παππουδιέρα

Zazula

Administrator
Staff member
παππουδιέρα (κ. λανθασμ. παπουδιέρα, καθότι από το παππούς + -ιέρα) ονομάζεται:
 1. η μοτοσικλέτα ή το αυτοκίνητο το οποίο προτιμάται από άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, αντικατοπτρίζει την —«παππουδίστικη», κατά τους νεότερους— αισθητική και ανασφάλειά τους, θεωρείται —από τους μεσήλικες και άνω— άνετο κι ασφαλές όχημα και χρησιμοποιείται αφενός μεν για να περνιέται ο μεταμεσηλικοκρισικός ιδιοκτήτης για μποντζόβενο, αφετέρου δε προκειμένου να τσιμπάει και κάνα τυχερό εντυπωσιάζοντας (ή θεωρώντας πως εντυπωσιάζει) τις μικρούλες με αυτό. Ως χαρακτηρισμός είναι γενικά μειωτικός, αν και μπορεί ενίοτε να χρησιμοποιηθεί τρυφερά από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη αναφερόμενο στο απόκτημά του. Στις μοτοσικλέτες ο συνδυασμός αισθητικής τύπου «πρώτη χύτρα ταχύτητος διά χειρός Alfred Vischler», φέρινγκ μεγαλύτερων κι από συστοιχία ηλιακών πάνελ τού ΔΔΣ/ISS και πλαστικών περισσότερων κι από επίδειξη Τάπεργουερ της Μπάρμπι στις φίλες της έχει οδηγήσει στο να χαρακτηριστούν ορισμένες μοτοσικλέτες οριστικά κι αμετάκλητα «παππουδιέρες» — κι απ' αυτό το Hall of Shame δεν μπορούν φυσικά να λείπουν η Transalp και διάφορες BMW GS (ή, κατ' άλλους, όλες οι μηχανές μπεμβέ)... Επίσης, η λογική «Mercedes σημαίνει το αυτοκίνητο του παππού που θα το πάρει ο μπαμπάς μόλις γίνει παππούς» χαρακτηρίζει παππουδιέρες και πολλά μοντέλα της Μερσεντές (ή, κατ' άλλους, σχεδόν όλο της τον κατάλογο). Επίσης κάποια χρώματα κάνουν μπαμ πως είναι παππουδίστικα, εξ ου και «παππουδιέρες» είναι π.χ. οι μπορντό κι οι χρυσές Vstrom & Varadero (που οι κακόψυχοι το λένε «βαρκαντέρο») — που δεν θα τις δεις ποτέ να τις καβαλάει τριαντάρης.
 2. το μέρος όπου συχνάζουν μεγάλης ηλικίας άτομα
.
Ακολουθούν παραδείγματα χρήσης της 1ης σημασίας:
 • Ο ανεμοθώρακας ΔΕΝ είναι για να βλέπεις από μέσα (εκτός αν μιλάμε για... παππουδιέρα), αλλά για να "σηκώνει" τον αέρα πάνω από το κεφάλι σου. (http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=12&t=46469#p2069843)
 • Αυτήν τη στιγμή η δική μου πρόταση σε όποιον θέλει ένα συνολικά καλό με value for money αυτοκίνητο που να στέκει αξιοπρεπώς σε όλους τους τομείς και να μην είναι παππουδιέρα (Golf) είναι το Megane Coupe 1.4 TCE!
 • Ε, όχι και παππουδιέρες τα Guzzi! (ΣτΖ: Ναι, καλά!...)
 • XJ6 & CBF είναι παππουδιέρες, η ντροπή του τετρακύλινδρου κινητήρα — οδήγησε ένα και θα καταλάβεις!
 • Η Honda VFR1200F είναι μια καταπληκτική ST [ΣτΖ: Sport Touring] μηχανή αλλά σχεδιαστικά είναι παππουδιέρα.
 • Μπράβο για το μεράκι και την προσπάθειά σου να μην είσαι ένας ακόμη Vstromάς! Παππουδιέρες κυκλοφορούν πολλές — σαν αυτή όμως, καμία.
 • Αν κρίνω από τα φανάρια μπροστά και γενικά [από] το ύφος του, [πρόκειται για] ένα T-MAX Παππουδιέρα version! (από κριτική για το Yamaha Xenter 2012)
 • Όταν ωριμάσετε, όλοι σε παππουδιέρες θα καταλήξετε! Μην κοιτάτε τώρα που είστε ''οργισμένα νιάτα'' και σε κάθε ευκαιρία στύβετε το γκάζι από τα Κ... [ΣτΖ: Εννοεί από τα BMW K1200/1300R]
 • Μέχρι χθες έστριβα στα όνειρά μου με KTM SMT και ντρίφταρα στις εξόδους και, και, και... τώρα με παππουδιέρα; [ΣτΖ: Αναφέρεται στην BMW R1200R]
 • Είναι που είναι τάφος το GSR, θα το κάνεις και παππουδιέρα ρε; Η Δανάη συμφωνεί ή θα φας και παντόφλα; (σχόλιο για GSRά που σκέφτεται να βάλει σχάρα & βαλίτσα στη μηχανή του)
 • Μας έχετε πρήξει με τις παππουδιέρες... Το μόνο που δεν έχουμε μάθει ακόμα είναι πώς κόβουν τα νύχια των ποδιών τους οι κάτοχοι GS... Δείτε πραγματικές μοτοσυκλέτες! (από φορουμική συζήτηση)
.
Και παραδείγματα χρήσης της 2ης σημασίας:
 • Μου αρέσουν πολύ τα καφέ που είναι παππουδιέρες. Γι’ αυτό μου άρεσε και το Zonar’s, μέχρι που το έκαναν σαν τα μούτρα τους. (http://pitsirikos.net/2012/07/ο-δον-ζουάν-στη-ζάκυνθο/)
 • Επιτέλους! Άνοιξε ο "Κόκκινος Βράχος" στην πλατεία Σολωμού. Να ανοίξουν σιγά-σιγά όλες οι σωστές παππουδιέρες στη χώρα! (http://twitter.com/viviangi/status/102050486873636864)
.
Βέβαια, μια παππουδιέρα στα κατάλληλα χέρια δύναται να οργάται — κανονικότατα: :upz:
 

