είμαι από αυτούς που αντιστέκομαι

nickel

Administrator
Staff member
Δεν θέλω να στοχοποιήσω τον κύριο Καρατζαφέρη, που συνήθως είναι προσεκτικός και δεν κάνει γλωσσικά λάθη :rolleyes:, αλλά βοήθησε να θυμηθώ ένα πολύ συνηθισμένο λάθος γλωσσικής λογικής. Είπε ο κ. Καρατζαφέρης, όπως άκουσα και στο δελτίο ειδήσεων:

«Δεν μπορεί να μας λένε διαρκώς ανίκανους, τεμπέληδες, ακαμάτηδες, και να θέλετε να συλλειτουργήσουμε μαζί τους. Είναι αδιανόητο και εν πάση περιπτώσει ώσπου και αν γίνει αυτό εγώ είμαι από αυτούς που αντιστέκομαι».

Βλέπουμε διατυπώσεις όπως:
...δεν είμαι απ' αυτούς που πιστεύει ότι το κοινωνικό κράτος έρχεται σε αντίθεση με την οικονομική ανάπτυξη...
αλλά κυρίως:
Είμαι απ' αυτούς που πιστεύω ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης της δουλειάς μας

Μπορείτε να βρείτε πολλά τέτοια στο διαδίκτυο, αρκεί να ψάξετε. Το σωστό είναι το λογικό:
είμαι απ' αυτούς που αντιστέκονται
δεν είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν

κ.ο.κ.

Αν το έχω αναφέρει και σε άλλο νήμα, ζητώ συγγνώμη αλλά δεν είμαι απ' αυτούς που θυμάται θυμάμαι θυμούνται όλα όσα έχουν γράψει.
 
Θα το συγχωρούσα, ίσως επειδή είναι φανερό πως πρόκειται για παραδρομή και έλξη, ίσως επειδή μου φαίνεται πως κι εγώ το έχω διαπράξει.

Παρόμοια περίπτωση ή μάλλον ακόμα πιο ευκολοσυγχώρητη, το "είμαι ο τελευταίος που θα...", όπου και πάλι θέλει τρίτο πρόσωπο αλλά γκουγκλίζοντας βρίσκω π.χ. τον Πρωτόπαπα να λέει "Είμαι ο τελευταίος που θα κάνω κωλοτούμπα" και τον Μ. Παπαϊωάννου "Θα είμαι ο τελευταίος που θα βάλω σε δοκιμασία την συνοχή αυτής της κυβέρνησης" (αυτά, στην πρώτη σελίδα των ανευρέσεων).
 
Μ' αυτό θες να πεις ότι κάνουν λάθη και οι πολιτικοί, που κατέχουν άψογα την γλώσσα;
 
Όχι, αλλά αυτά τα παραδείγματα βρήκα στην πρώτη σελίδα του γκουγκλ.
 
Top