά_καθιδρύματα

Παραξενεύτηκα χτες καθώς διάβαζα για το ιστορικό της ιεράς σκήτεως του Αποστόλου Ανδρέα, επειδή, εκτός από τον απόστολο που ήταν πρωτόκλητος, ήξερα ότι και η σκήτη είναι πρωτόκλιτο, η σκήτη – της σκήτης. Κοίταξα στα παλιά: ο Δημητράκος και ο Δρανδάκης έλεγαν κι αυτοί τα ίδια: η σκήτη, της σκήτης. Έπειτα πήγα στο Ετυμολογικό και είδα το τοπωνύμιο απ’ όπου βγήκε η σκήτη, το οποίο ήταν Σκήτις (στην Αίγυπτο), και κάποιοι παραβλέπουν τη μακρά πρωτόκλιτη ιστορία της λέξης και μένουν προσηλωμένοι στο τριτόκλιτο τοπωνύμιο. «Ερημική τοποθεσία της Αιγύπτου κοντά στα σύνορα με τη λιβυκή έρημο, όπου κατά τον 4ο αι. μ.Χ. δημιουργήθηκαν ερημητήρια ή κελλιά μοναχών» γράφει το ΕΛΝΕΓ.

Η σκήτη στα αγγλικά είναι skete
http://en.wikipedia.org/wiki/Skete
και στο αγγλικό διαβάζω:
The term Skete is most likely a reference to the Scetis valley region of Egypt where Skete communities first appear, but a few scholars have argued that it instead is a stylized spelling of the word ascetic.

Μου χάλασε το λογοπαίγνιο, που ήθελα να κλείσω το σημείωμα λέγοντας ότι ο ασκητής είναι από το ασκώ και την άσκηση, όχι αυτός που δεν έχει σκήτη.

Λεπτομέρειες για την έρημο έχει εδώ, όπου κάποιος θα πρέπει να τους διορθώσει τα ελληνικά σε «Σκήτις or Σκίτις».
 
Top