ποιο γένος στην ακολουθία άρθρο-αριθμητικό-ουσιαστικό;

Σε σχέση με το μηδέν κόμμα τάδε: Μπορούμε δηλαδή να θεωρήσουμε σωστές και τις δύο γραφές; Ή οι φιλόλογοι θεωρούμε πιο "ορθό" τον ενικό; Θα πρέπει π.χ. να γράψουμε"0,5 ποσοστιαία μονάδα" ή "0,5 ποσοστιαίες μονάδες"; Το ψάχνω αλλά δεν βρίσκω κάτι σχετικά με το μηδέν.
Τα κλάσματα της μονάδας είναι πάλι περισσότερα από ένα, οπότε πληθυντικός: μηδέν κόμμα πέντε ποσοστιαίες μονάδες, ακριβώς όπως θα λέγαμε πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Αναφέρθηκε πιο πάνω και το μηδέν κόμμα εβδομήντα πέντε του λίτρου, που παρακάμπτει την ενοχλητική (για κάποιους) χρήση του πληθυντικού για κάτι που είναι μικρότερο από τη μονάδα, αλλά απ' όσο ξέρω, σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγε κανείς «μηδέν κόμμα εβδομήντα πέντε λίτρο» (ή «μηδέν κόμμα πέντε ποσοστιαία μονάδα»).

Η κατάσταση περιπλέκεται κάπως όταν έχουμε να κάνουμε με ακριβώς ένα δέκατο, εκατοστό ή άλλο κλάσμα της μονάδας, διότι ακούει κανείς τόσο για «μείωση κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα» όσο και για «αύξηση κατά 0,01 βαθμούς Κελσίου» (και το αντίστροφο).

Όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις όμως, με προφανή εξαίρεση την απλή μονάδα (ένα λίτρο), εμπίπτουν ξεκάθαρα στον πληθυντικό, είτε το δεκαδικό μέρος είναι μεγαλύτερο του ένα (με ή χωρίς προηγούμενα μηδενικά) (μηδέν κόμμα είκοσι μία μονάδες), είτε το σύνολο υπερβαίνει τη μονάδα (δύο κόμμα μία μονάδες, όχι «δύο κόμμα μία μονάδα», ή ακόμα και ένα κόμμα ένα κιλά, όχι «ένα κόμμα ένα κιλό»).

Σχετική πηγή πάντως δεν μπόρεσα ούτε εγώ να βρω, οπότε…
 
Top