Ψυρρή και Γκύζη

evinrude

New member
Μπορούμε να πούμε το/στο Γκύζη (όπως και το/στο Ψυρρή); Λογικά όχι, αλλά αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε στην ονομαστική η μόνη μας επιλογή είναι "Η περιοχή του Ψυρρή/Γκύζη";
 

SBE

¥
Ο Δήμος Ζωγράφου ανηκει στην ίδια κατηγορία και χρησιμοποιείται στην ονομαστική= Ζωγράφου
 

nickel

Administrator
Staff member
Γεια σου, καλωσήρθες.

Τι λέμε συνήθως;
Στου Ψυρρή, στου Γκύζη, στου Ζωγράφου.
Λέμε στον Ψυρρή, στον Γκύζη, στον Ζωγράφου, στον Ζωγράφο;
Μπορεί. (Βλέπω στο Γκουγκλ «στο Ψυρρή» και μου σηκώνεται η τρίχα.)
Θεωρώ ωστόσο ότι η ονομαστική πρέπει να είναι ο δήμος Ζωγράφου, η περιοχή / η συνοικία του Ψυρρή / του Γκύζη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Που και σ' αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να τον δεις να κυκλοφορεί στην ονομαστική: ο Παπάγος, ο Ζωγράφος (όλα τα φαντάσματα στην πίστα...).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Φυσικά και κυκλοφορεί κι η γνήσια ονομαστική, ενώ συχνές είναι κι οι αμήχανες συντάξεις είτε στην ονομαστική είτε στη γενική λόγω της δύστροπης συμπεριφοράς αυτών των τοπωνυμικών στον ρέοντα λόγο.
 

SBE

¥
Πρόβλημα με τη χρήση τύπου της γενικής στη θέση της ονομαστικής δεν είναι δυνατόν να έχουμε τη στιγμή που όλα τα γυναικεία επίθετα είναι στη γενική και τα χρησιμοποιούμε κανονικά χωρίς πρόβλημα. Η Παπαδοπούλου, της Παπαδοπούλου κλπ.
 

daeman

Administrator
Staff member
Πάντως, 25 χρόνια κάτοικος Ζωγράφου (και δίπλα το Γουδί και παραπάνω του Παπάγου, για να μην ξεχνιόμαστε), 7 από τα οποία συχνάζων στου Γκύζη* κι ένα τοσοδούλικο φεγγαράκι στου Ψυρρή, πρόβλημα δεν θυμάμαι να αντιμετωπίζω ούτε εγώ ούτε οι γύρω μου στον καθημερινό λόγο, προφορικό και γραπτό. Και αυτό παρότι η περίοδος αυτή περιλάμβανε και χούντα και μεταπολίτευση (τα αναφέρω από γλωσσική άποψη). Η μόνιμη διαμονή μου εκεί έληξε το 1994 όμως, και δεν ξέρω σε καθημερινή βάση τι γίνεται τώρα.

Ο δήμος, η συνοικία, η περιοχή (του) Ζωγράφου
του Ζωγράφου
στου Ζωγράφου
ω Ζωγράφου


*Σε ποια οδό, στη Μομφεράτου; :)

Εδιτ: SBE, α γεια σου. Και της Ακρίτα.
 
Top