bernardina

Moderator
Στις μοτοσικλέτες ο συνδυασμός αισθητικής τύπου «πρώτη χύτρα ταχύτητος διά χειρός Alfred Vischler», φέρινγκ μεγαλύτερων κι από συστοιχία ηλιακών πάνελ τού ΔΔΣ/ISS και πλαστικών περισσότερων κι από επίδειξη Τάπεργουερ της Μπάρμπι στις φίλες της έχει οδηγήσει στο να χαρακτηριστούν ορισμένες μοτοσικλέτες οριστικά κι αμετάκλητα «παππουδιέρες»

Μηχανές της ανωτέρω αισθητικής που, εκτός από τον αναβάτη και τον συνοδηγό -αν υπάρχει- κουβαλάνε πάνω τους την Άρτα, τα Γιάννενα και τη μισή Ήπειρο, ένας μηχανόβιος φιλαράκος μου τους αποκαλούσε καραμούζες. :devil:

Εδιτ: Μηχανές της ανωτέρω αισθητικής --> προφανώς εννοώ τους ιδιοκτήτες αυτών των μηχανών αποκαλούσε καραμούζες:curse: Ο καραμούζας του καραμούζα.:p
 

daeman

Administrator
Staff member
Μηχανές της ανωτέρω αισθητικής που, εκτός από τον αναβάτη και τον συνοδηγό -αν υπάρχει- κουβαλάνε πάνω τους την Άρτα, τα Γιάννενα και τη μισή Ήπειρο, ένας μηχανόβιος φιλαράκος μου τους αποκαλούσε καραμούζες. :devil:
Εδιτ: Μηχανές της ανωτέρω αισθητικής --> προφανώς εννοώ τους ιδιοκτήτες αυτών των μηχανών αποκαλούσε καραμούζες:curse: Ο καραμούζας του καραμούζα.:p

Καρνάβαλους λέγαμε παλιά τα λατερνοστόλιστα οχήματα (όχι εκείνους τους καρνάβαλους των τραμ· τους άλλους, της κακογουστιάς), σαν το άρμα του Καρνάβαλου.

Μη μου κακολογήσετε τις καραμονταρισμένες Λαμπρέτες των μοντ όμως, εντάξει; Ούτε την GS του Ace Face Στινγκ.
122_0811_01_z+quadrophenia_lambretta_scooter+side_front_view.jpg....Vespa-GS160-300x245.jpg
A 1967 Lambretta, as ridden by Phil Daniels ('Jimmy') in the film 'Quadrophenia', 1979 fetched an UK auction record price of 36,000 at Bonhams Entertainment sale in Knightsbridge on Tuesday 25 November 2008.
Παππούδιασαν κι αυτές πια...

Παρέμπ, εκεί ένας καλός άνθρωπος που ξέρει από βέσπα.
Ζαζ, ωραία οργάται, αλλά δεν είναι άπεφτη. :laugh:
 
Top