εθνικολογιστικός ή εθνολογιστικός;

Zazula

Administrator
Staff member
Στο τελευταίο Δελτίο Επιστημονικής Ορολογίας και Νεολογισμών (ΔΕΟΝ) τ. 11 (Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα 2012), στον νεολογισμό εθνικολογιστικός υπάρχει σήμανση πως κρίνεται σκόπιμη από την Ακαδημία η υιοθέτηση, για το συγκεκριμένο σημαινόμενο, του νεολογισμού εθνολογιστικός (όρος με ελάχιστα διαδικτυακά ευρήματα κατά το ΔΕΟΝ-11, και τα οποία κυρίως αφορούν την εθνολογιστική — που όμως και πάλι είναι υποδεκαπενταπλάσια σε σχέση με την εθνικολογιστική)· το σχετικό σκεπτικό καταγράφεται ως εξής:
Θεωρούμε ότι η σημασία του νεολογισμού είναι 'λογιστική βάσει δεδομένων ενός (συγκεκριμένου) έθνους (κράτους)' και όχι έθνική λογιστική'.
Σεις τι λέτε επ' αυτού;

ΥΓ Όταν πείτε τη γνώμη σας εδώ, θυμηθείτε πως τρέχει αυτή την εποχή κι ακόμη ένα ερώτημα συναφές προς το προθηματικό ζεύγος εθνικο-/εθνο-: εθνικοπατριωτικός ή εθνοπατριωτικός; — οπότε κι εκεί η συνεισφορά σας θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Θέμη, αν δεν με ξένιζε η πρόταση της Ακαδημίας δεν θα το έκανα θέμα. :) Εννοώ, οι συχνά αναφερόμενες «εθνικολογιστικές προσαρμογές» ακριβώς στους εθνικούς λογαριασμούς αναφέρονται.

Και, η κατακλείδα που 'χει καταντήσει βαρετή, παραμένει: Γιατί κάνουν (βαρύγδουπες και με τη στάμπα κοτζάμ Ακαδημίας) προτάσεις, αν δεν το κατέχουν το πεδίο ή αν δεν φροντίζουν να ρωτήσουν ειδικούς;
 

nickel

Administrator
Staff member
Στις απορίες του είδους «εθνο— ή εθνικό—;» πρέπει να βάλουμε και τον εθνολαϊκισμό. Έπεσα απάνω του δύο φορές πρόσφατα:

Βεβαίως, η δυναμική συνύπαρξη της ακροδεξιάς κουλτούρας με την ακροαριστερή ιδεολογία υπήρξε δυνατή χάρη στη συγκολλητική δύναμη του εθνολαϊκισμού και του αντιδυτικισμού.
(Ν. Μαραντζίδης στην Καθημερινή)
...ξαφνικά, μπήκε -ακροπατώντας έστω- στα χωράφια των Τράγκα και Παπαδάκη και άρχισε να μιλάει τη γλώσσα του εθνολαϊκισμού,
(Σ. Κασιμάτης, Καθημερινή)

Ο όρος υποτίθεται ότι παντρεύει τον εθνικισμό με τον λαϊκισμό.
Φαίνεται να δίνεται μάχη ανάμεσα στον εθνολαϊκισμό και τον εθνικολαϊκισμό. Υπάρχει και ο εθνικός λαϊκισμός (!) ενώ το σαφέστερο είναι ο εθνικιστικός λαϊκισμός. Υπάρχουν προτιμήσεις;
 
Top