ποντοπόρος ναυτιλία

Ποια ναυτιλία είναι ποντοπόρος και ποια όχι; Το ΛΝΕΓ λέει ότι ποντοπόρος είναι εκείνος που διασχίζει την ανοιχτή θάλασσα. Δηλαδή κάθε πλεούμενο που δεν είναι σε λίμνη, ποταμό ή διώρυγα ανήκει στην ποντοπόρο ναυτιλία; H Μεσόγειος είναι ανοιχτή θάλασσα; Ή αν ένα πλοίο πάει από την Οδησσό στην Κωνσταντινούπολη; (Και άλλες τέτοιες απορίες.)
 
Ocean-going shipping είναι στα αγγλικά.

Επειδή δεν καταλαβαίνω αν η ερώτησή σου αφορά τον αγγλικό όρο ή αν γενικά ρωτάς τη διαφορά μεταξύ ποντοπόρου ναυτιλίας κ.λπ. και river shipping, coastal shipping, passenger shipping κ.λπ., σου δίνω την αγγλική μετάφραση και ελπίζω να βοήθησα.

Καλημέρα και καλή συνέχεια.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Βλέπω και πολλά ocean shipping δίπλα από τα ocean-going shipping (που αρκετά είναι από ελληνικές πηγές).
Όπως καταλαβαίνεις, Λεξοπλάστ, είπα να σε μπερδέψω περισσότερο, γιατί άλλη απάντηση δεν έχω :D
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πρακτικά, σε αντίθεση με την παράκτια ναυτιλία, ποντοπόρος ήταν, νομίζω, η ναυτιλία που γινόταν χωρίς οτπική επαφή με στεριά (και άρα βασισμένη σε κάθε λογής σημάδια, κυρίως αστρονομικά). Λέω ήταν γιατί σήμερα έχει πια GPS παντού, οπότε η ποντοπορία θα μπορούσε να συσχετιστεί με το πόσες μέρες διασχίζεις θάλασσα χωρίς να δεις στεριά, όπως π.χ. το πέρασμα του Ατλαντικού.
 
(Σκόρπια ευρήματα προς επίρρωση των παραπάνω)
Ο Τριανταφυλλίδης λέει ότι ποντοπόρος είναι αυτός που πραγματοποιεί υπερπόντια ταξίδια. Επίσης, ο Δημητράκος δίνει την ποντοπλοΐα ως αντίθετο της ακτοπλοΐας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο πόντος ήταν ο πόρος, το πέρασμα όταν ονομάσαμε τον Ελλήσποντο. Επειδή η ανοιχτή θάλασσα, το πέλαγος, ήταν συχνά το πέρασμα από έναν τόπο σ’ έναν άλλο, κατέληξε στη σημασία αυτή που έχει από τα αρχαία χρόνια. Open sea.

Τα ποντοπόρα πλοία (που είναι seafaring προτού γίνουν ωκεανοπόρα, ocean-faring) είναι, κατά τον Πάπυρο: «πλοίο που κάνει υπερπόντιες μεταφορές, ιδίως φορτηγό πλοίο που εκτελεί πλόες πέρα από το Γιβραλτάρ ή το Σουέζ». Είναι διαφορετικό από την ακτοπλοΐα (coastal shipping).

Συνήθως το λένε ocean shipping (λιγότερο συχνά ocean-going shipping), αλλά η ειδικότερη ορολογία στη μόδα φαίνεται να είναι:
short sea shipping (ναυτιλία μικρών αποστάσεων)
deep sea shipping

Καλημέρα σε όλες και όλους.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν επισκεφτεί κανείς το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (Hellenic Chamber of Shipping), θα δει στην αριστερή φάσα, αν πατήσει εκεί την επιλογή Shipping Companies:

Deep-sea Shipping
Liner Shipping
Short-sea Shipping
Passenger Shipping
Coastal Passenger Shipping
Coastal Cargo Shipping
Towage & Salvage
Yachts


Στις ελληνικές σελίδες οι αντιστοιχίες είναι:

Ποντοπόρος Ναυτιλία
Ναυτιλία Τακτικών Γραμμών
Ναυτιλία Μικρών Αποστάσεων
Επιβατηγός Ναυτιλία
Ακτοπλοϊκά Επιβατηγά
Ακτοπλοϊκά Φορτηγά
Ναυαγοσωστικά - Ρυμουλκά
Επαγγελματικά Σκάφη
 
Σας ευχαριστώ όλους. Όντως η ερώτησή μου ήταν κάπως ασαφής, κυρίως γιατί πιστεύω ότι η κυριολεκτική έννοια της "ποντοπόρου" δεν ταιριάζει με την πραγματική έννοια και ότι δεν εννοούμε όλοι το ίδιο όταν το λέμε. Για παράδειγμα, το NEE θεωρεί ότι η ποντοπόρος ναυτιλία είναι διαφορετικό πράγμα από το passenger shipping (και επί της ουσίας δεν έχει άδικο), αλλά αυτό εδώ το πλοίο που πάει Οδησσό-Πειραιά πληροί τους όρους και των δύο κατηγοριών και ίσως και 1-2 άλλων. (Και πιάνει λιμάνι και στο Alexandropoulos [sic].)
 
Τα ποντοπόρα πλοία (που είναι seafaring προτού γίνουν ωκεανοπόρα, ocean-faring) είναι, κατά τον Πάπυρο: «πλοίο που κάνει υπερπόντιες μεταφορές, ιδίως φορτηγό πλοίο που εκτελεί πλόες πέρα από το Γιβραλτάρ ή το Σουέζ».
Τα όρια είναι ασφαλώς ασαφή, αλλά νομίζω ότι το πρακτικό κριτήριο είναι αυτό που ανέφερε ο Νίκελ. Γενικά η ναυτιλία μέσα στη Μεσόγειο δεν χαρακτηριζόταν ποντοπόρος. Ως προς τη διάκριση από την επιβατική ναυτιλία, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο όρος shipping από μόνος του, χωρίς περαιτέρω διευκρίνιση, χαρακτηρίζει κατ' αρχήν την εμπορική ναυτιλία.
 
Top