μωσαϊκό και ψηφιδωτό

pidyo

New member
Ακούω την Όλγα Παλαγγιά, που επανήλθε με νέες θεωρίες για το μνημείο της Αμφίπολης, να μιλάει συνεχώς για το μωσαϊκό του τάφου. Εγώ θυμάμαι να θεωρείται η χρήση του όρου μωσαϊκό όταν μιλάμε για ψηφιδωτό ένα συνηθισμένο λάθος αγγλισμού (από το mosaic), αλλά σε κάθε περίπτωση λάθος. Βλέπω όμως ότι στο ΛΚΝ λημματογραφείται κανονικότατα η σημασία αυτή της λέξης μωσαϊκό.

Αναρωτιέμαι αν πρόκειται για ένα «λάθος» που έχει επικρατήσει λόγω χρήσης, ή ήταν απλώς υπερβολικοί οι δάσκαλοι που μου έμαθαν ότι είναι λάθος. Εγώ πάντως χρησιμοποιω πάντοτε τον όρο ψηφιδωτό γιατί το μωσαϊκό μου φέρνει στον νου παρκετίνη και σφουγγάρισμα.
 

Earion

Moderator
Staff member
Πολύ σωστά τα έλεγαν οι παλιοί δάσκαλοι, γιατί το μωσαϊκό μοιάζει στο ψηφιδωτό όσο μοιάζει η σακαράκα στη Μπε Εμ Βε. Και τα δυο αυτοκίνητα είναι, και τα άλλο δύο τεχνήματα είναι. Αλλά το μωσαϊκό φτιάχνεται με βιομηχανικά εργαλεία πανομοιότυπα, ενώ το ψηφιδωτό με ταλέντο, μεράκι και μόχθο, ψηφίδα την ψηφίδα. Μόνο αυτό είναι καλλιτέχνημα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αλλά το μωσαϊκό φτιάχνεται με βιομηχανικά εργαλεία πανομοιότυπα, ενώ το ψηφιδωτό με ταλέντο, μεράκι και μόχθο, ψηφίδα την ψηφίδα. Μόνο αυτό είναι καλλιτέχνημα.

Μια διαφορά που αποκλείεται να μάθουν οι φίλοι μας από τη Δύση.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mosaic
Mosaics of Ravenna
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Το θέμα είναι μην την ξεμάθουμε εμείς, μ' αυτά και μ' εκείνα, γιατί άμα αρχίζει και γράφεται στην πέτρα, γίνεται νόμος, μωσαϊκός.
 

Earion

Moderator
Staff member
Πολύ σωστά, Δαεμάνε. Στα ελληνικά γίνεται διάκριση ανάμεσα στα ψηφιδωτά και στα μωσαϊκά, που έχουν μάλιστα ως ενδιάμεσο κρίκο τους τα βοτσαλωτά.
 
Top